t (1)

Îţi dispăreau vorbele din gură de uimire când vedeai în superproducţii fastul şi preţiozitatea cu care Cleopatra îşi făcea zilnic băile în cele mai rafinate amestecuri de esenţe de plante. Dădeai superior din mână că erau fandoselile reginei piramidelor care îi înnebunea pe cei mai puternici bărbaţi ai Romei, îi încăiera doar-doar or cuceri un zâmbet de la splendida Egiptului. Numai că timpurile au trecut şi s-a dovedit că întreg ritualul de îmbăieri în suc de plante şi-n arome năucitoare ale Cleopatrei, plus masajele care îi împrospătau trupul de sirenă nu erau doar nişte fandoseli, ci sunt susţinute de argumente ca metode de alungare a nevrozelor care bântuie prin viaţa omului modern.

Astăzi tot mai moderne spa-uri oferă o paletă largă de proceduri de alungarea stresului şi trezirea poftei de viaţă. Şi din ce în ce mai mult aceste locaşuri de întreţinere a sănătăţii şi a bunei dispoziţii încep să fie frecventate nu numai de bogătaşi, ba din ce în ce mai des şi de intelectuali surmenaţi, chiar de pacienţi cărora medicii le recomandă aceste tehnici de lepădare a tensiunilor nervoase. Discutam cândva cu un extraordinar intelectual, profesor de medicină celebru, autor de emisiuni la radio, la televiziune şi autor de cărţi, prof. dr. Arcadie Percec, care mă invita alături de el să fim primii curajoşi care intră în apa mării la început de primăvară şi să ne lăsăm bătuţi de valuri.

Ei uite că în centrele de întreţinere, adică în spa-uri şi în alte unităţi de profil, se practică talazoterpaia, adică “frământarea corpului” nostru în valurile artificiale ale bazinelor, unde specialişti în recuperare medicală te coordonează să faci şi gimnastică sub apă. În spa-uri sunt aduse şi proceduri de mii de ani care îşi păstrează valabilitatea şi azi şi nu numai în îndepărtatul Orient, cum ar fi reflexoterapia. Specialiştii lucrează cu apăsări nuanţate în talpa omului împovărat de stresuri şi secătuit de energie, astfel că lucrul pe punctele din talpă corespondente tuturor organelor te curăţă de tensiunea nervoasă şi îţi canalizează unde trebuie curgerile de energie în corp.

În spa-uri ai parte şi de o altă metodă rafinată din China: acupunctura pe lobul urechii, purtând numele de auriculoterapie. Pentru că forma lobului urechii aminteşte de fătul poziţionat invers în pântecul mamei şi acele plasate în diverse zone ale urechii te împrospătează ca energie şi psihic, ba chiar te ajută să arunci pachetul de ţigări. În centrele acestea de întreţinere poţi să te lepezi de apăsarea psihică şi ascultând un anumit tip de muzică în camerele de meloterapie. Ca să nu mai amintim faptul că, de exemplu, muzica lui Chopin te stimulează şi în abilităţile de matematică. Sunt aduse la dispoziţia omului hărţuit de stresuri şi culorile împerecheate după o savantă filosofie a cromoterapiei.

Unele culori stimulează activitatea creierului (nu degeaba se discută de culoarea violet), îţi reglează secreţiile glandelor, îţi uşurează digestia şi te ajută să dormi adânc. Se dovedeşte tot mai mult că terapiile de întreţinere sunt de mare utilitate omului hărţuit de treburi şi gânduri şi nu înseamnă un moft al fiilor de bani gata.

Citeste si...
Lavinia Parva a slabit spectaculos.