Life

Sănătate și soare: importanța protecției solare

Statul la soare este sănătos…atât timp cât sunt folosite produse de protecție corespunzătoare.

Toată lumea ar trebui să folosească produse de protecție solară, indiferent de tipul de piele. Trebuie să ne protejăm de lumina soarelui, deoarece aceasta poate provoca leziuni grave pielii, în special în lunile de vară.

Riscuri de expunere prelungită la soare

Rezultatul poate varia de la îmbătrânirea prematură până la cancerul de piele. Unul dintre cele mai grave este melanomul.

Soarele are beneficii indubitabile pentru sănătatea și starea  noastră de bine, dar dacă abuzăm de el, poate fi periculos. Excesul de soare slăbește pielea și o face mai sensibilă. Prevenirea melanomului presupune atenție mare la soare. Dacă nu dorim să ne asumăm riscuri, ar trebui să evităm expunerea la soare în miezul zilei, să ne protejăm cu o pălărie și ochelari de soare și să folosim creme de protecție solară.

Trebuie acordată o atenție specială copiilor mici, a căror piele este și mai sensibilă: trebuie să-i protejăm cu toate mijloacele avute la îndemână, chiar și la umbră.

Este dovedit faptul că soarele are un efect benefic asupra dispoziției noastre și este esențial pentru îndeplinirea unor funcții corporale, cum ar fi sinteza vitaminei D. Cu toate acestea, expunerea excesivă la lumina soarelui determină îmbătrânirea prematură a pielii. În plus, soarele în exces este responsabil pentru apariția leziunilor canceroase.

De aici importanța protejării de soare, evitarea expunerii în cele mai călduroase ore (între orele 12 și 16) și repetarea aplicării cremelor solare.

De asemenea, este foarte important să cunoaștem tipul de piele avut, pentru a calcula timpul maxim de expunere la soare și indicele de protecție de care vom avea nevoie.

În cazul copiilor, este necesar să luăm măsuri de precauție extreme: protecție solară cu un indice ridicat (sau protecție totală) și chiar mai bine, pălărie și cămașă când soarele este fierbinte.

De ce este important să folosim cremă de protecție solară?

Indiferent de tipul de piele, ar trebui să apelăm la protecție solară. Utilizarea sa este esențială, deși nu este suficientă pentru a proteja pielea de arsuri, cu atât mai puțin de o tumoră malignă. Pentru a obține un bronz sigur, ar trebui să ținem cont de următoarele lucruri.

  • Să folosim o cremă de protecție solară care să ne protejeze de razele UVA și UVB. Indiferent de tipul nostru de piele, este indicat să folosim cel puțin o cremă cu un indice de protecție de 15.
  • FPS-ul indică câte ore putem sta la soare fără să ne ardem. Dar atenție! Chiar și fără arsuri, pielea poate fi în continuare afectată de soare.
  • Trebuie să aplicăm crema cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a sta la soare. Operațiunea trebuie repetată la fiecare două ore și întotdeauna după fiecare baie (chiar dacă eticheta cremei indică faptul că este „Impermeabilă”).
  • Chiar dacă este înnourat afară , chiar dacă ne așezăm sub o umbrelă sau purtăm un tricou, este foarte important să folosim cremă de protecție: o parte din razele solare reușesc să treacă aceste bariere, pe lângă faptul că sunt reflectate de aer și apă.
  • Nu trebuie să ne expunem la soare mult timp în primele zile. Trebuie să lăsăm pielea să se obișnuiască cu razele solare înainte și să continuăm să o protejăm tot timpul. Este bine să nu stăm într-un loc, să ne udăm și, foarte important, să nu stăm în soare dacă nu dorim să ne ardem.
  • Este indicat să nu ne expunem la soare imediat după o curățare a pielii sau o epilare, deoarece pielea este deosebit de sensibilă și va suferi mai mult.
  • Trebuie să ne amintim că expunerea la soare este continuă. Chiar și atunci când facem sport, stăm în grădină sau mergem pe jos ne aflăm sub razele sale. Nu trebuie să uităm să ne protejăm și în aceste cazuri.
  • Pielea copiilor este mai sensibilă decât cea a adulților la razele ultraviolete. Se presupune că destule tumori ale pielii apar din cauza unor arsuri solare severe suferite în copilărie. De aici importanța utilizării unei creme de protecție solară cu un indice ridicat de protecție pentru cei mici (au întotdeauna nevoie de un SPF mai mare decât cel al adulților). Nu trebuie să uităm niciodată pălăria. Este bine să poarte și un tricou uscat ( prin cele umede pot trece mai ușor razele UV). Bebelușii sub șase luni nu trebuie să fie deloc expuși la lumina directă a soarelui, pielea lor este foarte fină și până la trei ani ar trebui să stea la umbră, protejați cu haine fine de bumbac.

După cum se poate observa, protecția solară este foarte importantă. Prin urmare, înainte de a pleca la mare trebuie să ne achiziționăm niște de creme pentru protecția solară. Nu trebuie să uităm nici de dezinfectați. Sănătatea noastră și a copiilor noștri este mai importantă ca orice.

 

blank