NATO
Life

Salata rusească la summitul NATO. Reacțiile incredibile ale participanților când au văzut meniul

Liderii națiunilor care fac parte din Alianța Nord-Atlantică s-au întâlnit la summitul NATO de la Madrid. Aceștia au degustat diverse bucate, printre care și o salată rusească.

Salată rusească pentru liderii NATO

Prezența „salatei rusești” pe mesele liderilor NATO a provocat consternare în rândul demnitarilor și jurnaliștilor prezenți la summit, informează Reuters. Salata respectivă este foarte populară în Spania și este prezentă în meniurile mai multor restaurante din regiune.

Cu toate acestea, „salata rusească” în meniul summitului de la NATO, având în vedere că Rusia a invadat Ucraina, este catalogată ca fiind o amenințare de securitate în noul concept strategic al Alianței. Totodată, a generat iritare printre participanți.

„Salată rusească la un summit NATO? Sunt puțin surpins de această alegere”, a declarat un jurnalist spaniol acredita la eveniment.

Chiar dacă salata rusească nu a fost privită cu ochi buni de mulți participanți, clienții restaurantului au epuizat în scurt timp delicatesa, care avea afișat un preț de 8 euro.

Pe de cealaltă parte, oficialii NATO au avut parte de un alt meniu, separat, la un banchet organizat în Palatul Santa Cruz din centrul Madridului. Acolo, bucătarul șef a preparat găluște din roșii cu tapas, pe care le-a denumit „salata rusească”.

Președintele Klaus Iohannis este prezent la summitul NATO miercuri și joi, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În cursul zilei de miercuri, președintele va lua parte la prima reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern.

Liderii NATO vor discuta despre războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei. La această reuniune va fi prezent și președintele Ucrainei, prin sistem videoconferință.

„Astfel, în continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturată o postură a NATO revizuită, inclusiv pe Flancul Estic în integralitatea sa, pentru a face faţă provocărilor de securitate fără precedent cu care se confruntă NATO şi statele Aliate”, precizează un comunicat citat de Agerpres.

Tot în cursul zilei de miercuri, președintele României va participa la a doua reuniune formală. Aici vor fi prezenți și șefii de stat și de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia şi a preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene.