Life, Stiri

Romanii mor de boli de inima

er (7)

60% din totalul cazurilor de mortalitate sunt determinate de boli cardiovasculare, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, care a recomandat autoritatilor sa creeze un cadru legislativ de preventie a bolilor cardiovasculare si de reducere a mortalitatii cauzate de aceste boli si sa il puna in practica.

“Societatile stiintifice nu pot singure sa realizeze ceea ce ne-am dori apropo de preventia bolilor cardiovasculare, de reducerea mortalitatii cardiovasculare la care suntem fruntasi — 60% din totalul cazurilor de mortalitate, de decese, sunt determinate de boli cardiovasculare”, a afirmat, vineri, Maria Dorobantu, intr-o dezbatere organizata la Parlament de Comisia de sanatate din Senat.
Ea a sustinut ca societatile stiintifice nu au puterea efectiva de a transpune legile din Romania in practica.

“Exista legea de interzicere a fumatului, cu toti vedem in toate locurile publice, inclusiv in restaurante, un coltisor mic de nefumatori si restul tai fumul cu cutitul. Nu, interzis complet in spatiile publice. Acest lucru nu poate fi facut decat de autoritati”, a aratat prof. dr. Maria Dorobantu.
Medicul a mai sustinut ca este nevoie de crearea unui cadru legislativ prin care sa se controleze nivelul de sare din alimentatie. “Nu sa fie alimente nesarate. Exista unele produse care sunt cu un continut mai sarac in sare. In general, romanii mananca dublu decat ar trebui, avem nevoie de maximum 6 grame de sare in 24 de ore, iar romani mananca peste 12 grame”, a afirmat presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

De asemenea, medicul a recomandat parintilor sa invete copiii, chiar de la gradinita, sa faca sport, iar pentru asta sa existe o programa in scoli.
“Sa ne invatam copiii sa nu se ingrase, sa ne invatam copiii din gradinita se se joace, sa se miste, nu sa le punem o tableta in fata si petrec ore in sir ca parintele sa fie linistit. Lasati-l sa se joace. Pentru asta trebuie sa existe o programa in scoli (…). Sa aiba terenuri de sport, sa existe ore de educatie fizica”, a spus Maria Dorobantu.

Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune a afirmat ca populatia trebuie sa inteleaga ca aceasta BOALA, dupa ce a fost diagnosticata, trebuie urmarita de catre medici pentru ca poate duce la complicatii severe de genul accidentul vascular cerebral sau hemoragiei cerebrale. Acestea pot determina DECESUL bolnavului sau o infirmitate pe viata si acest lucru se intampla in jurul varstei de 50 de ani.
“Pe de alta parte, complicatiile pot duce si la infarct de miocard, la insuficienta renala. Toate aceste complicatii pot sa duca la costuri de zece ori mai mari fata de simplu tratament. Sunt medicamente disponibile peste tot acum, multe generice care sunt mult mai ieftine. Un control al tensiunii arteriale nu inseamna vindecarea BOLII, inseamna prin tratament sa se ajunga la o tensiune care sa nu predispuna la complicatii”, a spus dr. Dorobantu.

Sambata, de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, bucurestenii sunt invitati sa-si verifice tensiunea in corturile special amenajate in curtea Spitalului Coltea. Actiunea de masurare gratuita a tensiunii arteriale se va desfasura intre orele 10,00-20,00, informeaza Agerpres.

Aproximativ 3 din 10 persoane traiesc cu hipertensiune arteriala, ceea ce inseamna ca la nivel mondial exista aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproximativ 50% dintre acestia nu stiu ca au tensiune arteriala crescuta, arata statisticile furnizate de World Hypertension League.

blank