Generației Z
Life

Românii încep să nu mai alerge după case. Generației Z va schimba total stilul de viață

Tinerii Generației Z, cei născuți după anul 1997, nu sunt atât de dornici să fie proprietarii propriului apartament. Această tendință se menține constantă, mai ales, în rândul celor cu studii superioare, în contextul în care România este țară cu cei mai mulți proprietari de locuințe.

Datele Eurostat arată că peste 95% dintre români au propria locuință, în timp ce media europeană este de 69,9%. România se află pe prima poziție în Uniunea Europeană la acest aspect. Germania se află la coada acestui clasament, cu o pondere de 49,1%. Statisticile Eurostat nu reprezintă o noutate pentru că țara noastră se află de foarte mulți ani în topul țărilor europene cu cei mai mulți oameni care trăiesc în propriile locuințe și nu în unele închiriate.

Consultanții imobiliari au explicat că din cauza scumpirilor din piaţa rezidenţială şi al dobânzilor crescute din ultimele luni, numărul persoanelor care aleg să stea în chirie ar putea să scadă semnificativ în perioada următoare. De asemenea, tinerii din Generației Z, cei care s-au născut după 1997, nu mai sunt dornici să cumpere locuințe la vârste fragede.

De ce tinerii Generației Z nu mai vor să fie proprietari de locuințe

Tendința în rândul tinerilor de sub 25 de ani de a nu cumpăra locuințe se observă, mai ales, în cazul celor cu studii superioare. Tinerii preferă să aibă parte de noi experiențe atât în mediul academic, cât și în cel profesional. În același timp, tinerii cu studii medii tind să aibă siguranța și stabilitatea oferită de propia locuință.

„Auzim din ce în ce mai des cuvântul «închiriere» pentru că, de circa un an, suntem într-o zonă în care dobânzile au crescut accelerat, iar asta i-a împiedicat pe cei care vor să cumpere locuinţe să poată achiziţiona ceea ce îşi doresc. În acelaşi timp, am văzut în ultimii doi ani o creştere accelerată a preţurilor apartamentelor, nu doar în România, ci şi în ţările din jur şi în Europa în general, iar asta a pus şi mai multă presiune pe cumpărători“, a spus recent Gabriel Blăniţă, associate director valuation & advisory services la Colliers România”.

Tot mai mulți tineri aleg să stea în chirie

Analizele consultanţilor de la Colliers au arătat că atât în București, cât și în orașele mai mari din țară, ponderea chiriașilor este de 15%, nu doar 5% cât arată datele Eurostat. Specialiștii susțin că ponderea chiriașilor ar putea ajunge chiar și până la 25% în anii următori. În aceste condiții, dezvoltatorii imobiliari au început deja să învestească în proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii și nu vânzării.

„Tinerii sunt cei mai dispuşi să locuiască cu chirie. Câteodată este o alegere, dar de multe ori este singura posibilitate economică prin care pot accesa o locuinţă mai târziu. Vedem că vârsta de la care există posibilitatea de a cumpăra o locuinţă creşte. În România încă vorbim de un prag sub 30 de ani, pe când în Europa de Vest acesta este de 35-38 de ani sau chiar mai mult“, a mai spus Gabriel Blăniţă la conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023, informează Mediafax.

blank