Actualitate, Stiri

Românii ar putea avea încă trei zile libere

Aleşii USL au trei propuneri legislative pentru aceste libere

calendar_zi_libera_poza_19850300

Românii ar putea primi încă trei zile libere. Comisia de Muncă a Senatului ia în dezbatere, astăzi, trei proiecte de lege iniţiate de aleşii USL care vizează acordarea altor zile libere pentru angajaţi.

Astfel, o iniţiativă legislativă propusă de senatorul liberal Puiu Haşotti vizează declararea zilei de 10 Mai (Ziua Regalităţii) sărbătoare naţională.

Ideea ca ziua de 10 mai să fie o a doua sărbătoare naţională, după ziua de 1 Decembrie, a fost agreată şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Întrebat, cu ceva timp în urmă, dacă ar milita pentru ca data de 10 mai să devină zi naţională, liderul PNL a răspuns: „Nu în locul celei de 1 Decembrie, dar, sub o formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie cred că putem să luăm în serios o asemenea propunere.”

O altă propunere legislativă susţine „instituirea celei de-a treia zi de Paşte drept sărbătoare legală în care nu se lucrează”.

În plus, pe ordinea de zi se află şi Propunerea legislativă privind modificarea art.139 alin.1 din Legea nr.53/2003, codul muncii, prin care se doreşte ca 21 mai, Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, să fie declarată, şi ea, sărbătoare legală.

Cei care nu dau liber în zilele legale deja stabilie riscă amenzi dure. Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

 

 

blank