Social

Rinotraheita la pisici poate fi tratată la Nord Vet în Suceava! Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune

Despre rinotraheita virală felină trebuie să știi că este o infecție a căilor respiratorii superioare ale pisicilor. Mai exact, infecție la nivelul nasului și gâtului.

Rinotraheita felină virală este cauzată de herpesvirusul felin (FHV-1) și poate afecta pisicile de orice vârstă. Atenție însă, cele mai sensibile sunt pisicile tinere, cele însărcinate și cele cu o imunitate scăzută. Partea bună este că rinotraheita poate fi tratată și chiar prevenită. Vei afla mai multe detalii în cele ce urmează.

Simptomele rinotraheitei feline

Știai că unele pisici pot fi complet asimptomatice? Însă, purtătoare fiind, pot împrăștia infecția la celelalte pisici.

Iată principalele simptome ale rinotraheitei la pisici:

 • strănutul persistent;
 • secrețiile nazale apoase sau colorate;
 • spasme musculare în zona pleoapelor;
 • secrețiile oculare;
 • pierderea simțului mirosului;
 • febra;
 • pierderea apetitului;
 • starea generală de rău;
 • conjunctivita;
 • inflamarea corneei;
 • pierderea sarcinii în unele cazuri.

În cazul în care pisica ta prezintă unul dintre aceste simptome, du-te cu ea de urgență la medicul veterinar. Dacă ești din Suceava, apelează cu încredere la Nord Vet – cabinet veterinar Suceava. Oricare dintre simptomele de mai sus poate ascunde o afecțiune extrem de gravă, nu doar rinotraheita.

Care este cauza rinotraheitei la pisici?

După cum am enunțat și anterior, rinotraheita virală felină este cauzată de infecția cu herpesvirusul felin 1 (FHV-1). Infecția cu acest virus este favorizată de condițiile proaste de trai, de exemplu ventilația proastă, lipsa hranei și bineînțeles lipsa curățeniei.

Rinotraheita are o perioadă de incubație cuprinsă între 2 și 5 zile, interval în care simptomele pot să apară. Atenție! În această perioadă, pisica poate infecta alte pisici sănătoase. Infecția se poate întinde și până la 20 de zile dacă nu se iau rapid măsuri.

Cum se face diagnosticarea rinotraheitei feline?

Doar medicul veterinar este în măsură să ofere un diagnostic corect în ceea ce privește rinotraheita! Nu uita de Nord Vet, cabinet veterinar, dacă ești din Suceava sau chiar împrejurimi.

Citește și  Emil Boc salută redeschiderea școlilor spunând că nu putem sacrifica, la nesfârsit, generația aceasta

Diagnosticul se bazează pe istoricul medical al pisicii, dar și pe semnele clinice combinate cu observațiile din timpul examenului fizic.

Medicul de la Nord Vet va efectua și analize complete de sânge, teste tip PCR pentru diagnosticarea infecției sau pentru testarea secrețiilor.

Rinotraheita la pisici poate fi tratată? Iată cum

În cazul în care pisica nu a dezvoltat complicații majore, ea este tratată în funcție de simptomatologie.

Pisicile ce prezintă infecții oculare vor fi tratate cu medicație tipică, iar pentru infecțiile bacteriene secundare se pot folosi antibiotice. În cazul pisicilor care prezintă semne de deshidratare puternică, medicul va apela de administrarea de fluide intravenos.

Atenție! Rinotraheita poate fi prevenită prin vaccin. Schema de vaccinare a pisicilor include și un vaccin care protejează de herpesvirusul felin. Acesta nu prezintă protecție de 100%, însă reduce semnificativ riscul de apariție al bolii.

Prezintă-te de urgență la Nord Vet dacă pisica ta prezintă cel puțin unul dintre simptomele enunțate anterior. De foarte multe ori, pentru puii nevaccinați, boala poate fi fatală. Ai toate detaliile necesare despre Nord Vet pe nordvet.ro.

blank