Emil Boc
Featured, Social

Emil Boc salută redeschiderea școlilor spunând că nu putem sacrifica, la nesfârsit, generația aceasta

Emil Boc spune că discuţia despre redeschiderea şcolilor din 8 februarie a fost una strategică, precizând că „nu putem sacrifica generația de azi la nesfârșit”.

Redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Emil Boc face câteva precizări privind redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Primarul din Cluj spune că discuția autorităților a fost una „strategică”, precizând că două elemente au înclinat balanța pentru revenirea elevilor la clase.

Redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Emil Boc: A fost o discuţie strategică

„Eu aș vrea să fac următoarea precizare. Nu trăim într-o situație normală. Trăim într-o pandemie care, repet, ne pune mari probleme tuturor în toate domeniile. A fost o discuție strategică, redeschidem sau nu școlile. Două elemente au cântărit spre redeschiderea școlilor. Unul, faptul că nu putem sacrifica generația de astăzi din punct de vedere educațional la nesfârșit, pentru că nu putem avea copii educați fără un contact direct la școală, știm bine, mai ales până la ciclul primar.

Nu putem la nesfârșit să stăm într-o asemenea situație și avem nevoie de educație față în față, complementară celei digitale. Doi, și alte țări din Uniunea Europeană care au trecut și trec prin măsuri dure de restricționare a unor activități au menținut școlile deschise. Aceste două elemente au prevalat și au spus, da, deschidem școlile în 9 februarie, pe cele trei scenarii.

De exemplu, noi, la Cluj, o să avem creșele, grădinițele și ciclul I-IV. Sperăm ca peste o săptămână să putem trece și la clasa a XII-a, și la a VIII-a, să vină la școală. Legea spune iarăși, dacă apar cazuri de infectare în școli, se trece automat la învățământul online, dar pornim de la premisa că avem nevoie de educație față în față”, a declarat Emil Boc la B1, potrivit edupedu.

Raed Arafat, avertisment despre redeschiderea şcolilor. „Există un risc de creştere. Un impact probabil o să apară”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că un impact asupra pandemiei de coroanvirus va apărea, cel mai probabil, după redeschiderea şcolilor începând de luni, 8 februarie. Acest lucru va putea fi constatat abia după 14 zile. Secretarul de stat în MAI a avertizat că există un risc de creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus.

„Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Aţi văzut că sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise. În acelaşi timp, noi suntem într-un scenariu acum şi trebuie să subliniez că scenariile folosite de unu la sută şi trei la sută în şcoli, dacă informaţia mea este corectă, este posibil să includă şi focarele la aceste scenarii. Adică noi când vom face schimbarea, trebuie să verificăm şi la CNCCI, eu ştiu că sunt incluse şi focarele aşa că nu va fi o schimbare radicală”, a declarat Raed Arafat la Digi24, conform News.ro.

Şeful DSU, Raed Arafat, a mai precizat că „se pot adopta alte măsuri” dacă situaţia nu va putea fi ţinută sub control. Până în acel moment, autorităţile locale sunt cele care decid cum vor funcţiona şcolile.

„Există un risc, fără nicio discuţie, de creştere. În acelaşi timp, dacă respectăm toate regulile şi dacă respectăm scenariile, noi sperăm să ţinem situaţia sub control. Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, dacă vedem că există o creştere a numărului de cazuri, atunci se pot adopta alte măsuri.

Din cauza avem scenariile. Acest lucru permite să fie un control, iar decizia este una locală, care se ia la nivelul judeţului, la nivelul localităţii, împreună cu şcoala. Nu e o decizie care este la nivel naţional pentru că este imposibil să luăm decizii la nivel naţional pentru fiecare şcoală, în ce scenariu intră şi din ce scenariu iese”, a mai declarat Raed Arafat, conform sursei citate.


blank