Life, Stiri

Rezistenta la antibiotice, o amenintare globala “catastrofala”

Este asemanata cu o bomba cu efect intarziat

Capsules 12Rezistenta la antibiotice constituie o amenintare globala “catastrofala” la acelasi nivel cu terorismul si incalzirea globala, a apreciat principalul consilier al guvernului britanic in materie de sanatate, Sally Davies. Acesta a subliniat ca fenomenul constituie “o bomba cu efect intarziat” pentru ca operatiile benigne ar putea deveni mortale in 20 de ani daca pacientii nu sunt in masura sa combata infectia din cauza rezistentei la antibiotice. Profesorul in medicina a apreciat in consecinta ca un astfel de pericol trebuie adaugat pe lista guvernamentala ce cuprinde principalele pericole ce ameninta tara, inclusiv terorismul si incalzirea globala. Davies a recomandat guvernului britanic sa ridice problema in cadrul urmatoarei reuniuni a ministrilor Afacerilor Externe ai G8, ce va avea loc luna viitoare in Marea Britanie.

“Daca nu actionam acum, in 20 de ani, fiecare dintre noi, internati pentru o operatie chirurgicala minora, va fi susceptibil sa fie rapus de o infectie banala rezistenta la antibiotice”, a declarat aceasta.

“Guvernele si marile organizatii din intreaga lume, inclusiv Organizatia mondiala a Sanatatii (OMS) precum si G8, trebuie sa ia problema in serios”, a adaugat Sally Davies indicand ca ministerul britanic al Sanatatii va da in curand un exemplu, publicand planul sau strategic antimicrobian pentru urmatorii cinci ani.