Reţetă de reţetă de la un maestru în arta culinară…
Horia Vârlan, vocea raţiunii de la „Cireaşa de pe tort”, a dat, cică, zilele astea, un interviu în Pro TV Magazin. Aici, pe lângă alte sfaturi, ar fi dat şi reţeta unui tort special pentru anul nou. Am primit reţeta de la o prietenă, v-o dau şi vouă. Iacătă, deci:
Tort de Anul Nou
Ingrediente:
Blat
– 4 pahare cu zahăr tos
– 8 ouă
– 100 g de cacao
– Un pahar cu apă
– 2 linguri cu vârf de făină
– Un vârf de cuţit de sare
– O lingură de unt
Cremă
– 4 gălbenuşuri
– O lingură de făină
– Un pahar de zahăr tos
– Un pahar de lapte
– Un pachet de unt
– 3 linguri de cremă de whisky
Mod de preparare:
1. Separaţi ouăle şi bateţi albuşurile spumă, cu un praf de sare. Pregătiţi un bain-marie, aşezând un vas cu apă pe foc. Bateţi cacaoa cu zahărul şi apa într-un bol de inox, apoi aşezaţi-l pe bain-marie. Când compoziţia a început să se încălzească, adăugaţi, pe rând gălbenuşurile, amestecând până compoziţia s-a îngroşat. În acest moment luaţi 4 linguri de compoziţie şi puneţi-le într-un alt bol, pentru a fi folosite mai târziu. În continuare adăugaţi compoziţiei făina şi albuşurile bătute.
2. Încingeţi cuptorul la 160°C şi ungeţi o formă de tort cu unt, tapetând-o cu hârtie. Turnaţi compoziţia de blat în formă şi introduceţi-o în cuptor.
Coaceţi blatul timp de aproximativ 30 de minute, apoi scoateţi-l din formă să se răcească. Când s-a răcorit, tăiaţi-l în două pe orizontală, folosind un cuţit cu lama lungă şi bine ascuţit. (eventual cuţit de pâine).
3. În timp ce blatul se răcoreşte, amestecaţi într-o crăticioară cu fundul gros cele 4 linguri de compoziţie păstrate cu gălbenuşurile, făina, zahărul şi laptele. Aşezaţi crăticioara pe foc domol amestecând până s-a îngroşat. Frecaţi untul, într-un bol, până obţineţi o spumă, apoi adăugaţi-l compoziţiei de cacao, lăsând să se răcească.
4. Amestecaţi crema de whisky cu o lingură de apă şi stropiţi foile de blat. Acum aşezaţi o foaie pe un platou şi întindeţi deasupra ½ din cremă, apoi puneţi deasupra cea de-a doua foaie, repetând cu crema. Lăsaţi tortul la rece peste noapte, ornându-l cu ciocolată sau frişcă în amestec cu cacao.
De la noi, ca de la Banul Ghica, poftă bună!