Studiile realizate în ultimii ani au reliefat că puiul de somn poate aduce beneficii în funcţie de perioada în care are loc, de durata sa şi chiar şi de vârsta şi genele fiecăruia dintre noi.

21_8_465x390_97505000

„În realitate puiul de somn este mai complicat decât realizăm noi. Trebuie să fii convins atunci când vrei să tragi un pui de somn, să stabileşti cât vei dormi şi dacă îl programezi în funcţie de lucrurile pe care le mai ai de făcut în acea zi”, explică David Dinges, specialist în studierea somnului, de la Universitatea Pennsylvania.

Un „pui de somn” de 30 de minute pe zi ne „poate schimba viaţa complet”, potrivit unui nou sudiu al cercetătorilor de la Université Paris Descartes-Sorbonne, Paris. Şi aceasta deoarece „repară daunele” cauzate de lipsa de somn, ajută la reducerea stresului și consolidează sistemul imunitar. Oamenii de ştiinţă speră, potrivit Daily Mail, că aceste concluzii vor ajuta lucratorii în schimburi şi persoanele care suferă de insomnie.

Pe un grup

În acest sens, dr. Brice Faraut, de la Université Paris Descartes-Sorbonne a declarat: “Datele noastre sugerează că un pui de somn de 30 de minute poate inversa impactul hormonal. Acesta este primul studiu care a constatat că „aţipitul” ar putea restabili nivelul de neuroendocrine, imun la niveluri normale. Ajutând astfel sistemul imunitar”.