Actualitate, Featured

PSD vrea pedepse mai blande pentru evaziunea sub 100.000 de euro

Proiectul inițiat de Cătălin Rădulescu de la PSD prin care cei care fac evaziune până în 100.000 de euro primesc doar o amendă, a primit, marți, raport favorabil în Camera Deputaților. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, spune că liberalii se vor opune ca acest proiect, care a fost declarat neconstituțional de CCR, să ajungă lege în vigoare.

„În timp ce guvernul liberal e în plină luptă cu pandemia de COVID, PSD și aliații de conjunctură au dat un nou raport favorabil în Comisia juridică pentru controversatul proiect de lege privind aministierea evazioniștilor.

Proiectul, care merge acum la votul final, propune ca pentru faptele de evaziune până într-un anumit cuantum (50.000 euro) sa se aplice amendă sau (100.000 euro) pentru a înceta procesul penal dacă este plătit prejudiciul plus 20%, din totalul acestuia, pana la primul termen de judecată.

Mai pe românește spus, hoțul neprins e negustor cinstit, iar dacă ești prins ca faci evaziune fiscală, nu mai săvârșești nici o faptă penală, atât timp cât dai înapoi statului, ceea ce trebuia să achiți.

Proiectul PSD a fost declarat neconstitutional de CCR, însă el a fost readus în Parlament, la vot final, cu doar câteva modificări neesențiale”, transmite deputatul PNL Florin Roman într-un comunicat.

El spune că în cazul în care acest proiect de lege, „un fel de Ordonanța 13 pentru amnistierea evazioniștilor” va trece de Camera Deputatilor, PNL „va apela la toate pârghiile constituționale pentru ca o asemenea lege să nu intre niciodată în vigoare”.

„Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea este același în Parlament, chiar dacă între timp este condus interimar de un alt președinte. Iar scăparea celor certați cu legea, rămâne principala preocupare a celor de la Partidul social Democrat, chiar în vremuri dificile, în care Guvernul duce o grea bătălie, împotriva pandemiei de COVID”, potrivit sursei citate.

Proiectul, declarat neconstituțional în aprilie anul trecut, a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată, în februarie, urmând să intre la votul decizional din Camera Deputaților.

În expunerea de motive semnată de deputatul Partidul Social Democrat Cătălin Rădulescu se arată că inițiativa legislativă este necesară din cauza „stării sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare cât și numeroasele cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții”.

„Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului”, conform surse citate.

 

blank