Actualitate, Featured

Proteste și îmbrânceli la poarta Palatului Cotroceni și la ușa Guvernului

Proteste și îmbrânceli. Zeci de poliţişti protestat la Palatul Cotroceni faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern. La protest au intervenit jandarmii care au legitimat mai mulţi protestatari.

„A ajuns Jandarmeria să fie stat în stat. Proteste și îmbrânceli, am ajuns noi, polițiștii, să stăm într-un țarc? Nu le e rușine? Noi suntem militari și respectăm legea, dar stăm într-un țarc făcut de ei, nu spuneam nimic, după care ne amendează. Ne-au amendat cu 4000 de lei că nu am respectat distanța socială. Unde să o respecți? Unde te închid ei în 2 metri pătrați? De ce nu ne-au pus în față unde e spațiu mare? Să nu ne vadă Iohannis? Jandarmeria răspunde la comenzi politice.

Proteste și îmbrânceli la poarta Palatului Cotroceni și la ușa Guvernului

Ei fac niște abuzuri foarte grave. Au venit și au confiscat o genată, fără niciun drept, iar pe colegul meu l-au împins. O să le facem plângere la parchet, nu se mai poate. Și pe mine, la ministerul Justiției, m-au scos din mulțime cu forța, la fel ca pe colegul meu“, a declarat Florin Stoica, secretar general al SNPP.

„Au făcut un zid în jurul meu și mă îmbrânceau și voiau să mă ia de aici”, s-a plâns unul dintre protestatari.

Poliţiştii protestatari au adus vuvuzele, fumigene şi steaguri. Jandarmii au intrat între ei și au ridicat mai mulţi protestatari. Aceștia au fost duși la dube și legitimați.

„Chiar dacă ați primit ordin să ne bruscați, amendați sau gazați, noi tot vom protesta, iar protestul este și pentru drepturile voastre dragi colegi jandarmi!”, au scris sindicaliştii pe Facebook.
Proteste și îmbrânceliProteste și îmbrânceli la poarta Palatului Cotroceni și la ușa Guvernului

„Jandarmeria Română primește ordin pentru a doua oară să blocheze activitatea de protest. RUȘINE, RUȘINE, RUȘINE SĂ VĂ FIE!”, au mai scris sindicaliştii de la Europol, pe Facebook.

Jandarmeria București spune că nu s-au dat amenzi protestatarilor din faţa Palatului Cotroceni, cu toate că aceștia știu că nu au voie să participe la astfel de manifestări cu materiale explozive. Reprezentanții Jandarmeriei București spun că acțiunea lor a avut drept scop desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate.

„Dezmințim în mod categoric informația transmisă potrivit căreia „Jandarmeria Română a creat busculadă la protestul polițiștilor ”
Acțiunea jandarmilor a avut drept scop desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate.

Conform prevederilor art. 12, alin 1, lit. j și art. 13, lit.c, din legea 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice republicată, coroborate cu prevederile art. 27, alin 3, lit. c din legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare, personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase.

Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare.
Până la momentul întocmirii prezentului comunicat nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale, acest lucru urmând a se face de către agenții constatatori de la fața locului în funcție de faptele comise.

Recomandăm tuturor organizatorilor și participanților la manifestații publice respectarea strictă a prevederilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

În Piaţa Victoriei protestează sindicaliştii din Cartel Alfa.

Zeci de angajaţi CFR protestează în faţa Ministerului Transporturilor

Ceferiştii protestează miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, în faţa Ministerului Transporturilor, pe lista de revendicări aflându-se, printre altele, aplicarea Legii privind statul personalului feroviar, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi păstrarea gratuităţii studenţilor pe calea ferată.

Reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România solicită Guvernului României: Aplicarea Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi; achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, precum şi depunerea de proiecte pentru achiziţia de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027; asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători SA; desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară; stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată.

„În 2021 – Anul European al Căilor Ferate, Comisia Europeană şi Parlamentul European, încurajează statele membre să promoveze şi să dezvolte transportul feroviar de pasageri şi de marfă, ca o soluţie de mobilitate durabilă, cu emisii scăzute de carbon şi cu performanţe excelente din perspectiva coeziunii sociale şi teritoriale. Companiile feroviare de stat din Uniunea Europeană sunt lideri în piaţa transporturilor pe cale ferată, asigurând servicii de transport rapide, sigure şi la preţuri accesibile pentru pasageri şi companii. În majoritatea ţărilor UE, investiţiile în infrastructura feroviară şi în material rulant nou sunt efectuate în mod regulat, asigurându-se un buget public mai mare transporturilor feroviare raportat la transportul rutier. În contrast cu această realitate europeană, sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani sub privirea unui Stat neputincios şi nepăsător, care nu ştie sau poate chiar nu vrea să gestioneze responsabil şi profitabil companiile de stat. Guvernul României s-a obişnuit să nu plătească prestaţia reală a CFR Călători, rămânând astfel dator de ani de zile acestei companii, transformând-o nejustificat într-o aşa zisă „gaură neagră”. Acest tratament aplicat operatorului de transport feroviar de stat, pune în pericol existenţa unei companii a poporului român care de peste 150 de ani a servit interesele economice şi strategice ale ţării noastre”, susţin sindicaliştii într-un comunicat.

„Sătui de atâta nedreptate, ceferiştii protestează din nou pentru că transportul feroviar reprezintă viitorul în Uniunea Europeană, însă pentru Guvernul României, în Anul European al Căilor Ferate, nu înseamnă decât continuarea planului de instituire a austerităţii şi de umilire a lucrătorilor feroviari prin amânarea intrării în vigoare a Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, prin transformarea operatorilor feroviari de stat de călători şi de marfă şi a gestionarului de infrastructură feroviară de stat în „găuri negre” fabricate chiar de Guvernul României, prin subcompensare, subfinanţare şi prin menţinerea în exploatare a trenurilor vechi ce trebuiau schimbate cu trenuri noi din fonduri europene în perioada 2014 – 2020″, mai spun sindicaliştii.