Life, Stiri

Protecţie solară

Aştepţi în fiecare an vara cu gândul la bronzul irezistibil pe care îl vei purta cu mândrie tot restul anului. Dar simţim nevoia să-ţi reamin­tim câteva reguli simple pe care trebuie să le urmezi pentru a te bucura de soare în voie.

deschidere-plaja

Toţi ne dorim „a killer tan“, cum ar spune englezii (sau colegii din Africa de Sud), dar asta nu înseamnă că merită să murim pentru aşa ceva. Şi este suficient să suferi câteva arsuri de-a lungul anilor pentru ca riscul de a dezvolta o formă gravă de cancer de piele să crească semnificativ. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la vacanţele de la malul mării sau oceanului: ai nevoie doar de protecţie împotriva unuia dintre cei mai necruţători inamici – soarele. O cremă de calitate, cu factor de protecţie corespunzător tipului tău de piele, este suficientă pentru a te expune pe plajă în siguranţă. Investeşte într-o cremă cu SPF mai mare de 15 şi în produse după plajă
de calitate şi vacanţa poate să înceapă!

Pe lângă problema foarte gravă şi serioasă a cancerului de piele, soarele  poate produce multe pagube, la fel de importante. Expunerea prelungită la razele ultraviolete va duce la o îmbătrânire prematură a pielii. Ştim, vrei să fii bronzat, dar punem pariu că nu-ţi doreşti să arăţi ca Pacientul englez. Sau gândeşte-te aşa: George Clooney vs. Mickey Rourke. Ai înţeles ideea. Se tot vorbeşte despre produse cu factor de protecţie − şi pe bună dreptate: acestea sunt esenţiale pentru a-ţi păstra pielea tânără şi sănătoasă. Doar că, trebuie să ştii: prin „procesul“ de bronzare, chiar şi atunci când aceasta se face „ca la carte“, pielea ta are de suferit. Pentru că bronzul nu este altceva decât o reacţie de apărare a pielii, care produce melanină, ce acţionează ca o barieră de protecţie pentru întregul organism. Scopul nostru nu este să te convingem să renunţi la bronz, ci să ai grijă de pielea ta înainte, în timpul şi după expunerea la soare.  

Ce este spf-ul şi cum îl faci prietenul tău

Pentru că nu trăieşti în peşteră şi mai citeşti şi revista GQ, ai tot auzit până acum de SPF şi probabil că ai şi idee cum funcţionează. Cu cât e mai mare, cu atât mai bine. (Îţi sună cunoscut?) Ce intenţionăm noi acum este să lămurim aspectele tehnice ale factorului de protecţie. Cum probabil îţi aminteşti de la orele de fizică (dacă nu, stai liniştit, îţi facem noi o recapitulare), radiaţia solară are forma unui spectru continuu, cuprins între 200 şi 400 de nanometri. Cu toate acestea, mediul ştiinţific (poate chiar cercetătorii britanici) a decis împărţirea acestuia în scale, în funcţie de efectele diferitelor lungimi de undă. Şi astfel îţi putem prezenta, cu mândrie, inofensivele radiaţii UVC, urâcioasele UVB responsabile cu arsurile cutanate şi invidioasele UVA, vinovate de îmbătrânirea prematură a pielii tale. Lăsând gluma la o parte, radiaţiile UVA şi UVB sunt şi cele responsabile pentru cancerul de piele. Şi aşa revenim la SPF-ul nostru. Factorul de protecţie solară (SPF) îţi spune care este cantitatea de radiaţii pe care pielea o poate primi până începe să se înroşească, atunci când foloseşti o cremă cu protecţie, faţă de situaţia în care pielea nu este protejată. Sau ca să simplificăm şi mai mult lucrurile: dacă în mod normal, fără protecţie, pielea ta începe să se înroşească, să spunem, după două minute de stat la soare, după aplicarea unei creme cu SPF 15 poţi sta la soare de 15 ori mai mult, adică o jumătate de oră, iar după aplicarea unei creme cu SPF 30 poţi sta în soare o oră. Matematică elementară, dragul meu Watson! La toată povestea aceasta trebuie să mai adăugăm faptul că SPF-ul acţionează specific în cazul fiecărei persoane, pentru că este influenţat şi de factori precum sursa de lumină, cantitatea de cremă aplicată şi reacţia individuală a pielii.

Factorul de protecţie şi culoarea pielii  
Cel mai probabil, atunci când îţi cumperi o cremă pentru plajă, ai grijă cel mult să aibă un SPF mai mic sau mai mare, în funcţie de cât de bronzat intenţionezi să te întorci din vacanţă. Specialiştii spun însă că ar trebui să-ţi alegi nivelul de protecţie al cremei de plajă după culoarea pielii. Îţi povestim imediat cum faci asta. Dacă ai pielea foarte deschisă la culoare, genul acela care se arde imediat, ar trebui să foloseşti cremă cu factor de protecţie 50+. Dacă pielea ta este mediu pigmentată, te bronzezi gradual şi doar uneori te arzi, factorul de protecţie potrivit pentru tine este cuprins între 30 şi 50. Dacă eşti foarte brunet, te faci negru imediat ce te-a văzut soarele şi despre arsuri ştii doar din poveştile prietenilor, eşti norocosul care trebuie să folosească doar creme cu SPF între 15 şi 25.

Repară pagubele pe care soarele le face
Dacă tot ţi-ai agresat pielea cu bună ştiinţă, după cum am stabilit deja (bronzul scuză mijloacele), ar fi minunat să încerci să repari din stricăciuni când te întorci de la plajă, iar produsele „after sun“ sunt făcute special pentru aşa ceva. Începe cu produsele de duş, care ar trebui să nu degreseze excesiv pielea şi să fie unele hrănitoare. După duş aplică un ulei sau un balsam de corp calmant şi hidratant. Dacă eşti pasionat de cititul recipientelor şi îţi alegi produsele în funcţie de componenţa lor chimică, trebuie să ştii că aloe-vera reface excelent pielea arsă de soare, untul de shea hrăneşte pielea în profunzime şi îi redă supleţea, produsele pe bază de mentă sau lămâie sunt revigorante, iar uleiul de argan reprezintă unul dintre cele mai bune tratamente anti-aging.

blank