2 (12)

Şeful Clinicii de ortopedie pediatrică în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii “Marie Curie”
“Nu există în lume un om şi medic mai bun ca el.” “Acum, mulţumesc lui Dumnezeu, e bine.” Sunt recompensele unor părinţi, acordate profesorului doctor Gheorghe Burnei, ortoped de copii la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti, la capătul unor intervenţii chirurgicale de excepţie. Profesorul Burnei a pus în ordine mii de mânuţe, picioruşe sau coloane vertebrale frânte, redându-le celor mici copilăria şi părinţilor bucuria de a trăi. Ieri, profesorul Burnei a mai adăugat o performanţă la colecţia de intervenţii chirurgicale magice.

Este o operaţia inedită medical, o premieră medicală în ţara noastră, rară şi în multe ţări occidentale. Dar mai ales această operaţie este exemplară, deoarece confirmă dorinţa imensă a chirurgului şi omului Gheorghe Burnei de a oferi unei fetiţe, născută cu o coloană deformată, şansa de a se putea juca firesc cu ceilalţi copii. Fetiţa avea o coloană cu patru vertebre în plus: trei în zona toracică şi una în zona lombară.

Este genul acela de operaţie la care nu este suficientă experienţa, ci e nevoie de multă imaginaţie. Şi profesorul Burnei a dovedit în repetate rânduri că are din belşug acest har de la Dumnezeu. În vreo cinci ore, a rezecat vertebrele, a creat două module, a pus şuruburi, a folosit tije, totul potrivit unei scheme precise care să dea loc dezvoltării normale a copilului.

Pentru străduinţa de a continua exemplul profesorului Pesamosca în Spitalul “Marie Curie” de a face în fiecare zi ceva nou în beneficiul multor copii şi părinţi, Jurnalul naţional îl declară “Omul Zilei” pe prof. dr. Gheorghe Burnei.