Premierul Ludovic Orban: Am avut 5.000 de români infectați pe care nu i-am putut trata de coronavirus
Actualitate, Featured

Premierul Ludovic Orban: Am avut 5.000 de români infectați pe care nu i-am putut trata de coronavirus

Premierul Ludovic Orban a afirmat, duminică seară, întrebat cine este de vină pentru situaţia în care s-a ajuns în privinţa pandemiei, că momentul decisiv a fost cel în care nu s-au mai putut lua măsuri faţă de persoanele confirmate cu coronavirus.

Premierul Ludovic Orban afirmă că 5.000 de persoane au fost confirmate pozitiv pe durata vidului legislativ şi, la o medie de 10 contacţi pentru fiecare persoană, există 50.000 de oameni care ar fi putut fi transmiţători ai virusului şi nu s-a putut lua nicio măsură de tratare sau izolare a lor.

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică seară, la un post TV, cine este vinovat de situaţia în care suntem în privinţa pandemiei şi a răspuns: ”Momentul în care nu s-a mai putut lua nicio măsură asupra persoanelor infectate şi asupra persoanelor rezultate din anchetele epidemiologice. Am avut în trei săptămâni aproape 5.000 de români care au fost diagnosticaţi ca fiind pozitiv, infectaţi, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie de izolare la domiciliu, de tratare la spital. Deci, noi fost lipsiţi complet de pârghia legală de a putea dispune măsurile de restrângere, de reducere a riscului de transmite a riscului”.

Acesta a precizat că, la o medie de 10 contacţi pentru fiecare persoană confirmată, ”au fost 50.000 de români care, fie erau bolnavi, fie ar fi putut fi transmiţători ai virusului”.

”Şi noi nu am putut, din cauza deciziei CCR şi a ritmului foarte lent în care s-a adoptat legea, nu am putut să dispunem nicio măsură”, a afirmat premierul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică alte 1.075 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore, bilanţul ajungând la 53.186. În acelaşi interval s-au înregistrat 34 de decese, numărul total fiind de 2.413.

În prezent, la Terapie Intensivă sunt internaţi 412 pacienţi.