Administratie Locala

Poliţiştii locali, “antrenaţi” de specialiştii antidrog

Oamenii legii află cum pot recunoaşte un consumator, tipurile de droguri, cum pot preveni şi combate vânzarea lor

 droguri_praf

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sector 2 Bucureşti în parteneriat cu Poliţia Locală a sectorului 2 Bucureşti a demarat un proces amplu de formare iniţială în domeniul drogurilor destinată poliţiştilor locali.

Sesiunile de formare au debutat în luna mai 2014 şi continuă în fiecare lună până la sfârşitul anului în curs, scopul fiind instruirea poliţiştilor locali care intră în contact direct cu consumatorii de droguri, familiile acestora sau cu persoane aflate la risc de consum.

Sesiunile sunt susţinute de specialişti ANA/CRPECA nr. 1 – Mirela Ilona Tîrşolea şi Mariana Sîmbotin – care deţin şi calitatea de formatori autorizaţi CNFPA.

Demersul formativ urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe a poliţiştilor locali cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra comportamentului, aceştia fiind familiarizaţi cu principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, principalele noţiuni utilizate în domeniul drogurilor (dependenţă, toleranţă, sevraj, supradoză etc) şi semnele consumului de droguri.

Componenta de instruire specifică cuprinde aspecte juridice privind drogurile, modificările apărute în legislaţia privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a consumului de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În contextul implementării la nivel local a Strategiei Antidrog a sectorului 2 şi a Planului de acţiune al acesteia, proiectele/campaniile de prevenire care urmează să fie realizate vizează grupurile şi substanţele de risc specifice, creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la consumul de alcool şi droguri, creşterea influenţei factorilor de protecţie şi reducerea factorilor de risc.