Doi poliţişti din Bruxelles sunt anchetaţi după ce au încătuşat doi copii minori, de 11 şi 13 ani, în timpul unei intervenţii pentru o tentativă de furt de scuter.

Autorităţile belgiene au demarat o anchetă, după ce pe reţelele sociale a circulat o înregistrare video în care cei doi copii, dintre care unul are mâinile încătuşate la spate, sunt conduşi de agenţi la maşina poliţiei, informează Agerpres.

Ancheta urmează să stabilească motivele care i-au determinat pe poliţişti să-i încătuşeze pe copii, a explicat pe canalul privat RTL comisarul Gabriel Evangelisti.

„Trebuie ca integritatea fizică a poliţistului să fie pusă în pericol sau să existe riscul de fugă”, a menţionat acesta.

Procurorul adjunct din Bruxelles Denis Goeman a afirmat că poliţiştii au intervenit în urma unui apel telefonic care semnala un jaf.

Ulterior, ancheta a stabilit că este vorba de o tentativă de furt al unui scuter abandonat pe un drum public, iar cei doi copii au fost eliberaţi, a subliniat Goeman.

Însă, decizia de a le pune cătuşe unor copii a indignat numeroşi martori, notează sursa citată.

„Există, desigur, o problemă de formare, este incredibil că în aceste vremuri tulburi nişte poliţişti ajung să încătuşeze copii şi să facă presiuni asupra martorilor să nu filmeze şi să nu raporteze cele întâmplate. Sunt deja multe greşeli într-o singură secvenţă”, a comentat delegatul general pentru drepturile copiilor, Bernard De Vos.

Două persoane au fost rănite prin înjunghiere, la începutul lunii februarie, în orașul belgian Gent, iar autoarea atacului a fost împușcată de poliție și reținută, afirmă surse citate de site-ul de știri HLN.be.
Incidentul a avut loc în zona Bevrijdingslaan din Gent. O femeie a atacat mai multe persoane cu un cuțit, înainte de a fi împușcată și reținută de poliție.

Două persoane au fost rănite în atac, dar nu prezintă risc vital.

Un nou caz de exploatare de minori: Copilă exploatată sexual în Belgia, prinsă la Nădlac cu altă fată cu care urma să plece din nou
O fată de 16 ani, care a fost exploatată sexual în Belgia, a revenit în țară în luna august a anului trecut și urma să plece din nou cu o tânără de 19 ani, din Arad.

Polițiștii le-au prins pe cele două fete la vama Nădlac și în urma cercetărilor doi bărbați din Buzău sunt acuzați de trafic de minori.

Potrivit unui comunicat transmis, atunci, de DIICOT, copila de 16 ani ar fi fost recrutată și exploatată sexual în Belgia de doi bărbați de 37, respectiv 34 de ani, încă din luna noiembrie a anului trecut.

„La revenirea minorei în țară, în luna august 2019, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că aceasta urma să plece din nou, de această dată însoțită de o altă tânără, în vârstă de 19 ani, din Arad, pentru a practica prostituția în Belgia”, arată procurorii DIICOT.