Life, Stiri

Poftele irezistibile: De ce apar și cum să le înțelegi

191 (1)

Ti-e pofta nebuna de ceva dulce? Sau poate ceva sarat? Sau de un fruct anume? De un fel de mancare? Nu esti singurul! Nu e om care sa nu poftit vreodata la ceva. O pofta care sa-l faca sa stea cu gandul numai la acel aliment sanatos sau nu. Dar de ce? Si ce trebuie sa facem cand avem astfel de pofte? Le satisfacem? Sau le punem in cui?

Poftele si cerintele corpului
Exista credinta populara ca poftele sunt rezultate ale unor deficiente diverse in organism. “Chiar si oamenii perfect sanatosi, fara niciun dezechilibru la nivel nutritional, au pofte. Sunt oameni care spun <Mi-e pofta de chipsuri. Probabil am nevoie de sare!> Dar cati oameni – in afara de atletii de la maraton care alearga vara – chiar au nevoie de sare in organism?! Si daca ne referim la pofta de dulciuri, ce explicatie s-ar putea gasi in termeni de deficiente?!”, spune Marcia Pelchat, cercetator in domeniul alimentar la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Sexul si poftele
Brian Wansink, profesor la Universitatea Cornell, si-a dedicat intreaga activitate studierii poftelor. Acestea apar ca urmare a stimularii senzoriale: vaz, miros. Cand vezi ceva apetisant, ti se face pofta. Cand simti o aroma placuta, de asemenea, ti se face pofta.

Si sexul are un cuvant de spus in ceea ce priveste poftele. Astfel, Wansink spune ca barbatii poftesc mai mult la pizza, paste, supa si friptura. Pe langa faptul ca aceste alimente le ofera o paleta larga de arome, le aduc aminte de grija pe care le-o poarta mamele si sotiile.

La femei, aceste alimente sunt asociate cu munca. Indiferent cat ar fi de gustoase, necesita un oarecare efort sa le prepare sau apoi sa faci curatenie. De aceea, femeile poftesc mai mult la snacks-uri, bomboane, prajiturele, inghetata si ciocolata.

Una dintre voluntarele care a participat la studiile efectuate de Wansink are o pofta nebuna pentru un mix de cereale cu M&M’s. Si asta pentru ca asa o rasfata sotul ei la inceputurile relatiei, cand erau studenti. Asociind alimentul cu ceva pozitiv, este normal ca sa ti se faca pofta de el.

Stresul, emotiile si poftele
Emotiile si stresul contribuie si ele la declansarea poftelor. Atunci cand esti trist, te duci la gogoserie “sa te indulcesti”. Atunci cand esti vesel, te duci “sa sarbatoresti”. Potrivit lui Wansink, totusi emotiile pozitive sunt mai dadatoare de pofte decat cele negative. El a ajuns la aceasta concluzie in urma unui sondaj la care au participat peste 1000 de adulti americani. Dintre acestia 86% au declarat ca li s-a facut pofta de un anumit aliment cand erau fericiti, si 74% cand au vrut sa sarbatoreasca ceva sau sa se recompenseze pentru o reusita. In schimb, doar 52% dintre respondenti au avut pofta de ceva atunci cand erau plictisiti si 39% cand erau tristi sau singuri. Cu toate acestea, poftele celor fericiti sunt mai sanatoase, ei alegand mai degraba mancare, in timp ce persoanele nefericite tind spre alegeri nesanatoase: bomboane, chipsuri, prajituri, inghetata.

Cum potolesti poftele
Nu trebuie sa apelezi la cine stie ce metode complicate. Unii dintre voluntarii participanti la studiile lui Wansink au declarat ca atunci cand li se facea pofta de bomboane, luau bombana in gura, o tineau putin, apoi o scuipau. Sau doar miroseau bomboana. Fara efect, insa.

Iata solutiile oferite de Wansink:

– mananca foarte rar alimentele de care ti se face pofta des: ”Este gresit sa crezi ca daca mananci putin din cevaul de care iti este pofta, iti va trece. Daca vei continua sa mananci des acel ceva, chiar si cate putin, nu vei face altceva decat sa alimentezi pofta. Nu insa si daca mananci din ce in ce mai rar spre deloc respectivul aliment”.

– mananca putin: “Da-ti voie din cand in cand sa cedezi ispitei, insa mananca foarte putin. Evita sa tii alimentele ispititoare acasa sau la birou. In schimbi poti sa iesi o data la o perioada anume de timp cu prietenii la o inghetata sau o felie de pizza. Insa nu zilnic, nici macar saptamanal. Ci mult mai rar”.

– gaseste un substitut sanatos: “Daca iti e pofta de ceva dulce, incearca un fruct. Daca vrei inghetata, incearca in schimb unt de arahide de la rece”.

– distrage-ti atentia: “Atunci cand iti este pofta de ceva, in loc sa mananci, citeste o carte, da cu matura, impacheteaza niste haine, numara pana la 10 etc. In acest fel iti iei gandul de la respectivul aliment si uiti de pofta”.

– fa-ti un plan de bataie pentru “poftele cronice”: “Exista si persoane care sufera de… pofte cronice. Adica, de exemplu, in fiecare zi la ora X ti se face pofta de ceva. Daca vorbim de ceva nesanatos este cu atat mai rau sa consumi zilnic. Chiar si daca este ceva sanatos, tot se va ajunge la o suprasaturatie la un moment dat. Stim cu totii, ce e mult strica. In acest caz, obiceiul de a manca ceva trebuie inlocuit cu obiceiul de a face ceva. De exemplu in fiecare zi la ora X, cand ti se face pofta, in loc sa mananci iesi din casa/birou si te plimbi, pret de 10-15 minute”.

blank