Primarul General, Gabriela Firea: In mai putin un an, am demarat lucrari de consolidare si reabilitare pentru noua cladiri din centrul Capitalei. Anul acesta vom mai reabilita alte 20 de cladiri si vom pune in siguranta 100 de imobile

Primaria Municipiului Bucuresti prin Compania Municipala Consolidari a demarat lucrarile de punere in siguranta, consolidare si reabilitare la noua cladiri din centrul Capitalei.

Primarul General, Gabriela Firea: „Asa cum am promis, acceleram programul de consolidari al Primariei Capitalei si facem tot ce tine de atributiile administratiei locale astfel incat anul acesta cat mai multe cladiri din centrul Capitalei sa fie reabilitate: am alocat 10 milioane de euro din bugetul Municipalitatii pentru acest domeniu prioritar si am infiintat entitati clare care sa actioneze rapid si eficient pentru a recupera aproape 30 de ani de amanari. Iata ca una dintre companiile municipale atat de hulite de unii a reusit, in mai putin de un an, cat au reusit altii in zece! Se lucreaza la nu mai putin de noua cladiri care necesitau reparatii urgente, alte trei fiind in etapa finala de pregatire a documentatiilor. Totodata, pentru alte 20 de cladiri se intocmeste documentatia pentru expertizarea si proiectarea lucrarilor de interventie/consolidare. Mai mult decat atat, la inceputul anului am demarat deja si un alt program prin care se vor pune in siguranta inca 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare. Iata ca se poate! 

Concret, in aceasta perioada au inceput lucrarile la patru cladiri situate in: Strada Baratiei nr 50, Calea mosilor 215 E, str. Matasari nr 44 – 260 si str.Lipscani nr 75.

De asemenea, sunt deschise santiere la alte 5 cladiri, dupa cum urmeaza:

Citeste si...
Primăria nu are pânrghii să se implice în montarea de scuturi la metrou

 – imobilele din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10, imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870.

– Un alt imobil monument istoric la care au inceput lucrarile este cel de 2 etaje plus mansarda, cu o suprafata de 2622 mp, din str. Franceza nr.30

Alte 3 imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, dupa cum urmeaza:

  • Un imobil de 5 etaje dinstr. Biserica Enei nr. 14 – s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si s-au facut  demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta, in perioada imediat urmatoare, proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;
  • Un alt imobil de 4 etaje dinstr. Spatarului 36 – s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si se efectueaza toate demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;
  • Cladirea de 6 etaje dinstr. Stirbei Voda nr.20este in stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Cladiri Metropolitane (care are ca obiect de activitate si proiectarea)

De asemenea, in cadrul programului demarat la inceputul acestui an se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele cladiri ale caror elemente reprezinta un pericol pentru trecatori (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperis etc).

In prezent, se lucreaza pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor de interventie si, dupa punerea in siguranta a acestor cladiri, urmeaza realizarea expertizelor si a proiectelor de consolidare.