In vara anului 2017, Primaria Municipiului Bucuresti, la initiativa Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, a propus plenului Consiliului General al Municipiului Bucuresti un proiect de hotarare prin care sa se acorde suma de 1.000 de lei lunar, parintilor copiilor din Capitala cu incadrare in grad de handicap  in vederea cresterii calitatii vietii si a integrarii sociale a acestor copii.

Proiectul propus, care a fost aprobat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea nr. 292/2017, prevede ca acordarea stimulentului financiar se poate face doar prin plata obligatiilor reprezentantilor legali (parintii, de obicei) catre bugetul local, acesta constituind si sursa primordiala de unde se aloca banii pentru plata stimulentelor. Aceasta prevedere legala este stipulata la art. 9, alin. 9 al Legii 292/2011 privind asistenta sociala, respectiv: (9) Beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local.”

De la demararea proiectului (luna august 2017) si pana in prezent, un numar de 4.595 de parinti ai copiilor cu handicap au depus cerere pentru acordarea stimulentului financiar.

Din totalul cererilor depuse, 455 de cereri au fost sistate de la plata din cauza faptului ca reprezentantii legali inregistreaza datorii fata de bugetul local (impozit pe proprietati si masini, amenzi neplatite, etc).

Precizam ca aceste sume se acorda lunar, incepand cu luna august 2017, din Bugetul local al municipiului Bucuresti, fiind efectuate pana in luna decembrie 2017, plati in valoare totala de 14.063.000 lei (3.125.111 euro), buget care se constituie, in buna parte, din taxele si impozitele achitate de catre cetatenii Capitalei.

Suma lunara necesara platii stimulentelor lunare este de 4.800.000 lei (aproximativ un milion de euro lunar). In conditiile in care fiecare cetatean al Capitalei ar inregistra o datorie de 1 leu fata de bugetul local, bugetului i-ar lipsi suma de 413.000 euro, necesara acoperirii a jumatate din numarul copiilor cu dizabilitati din Bucuresti, indreptatiti sa primeasca stimulentul.

Pentru a veni in sprijinul acestor reprezentanti legali care figureaza cu debite fata de bugetul local, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a intermediat legatura cu Directiile de Impozite si Taxe Locale de sector si a publicat pe site-ul propriu instructiuni pentru parintii care fie nu stiau ca inregistreaza aceste debite fata de bugetul local, fie nu stiau cum sa procedeze pentru stingerea debitului si repunerea in plata a stimulentului. Precizam ca datele legate de situatia datoriilor fata de bugetul local au fost colectate direct de la aceste Directii Impozite si Taxe Locale.

In vederea emiterii instructiunilor, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a publicat lista parintilor (nume si prenume, fara alte elemente de identificare) care sunt in situatia descrisa, in deplina concordanta cu prevederile Legii nr. 677/2011 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, respectiv cu art. 3, alin a): „date cu caracter personal – orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;”.

De asemeneala depunerea cererii, parintii si-au exprimat explicit acordul cu privire la verificarea, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala a municipiului Bucuresti, a situatiei financiare la institutiile compentente si asupra prelucrarii datelor cu caracter personal si li s-a semnalat, la depunerea documentelor, faptul ca au obligatia de a achita aceste datorii.

Citeste si...
Dinamo a pierdut, la București, cu Poli Timișoara, 29-31, în etapa a doua a Ligii Naționale de handbal

In lumina celor prezentate mai sus, Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala, condamna in mod ferm incercarile oricarei organizatii sau persoane, cu interese straine programului de sprijin al parintilor copiilor cu dizabilitati din Bucuresti care intelege, fara o consultare prealabila cu institutiile competente, sa  raspandeasca informatii false, pentru simplul motiv ca persoana sau organizatia respectiva nu poate beneficia de stimulentul financiar pana la data la care face dovada ca si-a achitat obligatiile de plata fata de bugetul local.

Condamnam aceste tentative de manipulare a opiniei publice si raspandirea informatiilor menite sa produca ingrijorare si panica in randul unor persoane care sunt si asa greu incercate de soarta, macar din respect pentru cei 4140 de parinti care au inteles ca dezvoltarea comunitara este produsul respectarii acelorasi reguli de catre toti actorii sociali si si-au achitat taxele la bugetul local, fie ca este vorba de un leu sau de 1800 lei. 

Va asiguram ca Hotararile Consiliului General al Municipiului Bucuresti prin care s-au aprobat acordarea stimulentelor financiare nu prevad niciun termen limita de acordare a acestora sau o durata limitata in timp a acestora, ele constituindu-se in programe permanente ale municipalitatii de la data aprobarii lor. De asemenea, va informam ca la nivelul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti au fost finalizate propunerile pentru bugetul anului 2018, care prevad alocarea sumei de aproximativ 120 milioane de euro pentru plata tuturor stimulentelor, iar la nivelul Municipalitatii s-au luat si se vor lua toate masurile necesare asigurarii sursei de finantare.

Va multumim pentru tot sprijinul, sugestiile, incurajarile  si aprecierile dumneavoastra, manifestate pe parcursul celui mai mare program de sprijin local pentru copiii cu dizabilitati din Romania!