Life

Peptide de Colagen – utilizări principale și ce este procesul de hidroliză enzimatică

Colagenul este o proteină structurală importantă care acționează ca un liant între țesuturile corpului, conferind forță, elasticitate și coeziune oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajelor.

Există diferite tipuri de colagen în organism. Colagenul de tip I, de exemplu, este alcătuit din fibre foarte lungi care conferă rezistență la tracțiune ligamentelor, tendoanelor și pielii. Pe de altă parte, fibrele din Colagenul de tip II sunt mai scurte, permițând astfel cartilajului să absoarbă șocul dintre oase și să amortizeze articulațiile.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce tot mai puțin colagen, ceea ce are ca rezultat semne vizibile ale trecerii timpului, cum ar fi liniile și ridurile. Acest lucru se datorează faptului că există mai puțin sprijin în organism care să ofere elasticitate și structură pielii.

Colagenul, care este extras de obicei din piele și oase de pește, porc sau bovine, este materia primă din care sunt fabricate produse precum gelatina și evident suplimentele care conțin peptide de colagen.

 

Peptidele de colagen și procesul de hidroliză enzimatică

 

Peptidele de colagen sunt lanțuri scurte de aminoacizi extrase din colagenul nativ (de lungime completă) printr-un proces numit hidroliză enzimatic. Astfel, colagenul nativ (de exemplu, oasele bovine) trebuie să treacă printr-un proces de înmuiere care permite peptidelor de colagen să fie eliberate din legăturile lor și extrase în siguranță. Ca rezultat, peptidele de colagen fac parte dintr-o matrice dură și insolubilă de fibre de colagen.

 

El trece apoi printr-un proces numit hidroliză enzimatică. Aici este folosită o enzimă specifică pentru a descompune legăturile, astfel încât peptidele de colagen să poată fi extrase. Gradul de hidroliză are un impact direct asupra greutății moleculare a produsului final. Procesul de hidroliză enzimatică este strict controlat pentru a asigura reproductibilitatea.

 

De ce sunt benefice peptidele de colagen? 

 

Peptidele de colagen reprezintă un ingredient cu o bioactivitate ridicată. Asta înseamnă că, odată absorbite în fluxul sanguin, pot influența activitatea celulelor din organism în mai multe moduri. De exemplu, peptidele de colagen pot stimula fibroblastele din piele pentru a produce mai mult acid hialuronic, care este esențial pentru hidratarea acesteia. Totodată, pot ajuta organismul să repare țesutul deteriorat, pot oferi suport structural pielii, pot contribui la un păr sănătos și pot ajuta la menținerea densității osoase . Acesta este motivul pentru care peptidele de colagen sunt folosite pentru o serie de necesități ale sănătății, frumuseții, precum și ale sportului.

 

Diverse studii științifice au arătat că peptidele de colagen pot ajuta la îmbunătățirea sănătății articulațiilor prin protejarea cartilajului în fața degradării cauzate de afecțiunile degenerative și ajutând la reducerea inflamației din jurul articulației. Acest lucru are efecte benefice pentru persoanele cu afecțiuni articulare, deoarece poate ajuta substanțial la îmbunătățirea mobilității și la reducerea durerii.

 

Alte utilizări frecvente ale peptidelor de colagen

 

Recuperare sportivă

 

Peptidele de colagen sunt folosite de sportivi, culturisti și persoanele cu un stil de viață activ pentru a ajuta la reducerea timpului de recuperare după antrenamentele intensiv. Activitatea fizică intensă exercită o presiune asupra fibrelor musculare și a învelișului țesuturilor conjunctive, astfel încât organismul are nevoie de timp pentru a se vindeca înainte de a face mai mult antrenament. Colagenul lichid sprijină recuperarea și poate reduce durerile musculare.

 

Sănătatea oaselor

 

Oasele sunt compuse în principal din colagen și săruri de calciu. De-a lungul vieții, oasele se repară și se regenerează în mod constant într-un proces cunoscut sub numele de remodelare osoasă. Colagenul stimulează acest proces și ajută la menținerea rezistenței osoase.

 

Frumusețea pielii

 

Peptidele de colagen sunt folosite pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii și pentru a încetini semnele vizibile ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile. Există multe studii științifice care demonstrează capacitatea colagenului de a ajuta la menținerea frumusețea pielii, fiind benefic pentru diferite tipuri de piele.

blank