Patron
Life

Patron (Glonț), câinele care găsește bombe, a fost decorat de președintele Zelenski în prezența premierului Canadei

Patron (Glonț), câinele genist al Ucrainei, devenit faimos în ultimele săptămâni pentru că a ajutat la găsirea a zeci de mine, a avut parte duminică de onorori militare la cel mai înalt nivel. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat pentru curajul și devotamentul său în prezența premierului canadian Justin Trudeau.

Patron este un Jack Russell terrier, o rasă care are instincte puternice de vânătoare și este des folosită pentru detecție. Talia mică este un avantaj, pentru că le permite câinilor să se strecoare în spații înguste.

Patron a devenit rapid un simbol canin al patriotismului ucrainean. Este deja o figură celebră și pe plan internațional, de la invazia rusă din Ucraina, pentru modul în care i-a ajutat pe geniști să depisteze bombele în orașul Cernihiv, din nordul țării. Potrivit Reuters, câinele este creditat cu descoperirea a peste 200 de explozibili, făcând parte dintr-o echipă de pirotehniști care lucrează pentru Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

De ce Patron a fost decorat în prezența lui Justin TrudeauPatron

Duminică, președintele Zelenski i-a înmânat lui Patron și stăpânului său, maiorul Mihailo Iliev de la Serviciul de Protecție Civilă, premiul de stat „Pentru servicii devotate” cu ocazia unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul canadian Justin Trudeau. De ce în prezența înaltului oaspete canadian? Pentru că echipa de geniști de la Cernihiv a folosit tehnologie canadiană în activitatea sa, precizează CNN.

Luat prin surprindere, premierul Trudeau a părut că își caută recompense prin buzunare, fără succes însă. În ceea ce-l privește pe Patron, el pare să se fi obișnuit cu aparițiile media și prezența multor oameni.

Patron a lătrat când premierul canadian s-a apropiat să dea mâna cu stăpânul său, apoi a dat din coadă, provocând râsete din partea publicului prezent în sala unde Zelenski și Trudeau ținuseră o conferință de presă comună.

„Astăzi, vreau să îi premiez pe acei eroi ucraineni care curăță deja pământul nostru de mine. Și, împreună cu eroii noștri, avem acest minunat mic genist – Patron – care nu numai că ajută la neutralizarea explozibililor, dar îi și învăță pe copiii noștri regulile de siguranță necesare în zonele unde există o amenințare a minelor”, a declarat Zelenski. Iată imaginile: