Life, Stiri

Pastura, beneficii pentru sănătate şi frumuseţe

 

Albinele, prietenele omului

polen_borcane

Ai auzit, probabil, de polenul produs de albine si de beneficiile pe care acesta le poate aduce sanatatii tale, dar ai auzit de „pastura“? Acesta este un termen pentru polenul fermentat creat in stup pentru consumul propriu al albinelor.

Marele Hipocrate, intitulat „parintele medicinei moderne“, recomanda consumul de pastura in urma cu multe secole, datorita nenumaratelor sale beneficii pentru sanatate.

De fapt, acesta este cel mai vechi supliment alimentar cunoscut oamenilor! Pastura este folosita acum de majoritatea atletilor din lume, gratie calitatilor sale de crestere a energiei. Vechii chinezi si egipteni spuneau despre pastura ca intinereste organismul si o denumeau „fantana tineretii“.

Ce este pastura? Pastura este sursa de nutritie principala a albinelor si a larvelor acestora. Ea este, de fapt, un ameste de saliva, nectar si polen colectat de albinele lucratoare. Compozitia chimica exacta a pasturii depinde de plantele de pe care albinele au colectat polenul; astfel, nu exista doua bucati de pastura care sa fie identice.

Totusi, pastura isi pastreaza de obicei proprietatile benefice pentru sanatatea umana, indiferent de diferentele din compozitie.

Pastura este considerata a fi un aliment complet, deoarece contine toti nutrientii necesari pentru supravietuire; acesta este si motivul pentru care pastura are atat de multe beneficii pentru sanatatea corpului uman.

Cu ce ne poate fi de folos pastura?

Principalul beneficiu consta in cantitatea de energie pe care o produce. Asta datorita faptului ca are in componenta o concentratie mare de vitamina B. Sa aruncam o privire asupra beneficiilor aduse de pastura sanatatii organismului uman:

– reduce nivelul de colesterol negativ si al trigliceridelor din sange, adica al celor doi factori principali pentru afectiunile cardiace;

– lupta impotriva cancerului, prin prevenirea dezvoltarii tumorilor;

– lupta cu alergiile, permitandu-i corpului sa dezvolte o rezistenta impotriva polenului;

– imbunatateste sistemul imunitar, datorita cantitatii mari de vitamine si minerale;

– acizii grasi esentiali din componenta ei contribuie la eliminarea simptomelor provocate de stres;

– ajuta la pierderea in greutate, deoarece catalizeaza metabolismul si elimina grasimea;

– ajuta la tratarea simptomelor pentru artrita, prin reducerea inflamatiilor;

– inverseaza procesul de imbatranire datorita continutului ridicat de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi.

Pastura are multe beneficii pentru sanatate, dar e important sa cumperi un produs de calitate pentru a fi sigur ca vei avea parte de acestea. Vezi cum se colecteaza pastura.

Efecte secundare?

Unele persoane au avut parte de efecte secundare dupa ce au consumat pastura, incluzand aici si reactii alergice. In cazul in care esti alergic la veninul albinelor sau la oricare alt tip de venin, atunci ar trebui sa eviti consumul de produse din polen.

De asemenea, daca te temi sa nu ai reactii alergice la consumul de pastura, ar trebui sa incepi prin administrarea unor doze foarte mici si sa le maresti in timp, in cazul in care nu observi in cateva zile vreo reactie alergica.

Mod de administrare a pasturii

Intern:

– pe gura, prin inghitirea pasturei neprelucrate sau amestecarea ei cu miere sau cu alte alimente ca iaurtul, cerealele, painea

– sublingual

– prin alimentatie chirurgicala sau artificiala, cand pastura, polenul, mierea, laptisorul de matca, propolisul si alte alimente usor de digerat pot fi administrate, scurt-circuitand gura, direct in stomac sau in intestinul subtire

– supozitoare rectale, in cazul pacientilor cu adenom de prostata

– supozitoare vaginale, in diferite afectiuni genitale la femei

Extern:

– pastura in cosmetica; ca si component al mastilor cosmetice, combinat cu miere si/sau laptisor de matca, extracte florale etc.

– pastura in dermatologie; ca adjuvant nutritional pentru celulele pielii.

E recomandata, la inceputul administrarii, testarea alergiei la pastura.

blank