PAS
Actualitate

PAS și Maia Sandu conduc în sondaje, dar nu au suficient să câștige

Partidul Acțiune și Solidaritate PAS și Maia Sandu conduc în sondaje, dar nu au suficient să câștige alegerile, potrivit celei mai recente cercetări sociologice.

Marea problemă a actualei puteri PAS din Republica Moldova este că, deși conduce în sondaje, nu are suficiente voturi pentru a câștiga alegerile fără a recurge la alianțe.

PAS conduce în sondaje, dar ar avea abia un sfert din parlamentari

De exemplu, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate ar aduna 22,7% din voturi, în timp ce Blocul Socialiștilor și Comuniștilor ar fi votat de 19,7%, iar Partidul Șansa – controlat de Ilan Șor și explus de la ultimele alegeri – ar obține 6,7% din voturi.

Celelalte formațiuni politice nu ar trece de 4% din voturile moldovenilor, potrivit celui mai recent sondaj socio-politic, realizat în februarie 2024 de CBS Research, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, cu susținerea financiară a Fundației Universitare a Mării Negre, și prezentat miercuri.

Maia Sandu, pe primul loc în sondaje

PAS

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, actuala președintă Maia Sandu ar primi votul a 29,8% dintre moldoveni, în timp ce pentru Igor Dodon, fost șef al statului, ar vota 14,8%.

Condamnatul fugar Ilan Șor ar fi votat de 8,5% dintre moldoveni, în timp ce Ion Chicu, fost premier, ar aduna 5% din preferințele electorale. Nici unul dintre ceilalți candidați – și surpriza o reprezintă Irina Vlah (4,8%), fosta bașcană a Găgăuziei, care încearcă să se profileze ca unic candidat al comuniștilor, socialiștilor și pro-rușilor – nu ar obține mai mult de 5%.

Astfel, Renato Usatîi ar aduna 4,4% dintre voturi, fostul președinte Vladimir Voronin – 1,6%, fostul deputat Igor Munteanu – 0,9%, fostul premier Vlad Filat – 0,8%, Ștefan Gligor – 0,7%, Vasile Costiuc – 0,6%.

Pentru „alt candidat” ar vota 1,1% dintre moldoveni, iar pentru „niciun candidat” – 4,6%. „Nu știu” au răspuns14,8% dintre cei intervievați, iar „Nu răspund” 3%.
Irina Vlah

PAS

Maia Sandu ar câștiga și în turul II

Citește și  Cel mai nou sondaj CURS Klaus Iohannis în perspectiva turului II la prezidențiale

Dacă s-ar ajunge la un al doilea tur de scrutin, cifrele ar arăta astfel, potrivit sondajului CBS Research:

Maia Sandu – 42,2% vs. Irina Vlah – 33%, dar 19% spun că nu ar merge la vot și 5,7% ar fi indeciși.

Maia Sandu – 39,5% vs. Ion Ceban- 35%, cu 20,2% care nu ar vota și 5,3% indeciși.

Igor Dodon – 39,3% vs. Maia Sandu – 40,2%, cu 14,7% care nu merg la vot și 5,7% sînt indeciși.

Igor Dodon – 33,1% vs. Irina Vlah – 24,9%, cu un absenteism mare, de 31,8% și 10,1% indeciși.

Ion Ceban- 32,7% vs. Irina Vlah – 24,6%, cu absenteism și mai mare, de 33,4% și ceva mai puțini indeciși – 9,4%.

Ion Ceban – 32,1% vs. Igor Dodon – 26,3%, tot cu absenteism mare – 32,4% și 9,3% indeciși.

Potrivit CBS Research, sondajul de opinie a fost realizat pe un eşantion de 1104 persoane, cu vîrstă de 18 ani şi peste, din 13 regiuni geografice care coincid cu unităţile administrativ teritoriale. Eroarea maximală este de +/-3%, iar perioada de culegere a datelor a fost 7-12 februarie 2024.

blank