Featured, Politic

Cel mai nou sondaj CURS Klaus Iohannis în perspectiva turului II la prezidențiale

Cel mai nou sondaj CURS arată o situaţie favorabilă lui Klaus Iohannis în perspectiva turului II al alegerilor prezidenţiale. Potrivit cercetării sociologice, actualul preşedinte ar obţine un al doilea mandat indiferent de adversar. Paradoxal, cel mai puternic contracandidat ar fi Gabriela Firea, însă aceasta nu candidează.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 august – 2 septembrie, pe un eșantion de 1067 de respondenți, votanță, în vârstă de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.

Astfel, într-un tur II a alegerilor prezidenţiale împotriva Vioricăi Dăncilă, Klaus Iohannis ar obţine 65% din voturi, faţă de 56% în cazul în care contracandidat ar fi Gabriela Firea. Iohannis ar obţine 63% din voturi într-un tur II împotriva lui Dan Barna (USR-PLUS) şi 62% împotriva lui Mircea Diaconu.

blank

blank

blankblank

Gabriela Firea stă cel mai bine la capitolul imagine. 48% dintre respondenţi au o părere bună şi foarte bună despre primarul general al Capitalei. 45% au o părere bună şi foarte bună despre Klaus Iohannis. Preşedintele în exerciţiu este urmat în clasamentul încrederii de Mircea Diaconu, cu 41% opinii bune şi foarte bune. Dan Barna are opinii bune şi foarte bune în proporţie de 31%, cu spaţiu de creştere odată cu creşterea notorietăţii. 30% dintre respondenţi au o opinie bună sau foarte bună despre Viorica Dăncilă.

blank

În clasamentul partidelor conduce în continuare PNL, cu 31% intenţie de vot, urmat de PSD (26%), USR-PLUS (20%), Pro România (7%), ALDE (6%), UDMR (5%), PMP (4%).

blank

METODOLOGIE:

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă în România, neinstitutionalizată, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate

Perioada de realizare: 27 august – 2 septembrie, 2019

blank