Papa Francisc a făcut, miercuri, prima declarație după publicarea raportului exploziv care arată că membri importanți ai Bisericii Catolice au știut despre abuzurile sexuale asupra copiilor săvârșite de cardinalul McCarrick.

„Ieri a fost publicat raportul despre cazul dureros al ex-cardinalului Theodore McCarrick. Îmi reînnoiesc apropierea față de victimele oricărui abuz și angajamentul Bisericii de a dezrădăcina acest rău”, a spus Papa.

Papa Francisc, despre scandalul sexual de la Vatican a vorbit miercuri, în cadrul audienței sale generale săptămânale, relatează Reuters.

Acesta a fost primul comentariu după publicarea unui raport exploziv cu privire la manevrarea greșită de către Vatican a cazului fostului Cardinal din SUA, Theodore McCarrick, acuzat ca a abuzat sexual mai mulți copii.

Raportul de 420 de pagini arată că McCarrick a fost promovat în cadrul Bisericii Catolice, deși mai mulți oficiali de la Vaticani erau la curent cu acuzațiile ce i se aduceau.

Tot din anchetă reiese că, în 2008, fostul Papa Benedict a respins propunerile unor asistenți superiori care cereau ca McCarrick să fie supus unei anchete interne a Bisericii „pentru a determina adevărul și, dacă se justifică, pentru a impune o„ măsură exemplară”. În schimb, cardinalul a primit doar un avertisment verbal și i s-a spus să mențină discreția.

Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre acuzațiile de abuz sexual asupra unor copii, săvârșite de cardinalul Theodore McCarrick
O ancheta internă a Vaticanului, publicată marți, arată că Papa Ioan Paul al II-lea a fost avertizat cu privire la acuzațiile aduse preotului american Theodore McCarrick, însă a ales să îl promoveze la rangul de la Arhiepiscop al Washingtonului în ciuda acestor informații, după ce preotul a negat acuzațiile, iar o investigație de la acea vreme a arătat „informații incorecte și incomplete”.

Tot Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care l-a numit apoi cardinal, în 2001, pe Theodore McCarrick.

McCarrik a demisionat în 2018 din Colegiul Cardinalilor, și a fost caterisit anul trecut, după ce acuzațiile conform cărora a abuzat sexual copii s-au dovedit a fi adevărate, în cadrul unui proces al Bisericii Catolice.