International, Stiri

Oribil! Femei în toată firea plimbă păpuşi prin parcuri, le alăptează şi le schimbă hainele

Fenomenul mamelor pentru „păpuși vii” a ajuns în România!

Fenomenul mamelor pentru „păpuși vii” a ajuns în România
Fenomenul mamelor pentru „păpuși vii” a ajuns în România

 

Femeile care au suferit pierderea unui copil, nu pot sau nu vor să facă propriul copil sau… din alte cauze dubioase, îngrijesc în văzul lumii păpuşi care se comportă ca nişte bebeluşi. Moda occidentală, care a dat peste cap natalitatea şi a separat familii, a pus stăpânire pe Marea Britanie, Australia, SUA încă de câţiva ani, iar recent a ajuns şi în Europa de Est, în Rusia şi în România. Este vorba despre moda păpușilor Reborns sau a „păpușiilor vii”.

Zeci de femei cumpără cu sute de euro păpuși care seamănă perfect cu belelușii. Pentru unii este doar o formă de artă, pentru alții sunt păpuși de colecție, iar pentru alții, subtituți pentru bebeluși adevărați.

Reborns au apărut pe piață din anii 1990, doar că mult timp, chiar până în prezent, au fost considerate ciudate, bizare. Practic a fost o cerere pe piaţă când colecţionarii de păpuşi îşi doreau exemplare cât mai realiste. Nu uitaţi că era moda serie de filme „Chuky”, păpuşa criminală… Însă cu timpul, colecționarii și femeile de rând au început să le aprecieze, iar acum există comunități întregi care s-au format în jurul lor. Astăzi au apărut păpuşi reborn, pe lângă cele cu aspect angelic, cu chipuri horror, de vampiri, de zombi, criminale, însângerate etc.

120402_278207-ss-080930-reborn-babies-joshua.blocks_desktop_large

Pe YouTube există o comunitate întreagă de „mame” care pun videoclipuri cu noii bebeluși, în care arată cum îi îmbracă, cum le schimbă scutecele etc. Pe lângă asta, mai sunt și creatorii, care începând de la cei de meserie, care înainte făceau proteze complicate, la cei pentru care e doar un hobby, schimbă sfaturi și impresii. Există zeci de artişti creatori, numiţi „reborner”, sute de site-uri şi forumuri dedicate, s-au organizat conferinţe şi expoziţii. Grupul Internațional al Artiștilor Păpușilor Reborn a fost creat pentru a educa artiștii în acest scop. Orice artist poate să se alăture organizației. În mod obișnuit, păpușile se cumpără de pe internet, dar se găsesc și la anumite târguri de obiecte. Depinzând de măiestria lucrării, o păpușă poate să coste de la câteva sute la câteva mii de euro.

Păpuşile sunt create manual, din vinil, peste care se adaugă șapte sau mai multe straturi de vopsea în ulei până ce suprafaţa capătă o fineţe asemănătoare cu cea a pielii unui bebeluş. Pentru fiecare strat de vopsea, păpușa stă la cuptor un anumit timp. Urmează părul, care se aplică fir cu fir, în total aproximativ 20.000. Greutatea păpuşii este stabilită cu precizie pentru ca atunci când este ţinută în braţe, să simuleze cât mai bine un copil adevărat.

Aproape toți clienții sunt femei. Procesul cumpărării unui Reborn se face de multe ori ca să simuleze mai degrabă un proces de adopție, decât o tranzacție comercială. Ca parte a acestui proces, mulți creatori oferă și certificare de naștere fictive sau certificate de adopție.

Presa și publicul general folosesc adjective precum „ciudat”, „înfiorător” pentru a descrie păpușile. Mai multe documentare s-au făcut pe această temă, care atestă această reacție a publicului. O reacție care poate fi explicată prin teoria „Uncanny Valey” a specialistului japonez în robotică, Masahiro Mori, potrivit căreia oamenii au o reacție de repulsie față de replicile umane care nu reușesc de fapt să se comporte perfect uman. El crede că răspunsul pozitiv al oamenilor la provocările roboților antropomorfi va crește constant pe măsură ce mașinăriile vor semăna tot mai bine cu rasa umană. Magazinele și supermarketurile au refuzat să expună pe rafturi și să comercializeze astfel de păpuși, tocmai din cauză că seamănă prea mult cu bebelușii adevărați. Şi atunci s-a ajuns la comercializarea lro pe internet.

Sunte femei care de ani de zile îngrijesc de o păpuşă vie

Mulți deținători de Reborns sunt pur și simplu colecționari, în timp ce alții au trecut prin moartea unui copil, nu pot adopta sau suferă de sindromul cuibului părăsit. Aceștia folosesc păpușile ca un substitut pentru copii. Unele femei îi îmbracă, îi spală și îi scot la plimbare sau la cumpărături. Cei pasionați de păpuși se referă la răspunsul emoțional de a ține în brațe un reborn ca la o terapie. Studiile sugerează că strângerea în brațe a unui bebeluș eliberează hormoni care creează o stare de bine, iar unii psihologi cred că acest lucru este valabil și în cazul păpușilor. Profesorul Raj Persuad, psihiatru, explică că îngijirea unui nou născut elibearează oxitocină în corpul mamei, și crede că acest lucru ar putea să explice de ce „mamele reborn” devin atașate emoțional de o păpușă.

Păpuşile sunt cu adevărat lugubre, dar pentru anumite femei sunt o mângâiere. Unele femei ajung să-şi neglijeze copiii adevăraţi ca să fie mame perfecte pentru cei închipuiţi.

papusa_2.jpg

Nou-născut de plastic

Prin asta trece Becky, o fetiţă din Anglia a cărei mamă are acum un nou bebeluş, un băieţel de plastic. Acesta care “doarme” într-un pătuţ cât se poate de adevărat, în dormitorul mamei, are propria lui garderobă, cumpărată special şi este luat peste tot în cărucior.

Femeia de 36 de ani s-a despărţit recent de iubitul ei ceea ce a făcut-o să creadă că nu va mai avea niciodată alţi copii. Aşa că şi-a cumpărat păpuşa care pare atât de reală încât oamenii o opresc pe stradă ca să-i spună ce bebeluş frumos are.

Cumpărătorii sunt în special femei trecute de prima tinereţe, care nu văd jucăriile ca pe simple păpuşi. Unele din ele au în spate poveşti tragice, fie au pierdut sarcini, fie le-au murit copii sau au o relaţie încordată cu copiii lor maturi.

Cei mai faimoşi producători profită de nenorocirea şi suferinţa acestor femei şi au găit metode bizare pentru achjiziţionarea unei păpuşi. Adică simulează un proces de adopţie, aşa încât totul să pară cât mai realist. Păpuşile sunt livrate împreună cu un certificat de naştere fals.

Multi dintre cei care le-au vazut in imagini spun ca papusile sunt inspaimantatoare si nu inteleg cum cineva poate cumpara asa ceva. „Cum sa cumperi asa ceva? Par malefice. Cei care le cumpara au probleme la cap”, a scris cineva care a vazut imaginile.

Intervenţie a poliţiştilor pentru o păpuşă „bolnavă”

Poate vă amintiţi videoclipul savării unui copil, care de fapt era o asemenea păpuşă. Poliţiştii au avut de furcă din cauza păpuşilor reborn. În Australia, o un echipaj de poliţie a spart geamul unei maşini ca să salveze ceea ce părea un bebeluş leşinat. Trecătorii îl văzuseră şi au anunţat serviciul de urgenţă. Numai că în maşină se afla de fapt o păpuşă.

O femeie din Marea Britanie şi-a umplut dormitorul cu mai multe pătuţuri pentru păpuşile pe care şi le-a cumpărat şi le îngrijeşte, inclusiv în cursul nopţii. Neglijat, soţul ei a părăsit-o şi a divorţat.

Beatrice Van Landeghem, o artista din Belgia, si-a deschis o afacere cu totul atipica. Femeia face papusi pentru colectionari, dar nu numai pentru ei. Ele sunt cu totul diferite de tot ce exista pe piata.

 

Parcurile sunt pline de femei care-şi plimbă păpuşile

In ultimele luni, in Germania si SUA pot fi intalnite tot mai multe proaspete mamici care isi plimba grijulii bebelusii. Moda inventata in SUA are tot mai multi adepti pe batranul continent. „Într-o singura luna am vandut 1.200 de „papusi-copii”, se laudă un producător. „Azi, femeile nu au timp, bani sau chef sa mai faca urmasi si au descoperit acest surogat”, explica Monika Runde, directoarea firmei care distribuie aceste papusi in Germania. „Bebelusul” cantareste intre 2,5 si 4 kg, masoara 70 cm si e umplut cu granule sau nisip mineral. Este dotat cu mai multe dispozitive electronice prin intermediul carora „bebelusul” plange, rade sau scanceste. In ultimul timp a fost invăţat chiar să sugă, dacă o femeie poartă o anumită bluză care ataşate nişte flori în dreptul sfârcurilor. Păpuşa poate prinde floarea şi reproduce gestul suptului.

Mai mult, microcapsulele continute in textura din care e compus „copilul” emit diverse mirosuri specifice bebelusilor. Un astfel de urmas artificial costa 200 – 300 de euro, in functie de marime si dotari. Christina Ferdinand, in varsta de 20 de ani, din Berlin, a cumparat o papusa-copil pe care a botezat-o Kenny. „În fiecare zi ies cu el la plimbare, ii schimb scutecele si am grija sa nu-i lipseasca nimic. Peste cativa ani, probabil ca am sa fac un copil, dar acum consider ca aceasta papusa e cea mai buna solutie. Învat cum sa am grija de Kenny, pentru ca plange daca il neglijez sau nu ii dau biberonul la timp”, explica Christina intr-un interviu acordat cotidianului „Bild”.

Chiar daca proaspetele „mamici” se declara incantate de aceasta inventie, psihologii critica noua moda. „Cand femei in toata firea cumpara papusi, ele incearca sa gaseasca un refugiu fata de lumea incojuratoare. in unele cazuri poate fi si expresia unei dorinte neimplinite de a avea copii”, explica psihologul Arnd Stein”.

În România se vând pe site-urile specilizate (okazii.ro sau olx.ro.) de circa 2-3 ani. În urmă cu un an o asemenea păpuşă costa doar 530 de lei.

Problema e că parcă toată lumea se complace, nebunia aceasta fiind fără sfârşit. Încă nu s-a descoperit vreo femeie care a îngrijit o asemenea păpuşă să facă un copil sau să adopte unul… real!

blank