Orașul descoperit după 4.000 de ani care i-a uluit pe arheologi. Unde se află? O așezare urbană datând din Epoca Bronzului a fost readusă la lumină de oamenii de știință, care s-au declarat bulversați de uimitoarea descoperire.
Orașul descoperit după 4.000 de ani care i-a uluit pe arheologi. Rămășițele unui oraș pierdut de mult timp, datând de la începutul Epocii Bronzului, au fost readuse la lumină de către arheologi, care spun că uimitoarea descoperire oferă dovada trecerii regiunii de la o existență nomadă la una urbană.
Orașul descoperit după 4.000 de ani ce i-a uluit pe arheologi. Unde se află? De ce a fost abandonat?
Potrivit unui nou studiu, o echipă de cercetare franco-saudită a scos la iveală orașul ascuns vechi de 4 000 de ani – numit al-Natah – în interiorul unei oazei din Khaybar, din Arabia Saudită, un teren fertil înconjurat de deșert, în nord-vestul Peninsulei Arabice.
Orașul antic, supranumit al-Natah, care datează din anul 2400 î.Hr., ar fi fost o așezare de 2,6 hectare, cu aproximativ 50 de case cu mai multe etaje, care adăposteau aproximativ 500 de locuitori, a declarat pentru AFP arheologul francez Guillaume Charloux, care a condus studiul publicat în revista PLOS One.
Charloux a spus că această comunitate bine structurată era înconjurată de bastioane de protecție și includea, de asemenea, o zonă probabilă de luare a deciziilor și o necropolă, care conținea arme din metal și pietre precum agat, o varietate de cuarț.
Oamenii de știință au reconstituit felul în care ar fi arătat orașul antic, în perioada lui de glorie – Foto: NY Post/PLOS One
Echipa sa de cercetători crede, de asemenea, că orașul a găzduit un lider puternic, pe baza bastioanelor înalte de aproximativ 5 metri, a mai precizat publicația.
Orașul a fost abandonat o mie de ani mai târziu, între 1500 și 1300 î.Hr. – lăsând puține indicii cu privire la motiv, au declarat cercetătorii, potrivit NY Post.
Cu toate acestea, descoperirea a dezvăluit un proces de „urbanism lent”, potrivit arheologilor, care teoretizează că deteriorarea orașului a fost cauzată de schimbări de mediu, resurse limitate sau schimbări în rutele comerciale.