OMS își exprimă speranța
Actualitate, Featured

OMS își exprimă speranța că epidemia ar putea lua sfârșit în doi ani

Organizația Mondială a Sănătății OMS își exprimă speranța că epidemia ar putea lua sfârșit în doi ani, dar orizontul de timp pare incert, într-un moment în care mai multe țări se află acum în fața celui de-al doilea val, scrie Le Monde. Un nou lockdown național pe termen lung pare imposibil acum, așa că autoritățile și experții iau în calcul o strategie ce implică alternarea unor măsuri mai stricte cu unele mai blânde, pentru a încetini răspândirea virusului, în așteptarea unui vaccin sau a unui tratament. Până atunci, spun experții, oamenii trebuie să își adapteze stilul de viață.

OMS își exprimă speranța într-un moment în care emisfera nordică se află la finalul verii, iar cea sudică traversează încă iarna, noul coronavirus pare să fi încheiat primul val epidemic. Măsurile luate pentru controlul răspândirii – lockdownuri, purtarea de măști, distanțare socială, anchete epidemiologice, carantină – au reprezentat un șoc cultural și economic greu de maginat acum doar nouă luni.

OMS își exprimă speranța că epidemia ar putea lua sfârșit în doi ani

Acum, multe țări așteaptă deja valul doi, care ar putea veni chiar la toamnă. ”Situația va fi mai dificilă. În octombrie, în noiembrie, vom avea o mortalitate mai mare”, a avertizat directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, luni. În acest moment, cifra zilnică a deceselor în Europa rămâne la un nivel asemănător cu cel înregistrat încă din iunie – 400-500, dar creșterea numărului de cazuri de infecție din ultimele săptămâni îngrijorează autoritățile. Chiar dacă majoritatea noilor infectați sunt persoane tinere, care nu vor dezvolta complicații, ”este iluzoriu să credem că virusul va circula în rândul populației fără să ajungă la persoanele vulnerabile”, spune epidemiologul Arnaud Fontanet, membru al Consiliului Științific.

”E foarte probabil că, de la un anumit nivel, va ajunge la persoanele care încearcă acum să se protejeze”, explică expertul. O toamnă atent monitorizată În mai multe țări din Europa, numărul cazurilor a început să crească din nou, chiar dacă o statistică comparată este greu de realizat, din cauza diferențelor dintre strategiile naționale de testare. Franța a depășit 10.000 de noi cazuri zilnice, sâmbătă. În ziua precedentă, Spania confirmase 4.700 de cazuri noi, în vreme ce Marea Britanie anunțase 2.500, iar Italia mai puține – 1.500.

oms

În Brazilia, a doua țară în funcție de numărul deceselor, cu 131.000 de morți, epidemia pare să fi ajuns cel puțin parțial sub control. Dar în Argentina, lucrurile sunt încă destul de complicate. La fel în India, care nu a reușit să controleze virusul și pare să se fi resemnat cu ideea că acesta trebuie să circule mai departe.

”Trebuie să nu coborâm garda” ”Nu există nicio dovadă că vremea are vreo influență

asupra circulației virusului. Comportamentul oamenilor este factorul determinanat”, insistă Eric Toner, medic și profesor de sănătate publică la Universitatea John Hopkins din SUA.

”Trebuie să nu lăsăm garda jos, crezând că virusul a dispărut. Asta e gândire magică. Este aici și doar intervenția noastră îl va aduce sub control”, adaugă acesta. Confruntați cu noul val, politicienii fac acum eforturi să adopte noi măsuri și să intuiască cum va evolua epidemia. În Franța, locuitorii din regiunile Bouches-du-Rhône și Gironde trebuie ca de luni să evite adunările cu mai mult de zece persoane. Tot de luni, în Anglia a intrat în vigoare o interdicție privind adunările cu mai mult de șase persoane. ”Toate aceste măsuri au fost implementate în același timp, așa că este dificil de estimat care a avut cel mai puternic impact. Dar măsurile care limitează transmiterea virusului pe cale aeriană – purtarea măștii, evitarea spațiilor închise și aglomerate – sunt cu siguranță cele mai importante”, spune Toner.

până la sfârșitul pandemiei”. ”Doar pentru că numărul de cazuri crește, asta nu înseamnă că trebuie să închidem iarăși pe toată lumea”, spune și Sylvie Briand, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. ”Dimpotrivă, trebuie să analizăm cu atenție cifrele și să vedem ce măsuri sunt potrivite pentru a menține un nivel acceptabil al răspândirii virusului”, spune aceasta. Un lockdown pe termen lung nu mai este posibil Totuși unele țări nu par să fi avut o alegere în acest sens. Israelul, confruntat cu un nivel îngrijorător de răspândire a virusului, și ajuns la 160.000 de cazuri de infecție și 1.100 de decese la o populație de 9 milioane de oameni, a decis să instituie un al doilea lockdown național.

Noua perioadă se restricții se va termina, în principiu, la începutul lunii octombrie. Un nou lockdown limitat – reducerea activității afacerilor, închiderea școlilor și a obiectivelor turistice – a fost impus în Jakarta, Indonezia.

”Oamenii s-au săturat, așa că a fost bine că am redus presiunea. Știm acum că este dificil să impui anumite măsuri pe termen lung”, spune Sylvie Briand. Cât va mai trebui să trăim cu virusul? ”Pentru ca acesta să nu mai circule, cel puțin 50% din populație trebuie să fi fost infectată. Suntem departe de această cifră”, spune Fontanet, care crede că ”imunitatea de grup” este o strategie inacceptabilă, ținând cont de numărul de decese pe care le implică.

În Franța, 33 de milioane de oameni ar trebui să fie infectați, în trei sau patru valuri epidemice, iar 200.000 de oameni ar putea muri, spune epidemiologul. Doar țările cu o populație tânără, precum India, ar putea lua în calcul așa ceva.

prevenim o situație în care spitalele ar fi copleșite de numărul de pacienți.

Arnaud Fontanet, membru al Consiliului Științific din Franța: În acest moment, finalul pandemiei pare a fi îndepărtat. Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat speranța că pandemia se va sfârși în doi ani, dar acest obiectiv este incert. ”Vaccinul nu va fi disponibil foarte repede și există deocamdată semne de întrebare privind eficiența lui”, spune Briand. Pur și simplu, oamenii trebuie să fie pregătiți să poarte măști și să respecte distanțarea socială pentru multă vreme”.