Featured, Medical

OMS avertizează asupra pericolului amânarii vaccinării copiilor

OMS: Amânarea vaccinurilor în timpul pandemiei, de această dată de către părinți, este gravă.

Este avertismentul OMS Organizației Mondiale a Sănătății, în special către țările cu rate mici de imunizare a copiilor, așa cum este România. Riscăm epidemii cu boli aproape eradicate, cum este difteria, dar și creșterea fulminantă a cazurilor de rujeolă, tetanos sau tuse convulsivă. În ultimele patru luni, în țara noastră au fost depășite 400.000 de termene de vaccinare în cabinetele de familie, ceea ce înseamnă că peste o sută de mii de bebeluși și copii preșcolari sunt vulnerabili.

Sandra Alexiu, preș. Asoc. Medicilor de Familie: „Au venit recomandările de la OMS, care a spus că nu trebuie oprită activitatea de vaccinare, ca să nu avem și alte probleme care altfel nu pot fi prevenite. Noi încercăm să facem programări pentru copiii care vin la vaccinare și să creăm culoare de siguranță.”

Cifrele Institutului de Sănătate Publică arată o scădere bruscă a copiilor vaccinați la începutul pandemiei și o revenire lentă în ultima lună raportată. În jur de 400.000 de programări la cabinet pentru vaccinuri recomandate la diferite vârste nu au fost onorate. Cele mai mici sunt cifrele pentru rapelul făcut adolescenților împotriva tetanosului, tusei convulsive și difteriei. Cea din urmă, aproape eradicată, a făcut victime în Ucraina, aproape de granița noastră.

Florin Proșa, medic de familie: „Faptul că rata vaccinării a scăzut la nivel mondial, a determinat să apară mai multe focare și, din păcate, unele foarte aproape de noi, în nordul țării, în Ucraina. Eu nu am văzut niciun caz de difterie, nici când am fost student și rezident.”

Medicii de familie spun că, în proporție de 90 la sută, părinții îi roagă insistent să facă vaccinarea acasă. Protocolul interzice însă imunizările în orice alt loc în afara cabinetului medical, pentru că pot apărea reacții adverse. La clinică sunt și echipamente și substanțe cu care se va interveni prompt. Oricum, după injectare copilul trebuie să rămână pe loc 15 minute. Dincolo de acest prag, apariția unui șoc toxic este practic imposibilă.

Reporter: „V-a chemat domnul doctor?”

Mamă: „Da.”

Reporter: „Ați avut vreo ezitare?”

Mamă: „Ne-am gândit și la varianta aceasta, dar știm că aici nu este aglomerație.”

Comisia Europeană recomandă, din toamnă, vaccinarea antigripală cât mai rapidă, care va preveni epidemii paralele coronavirusului, şi vaccinarea gravidelor cu antidifteric, sigură în orice lună de sarcină.

blank