Life, Stiri

Ochii, oglinda stării noastre de sănătate

Ochii sunt oglinda sufletului, asa se spune, insa in ei se pot citi, de asemenea, semnele de boala ale organismului.

„Ochii sunt singurul loc din intregul corp unde putem observa venele si arterele fara sa fie nevoie de interventie chirurgicala sau camere de filmat”, spune Shantan Reddy, oftalmolog la New York University Langone Medical Center.

vierme_in_ochi_albastru_09678900Tocmai de aceea, un specialist in domeniu ar putea fi primul care sa observe anumite probleme medicale din timp, probleme precum diabetul sau hipertensiunea arteriala. De pilda, in 65% din cazuri, oftalmologii pot sa „citeasca” in ochii pacientului un grad ridicat de colesterol intaintea oricarui alt doctor.

Asigura-te, asadar, ca mergi regulat la oftalmolog si afla care sunt simptomele pe care trebuie sa le urmaresti si ce prezic ele:

Vene de culoarea argintului sau cuprului – hipertensiune

Mai mult de 20% din persoanele care au hipertensiune arteriala nu stiu acest lucru. „Putem observa hipertensiunea cu ajutorul unui control oftalmologic, intrucat semnele prezentei acestei disfunctii se citesc cu usurinta in venele de pe retina care, daca isi schimba culoarea intr-una asemanatoare cuprului sau argintului, sunt indicii clare de hipertensiune”, explica dr. Reddy.

Netratata, hipertensiunea poate provoca ingrosarea vaselor de sange de la suprafata retinei si din intreg corpul, crescand considerabil riscul unui atac de cord.

Beauty female cover by hands her clean faceVene umflate pe suprafata alba (sclerotica) a ochilor – alergie

Alergenii precum polenul, praful sau parul de animale afecteaza adesea ochii. Ca un mecanism de protectie, ochii secreta histamine anti-inflamatorii si alte secretii naturale, insa exista si efecte secundare. Procesul poate cauza umflarea vaselor de sange de la suprafata globului ocular vizibile atat medicului, cat si tie si celor din jur. Pentru un diagnostic corect mergi la oftalmolog. Va fi cel mai in masura sa iti dea asigurari.

Alunita pe iris – melanom

Expunerea la soare poate cauza probleme nu doar pielii, ci poate sa creasca riscul dezvoltarii melanomului ocular. „Cancerul la ochi se poate prezenta sub forma unor umflaturi mici pe suprafata inelului ocular ori a unor alunite in zona pigmentata a retinei”, explica oftalmologul Sophie J. Bakri, doctor la Mayo Clinic in Rochester, Minnesota. Diagnosticarea melanomului in timp util este cruciala, puncteaza dr. Bakri, intrucat acesta se poate raspandi cu usurinta in tesuturile vecine si devine fatal.

Inflamarea ochilor – boala autoimuna

Bolile autoimune provoaca in organism o reactie anormala: corpul ataca tesuturile si celulele sanatoase, inclusiv cele din globul ocular, reactia manifestandu-se prin inflamare. „Daca observam inflamatia in interiorul globului ocular si daca 30-50% din vene sunt exagerat de rosii si apoase, atunci pacientul are, cel mai probabil, o boala autoimuna, precum lupus sau artrita reumatoida”, spune dr. Bakri. Si daca printre simptome intra si o senzatie severa de ochi uscati, atunci diagnosticul este 99% sigur.

Vase de sange rupte – diabet

Hipertensiunea arteriala poate afecta vasele de sange de pe retina odata cu trecerea timpului, facandu-le sa fie slabite si poroase. Oftalmologii pot sa observe „infiltrarea” unor vase de sange anormale care incearca sa le inlocuiasca pe cele care lipsesc si care, adesea, reprezinta un simptom pentru diabet.

Atentie, diabetul, daca este netratat, poate duce la orbire in cazurile cele mai grave!

Ai grija, asadar, sa mergi regulat la medicul oftalmolog pentru ca, asa cum ai vazut, acesta poate depista din timp si alte afectiuni ale organismului. (I.S)