Life, Stiri

Obiceiuri periculoase care ne scurteaza viata! Iata de la ce trebuie sa te abtii

Toti am vrea sa aflam secretul tineretii fara batranete. Acesta nu consta intr-un singur factor, ci intr-un stil de viata care presupune, inainte de toate, renuntarea la anumite obiceiuri alimentare periculoase.

img_1452331_thumbs_600x400_1583531

Consumul anumitor alimente si al anumitor bauturi afecteaza telomerii din celule. Acestia sunt mici „capsule” aflate la terminatia cromozomilor, responsabile de protejarea ADN in fata unor factori externi care favorizeaza modificarea materialului genetic. Telomerii, denumite si telocite, descoperite de academicianul roman Laurenþiu Mircea Popescu, se micsoreaza pe parcurs de inaintam in varsta, acest proces declansand disfunctia sau chiar moartea celulelor din organism. Telocitele de dimensiuni mai mici sunt asociate cu tot felul de afectiuni cardiovasculare si cu aparitia cancerului. Pentru protejarea lor, asadar pentru mentinerea sanatatii celulare din organism si, implicit, pentru o viata mai lunga si mai ridicata calitativ, trebuie sa evitam factorii care afecteaza telocitele. Iata ce obiceiuri periculoase cauzeaza diminuarea telomerilor!

Sucurile carbogazoase

Sucurile carbogazoase dulci sunt nocive telomerilor. Un studiu recent publicat in „American Journal of Public Health” arata ca aproape 600 de mililitri de suc consumati zilnic este asociat cu un ritm de imbatranire cu 4,6 ori mai mare. Practic, ritmul de imbatranire prin consumul de suc este echivalent cu cel generat de fumat. Chiar si doar 220 de mililitri de suc baut pe zi iti adauga cel putin 1,9 ani la varsta reala.

Carnea procesata

Orice produs din carne care a fost procesat este contraindicat consumului. Aceasta este concluzia unei cercetari publicate in „The American Journal of Clinical Nutrition”. Persoanele care mananca cel putin o data pe saptamana carne procesata prezinta telocitele mai mici decat cei care nu consuma astfel de preparate.

Carnea rosie

Insa nu doar carnea procesata este contraindicata, ci si carnea rosie. Consumul de carne rosie este asociat cu bolile de inima, cu cancerul, insa, mai nou, oamenii de stiinta au descoperit ca este asociat si cu scurtarea telomerilor, dupa cum arata o cercetare publicata in „Clinical Nutrition”.

Alcoolul

In randul factorilor care diminueaza telocitele se numara si alcool. Se stie deja ca acesta este asociat cu o multime de afectiuni cronice, insa consumul de alcool are si capacitatea de a accelera distrugerea telomerilor, mai ales la persoanele care beau regula si, deseori, peste masura.

blank