O specie nouă de insecte extrem de agresive a apărut în România, ploşniţele dantelate.

O nouă specie de insecte dănatoare ploşniţele dantelate, aduse accidental în Europa, nu au niciun duşman natural şi sunt imune la substanţele chimice.

În plus, înmulţirea ploşniţelor dantelate nu poate fi stopată, atenţionează biologii.

Ploşniţele dantelate provin din America de Nord şi au ajuns pe continentul nostru odată cu diverse flori ornamentale.

Ploşniţele dantelate din America de Nord au ajuns la noi odată cu diverse flori ornamentale
“Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii “tigri”. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale.

În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control.

În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să “zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană.

“Dantela” care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe.

Cercetător: “Dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, ploşniţele dantelate ne pot pișca”
Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.

Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C! (…)

Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul”, a explicat Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook.