Life, Stiri

O bere pe zi nu strică! Dimpotrivă, berea poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie

O bere pe zi nu strică! Dimpotrivă, berea poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie

bereNumai la un consum moderat de bere s-a constatat că se poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie, amplificând totodată impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului, relevă prima cercetare din România realizată în cadrul Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN).

Un consum moderat de bere favorizează procesele de memorare, prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. De asemenea, participanţii la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere pe parcursul derulării acestuia au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie.

Acelaşi studiu arată că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.

Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 de mililitri pe zi pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pe zi pentru femei, la o concentraţie a alcoolului în berea consumată de maximum 5%.

Studiul a fost făcut în cadrul unui proiect derulat în noiembrie 2012 – mai 2013, de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi finanţat de CSBSN prin intermediul unui program de burse.

Studiul a fost efectuat pe 29 de bărbaţi între 18 şi 64 de ani, care beau săptămânal între patru şi 14 pahare de bere, adică în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbaţi indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Monica Diana Bercea a precizat că testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultimă generaţie, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN funcţional, fiind monitorizată activitatea electrică de la nivelul scalpului, cu ajutorul unui neuroheadset EEG.

„Ne bucură faptul că putem să marcăm o premieră pentru România, şi anume lansarea primului studiu derulat la noi în ţară ce are în vedere efectele consului moderat de bere asupra organismului uman”, a declarat săptămâna trecută preşedintele CSBSN, dr. Corina Aurelia Zugravu.

La realizarea studiului, cei 29 de bărbaţi care au reprezentat eşantionul au fost împărţiţi în două grupuri, primul consumând moderat bere în fiecare zi, iar cel de-al doilea neconsumând această băutură.

Ulterior, subiecţilor li s-au prezentat filme conţinând scene cu conotaţie pozitivă, iar ulterior, cu ajutorul neuroimaginisticii, au fost analizate rezultatele.

La prezentarea rezultatelor studiului, membrii CSBSN au atras atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi de o alimentaţie corespunzătoare şi că limitele acestei moderaţii sunt aplicate persoanelor care deja consumă alcool, respectiv bere, şi nu îndeamnă alte persoane să se apuce de băut.

blank