Life, Stiri

Nu poti scapa de tuse? Afla care sunt cele mai bune metode naturiste

Tusea este un simptom neplacut, efect al contactarii unui virus sau a unei bacterii care ataca mucoasa tractului orofaringian sau a plamanilor. Este modul natural prin care organismul se apara şi protejeaza caile respiratorii. Invata-te inveti sa o tratezi corect!

img_1451341_thumbs_600x400_1581481

Tusea este de doua feluri: acuta autolimitativa si cronica. Cea cronica persista mai bine de 8 saptamani si incidenta sa este de 10-20% in cazul adultilor, pe cand cea acuta autolimitativa are o durata de mai putin de 3 saptamani.

Motivele persistentei tusei

Factorii care favorizeaza aparitia tusei sunt diversi, dar pot fi depistati cu usurinta de catre un medic specialist.

Tusea poate sa-si faca aparitia ca urmare a unei raceli, pe fondul iritatiei cailor respiratorii si poate persista saptamani bune dupa vindecarea virozei sau a infectiei bacteriene care a produs-o.

Un alt motiv al aparitiei acesteia este stresul, care are efectul de a slabi sistemul imunitar. Cortizolul, hormonul care este eliberat atunci cand esti stresata, favorizeaza inflamatiile, inclusiv in cazul aparatului respirator.

Tusea mai apare si ca urmare a deshidratarii, respectiv a uscarii mucoasei nazale. Pentru a evita acest factor care determina aparitia tusei, este necesara curatarea mucoaselor cu ajutorul unei solutii saline si hidratarea intensa a organismului.

Picaturile nazale care decongestioneaza mucoasa pot fi si ele o cauza a aparitiei si persistentei tusei, in cazul in care sunt folosite in exces, intrucat pot contribui la inflamarea membranelor respiratorii.

Aerul poate determina si el persistenta tusei, daca este fie prea uscat, fie prea umed. In timp ce atmosfera uscata irita caile respiratorii, umiditatea poate acutiza simptomele astmului sau aparitia unor alergeni precum mucegaiul sau acarienii.

Tusea poate fi tratata usor cu ajutorul remediilor naturale, in cazul in care nu este acuta. De regula, daca aceasta dureaza mai mult de 10 zile chiar daca te afli sub tratament, este absolut necesara efectuarea unui nou consult medical.

Afla care sunt cele mai comune remedii moştenite din batrani şi cum poţi sa le prepari chiar şi tu, in intimitatea propriei locuinţe.

Ceaiul de ceapa şi nuci

 Spala o ceapa şi zdrobeşte-o, pastrandu-i coaja. Fierbe-o timp de 10 minute in 300 ml de apa, alaturi de miezul a 3 nuci. Indulceşte ceaiul cu miere si consuma-l la temperatura camerei, cu inghiţituri mici, pe parcursul intregii zile.

Mierea picanta

Indiferent daca tusea ta este uscata sau expectoranta, o poţi trata cu ajutorul cate unei linguriţe de miere condimentata cu puţin piper alb macinat sau turmeric. Acest remediu are efect imediat şi poate fi folosit de mai multe ori pe zi.

Inhalatiile

Fierbe apa intr-o cratiţa de marime medie si pulverizeaza cateva picaturi de ulei esenţial in ea. Poţi folosi ulei de cimbru, de oregano, de muşeţel, de menta sau de eucalipt. Apleaca-te deasupra vasului si acopera-ţi capul cu un prosop, pentru a nu le permite vaporilor sa se risipeasca. Nu te apropia la mai putin de 20 cm de vas, pentru a evita eventualele arsuri. Asigura-te, inainte sa alegi uleiul esenţial, ca nu esti alergica la niciuna dintre componentele sale.

Ceaiul de ghimbir

Spala o radacina de ghimbir proaspat şi taie o bucaţica din el, care sa nu depaşeasca 5 cm. Da-l pe razatoarea mica şi pune-l la fiert intr-un litru de apa clocotita, timp de un minut. Strecoara-l si adauga lamaie, daca vrei ca efectele benefice sa fie mai puternice. Ceaiul de ghimbir are şi proprietaţi de imunizare, dar şi de eliminare a ţesutului adipos.

blank