Featured, Politic

Nicușor Dan: Pune lucrurile la punct. Alianţei USR si PLUS Congresul USR a fost masluit

Fostul președinte USR Nicușor Dan a afirmat, joi, că procedura de contestare din 2017 a votului de la Congresul partidului are un impact acum care nu a fost prevăzut. Reacția vine după ce BEC a respins Alianța USR-PLUS la europarlamentare.

“Membrii USR care au contestat congresul sunt oameni maturi care și-au exercitat un drept constituțional. Înainte de Congres au solicitat o mediere juridică la o casă de avocatură externă, pentru a evita litigiul în instanță, dar au fost refuzați. Au contestat acum un an și jumătate, nu își închipuiau că cererea va avea impact acum. Nu este în niciun caz vina lor că litigiul în instanță a durat un an și jumătate”, a scris Nicușor Dan, joi, pe Facebook.

Acesta consideră că în 2017 congresul USR a fost „viciat” de anularea alegerilor delegaților Municipiului București și refacerea alegerilor pe alt sistem de vot.

“Este singura critică pe care am adus-o USR-ului în doi ani de când am plecat din partid”, a adăugat el.

Nicușor Dan precizează că, după semnarea demisiei din USR, nu a mai avut responsabilitatea de a opera modificări în Registrul Partidelor în numele partidului. El mai notează că cinci luni USR a avut un președinte interimar, Elek Levente, dar nu înțelege de ce acesta nu figurează ca președinte în Registrul Partidelor Politice.

“Interpretarea care circulă în spațiul public ‘congresul din octombrie 2017 a fost contestat de fidelii lui Nicușor Dan’ lasă să se înțeleagă că membrii USR care au contestat congresul ar fi dirijați de mine”, a mai spus Dan.

Biroul Electoral Central a publicat, joi, seara decizia prin care a respins protocolul de constituire al alianței electorale “Alianța 2020 USR-PLUS”, motivând că în documente președinți ai formațiunilor sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca, nu Dan Barna și Dacian Cioloș.

Președintele USR Dan Barna a anunțat că motivarea BEC este „absurdă” și că Alianța va participa la alegeri, spunând că vineri va contesta decizia la Înalta Curte.