Promo

Montarea si instalarea pompelor submersibile in fantana

Daca in zona in care locuiesti sau in zona in care iti desfasori activitatea nu exista acces la reteaua centralizata de alimentare cu apa, atunci cu siguranta este nevoie de o alta solutie pentru a avea acces la o sursa de apa permanenta. Cea mai eficienta alegere se poate dovedi a fi o pompa submersibila. O astfel de alegere este mult mai eficienta in privinta cantitatii de apa pompata, cat si in privinta costurilor, dar si in privinta montarii acestui echipament. Fiecare dintre aceste pompe de apa submersibile pot fi montate si instalate pe cont propriu prin respectarea specificatiilor regasite in fisa tehnica.

 

In etapa premergatoare montarii si instalarii pompei submersibile trebuie facuta verificarea cu privire la diametrul interior al forajului unde urmeaza a fi coborata pompa de apa. Diferenta dintre diametrul interior al forajului si diametrul exterior al pompei trebuie sa fie suficient de mare pentru a nu exista puncte de frecare sau de contact intre acestea. Cu alte cuvinte, corpul pompei de apa trebuie sa fie coborat fara a fi deteriorat de tubulatura forajului. 

 

Odata ce te-ai asigurat de faptul ca diametrul interior al forajului este suficient de mare pentru pompa submersibila, este important sa ai in vedere adancimea la care echipamentul urmeaza a fi imersat in apa. Pentru a determina adancimea, trebuie sa cunosti nivelul hidrostatic si cel hidrodinamic al apei.  Pompa submersibila se monteaza la o distanta de cel putin 30 cm sub nivelul hidrodinamic, dar ar fi mai eficient daca distanta va fi de 2-3 metri.

 

Este obligatoriu ca pompa submersibila sa fie introdusa complet in apa pentru ca aceasta sa se raceasca. Pentru cazurile in care adancimea putului nu are mai mult de 10 metri este indicat sa se foloseasca la instalarea pompei pe langa un cablu de ancorare si un arc de suspensie sau o banda de cauciuc elastic in vederea amortizarii vibratiilor pompei in momentul pornirii/opririi. 

 

In etapa instalarii unei pompe submersibile trebuie ca pe langa corpul de pompare sa fie coborate in put inclusiv cablul de alimentare si o teava PVC care sa fie conectata la racordul de refulare al pompei. Cablul de ancorare metalic zincat sau de inox este fixat cu ajutorul unor bride zincate sau de inox. Prima fixare a cablului de alimentare cu teava PVC trebuie sa fie la cel putin 30 de cm de racordul de refulare. Este important ca acel cablu a pompei submersibile sa nu fie prea strans prins in apropierea racordului de refulare, in caz contrar existand riscul de frecare a mansonului care protejeaza cablul electric si ulterior poate patrunde apa.

 

Echipamentul de pompare trebuie sa fie conectat la sistemul de conducte care urmeaza sa transporte apa. In acest sens trebuie instalat un cot si un racord cu 5 cai, un manometru si un presostat pentru pornirea/oprirea pompei, dar si un vas de expansiune cu un volum de 80 de litri in cazul in care vorbim despre un consum de apa pentru 4-6 persoane. Pentru protejarea pompelor submersibile se monteaza obligatoriu tablouri de automatizare complet echipate cu releu de nivel apa pentru a proteja pompa de lipsa apei. In cazul pompelor cu motoare trifazate este important sa fie verificat sensul rotatiei. Daca directia de rotatie este gresita, atunci este nevoie sa fie schimbate fazele.

 

Pentru aceia care considera ca montarea si instalarea unei pompe submersibile este prea complicata si prea complexa, acestia pot apela la firme specializate in comercializarea si in montarea de astfel de aparate pentru furnizarea apei. O astfel de firma specializata in pompe de apa poate asigura inclusiv servicii de intretinere si de reparatii pentru pompele submersibile. Informatii complete pentru astfel de servicii de montare, instalare si intretinere pentru pompele submersibile pot fi gasite pe HidroPompe.ro.

 

blank