Îți plac lumânările parfumate? Nu există zi în care să te întorci de la serviciu după opt ore grele de muncă și să nu aprinzi o lumânare parfumată pentru a-ți relaxa simțurile și a te destresa? Sau preferi un astfel de răsfăț la cinele romantice sau la băile cu multă spumă?

 

Dacă ești fan lumânări, știai că mai important decât momentul și locul unde folosești astfel de produse este impactul lor asupra mediului înconjurător și asupra corpului tău? De câte ori atunci când ai cumpărat o lumânare parfumată te-ai gândit și la altceva decât la parfum?

 

Nu toate lumânările parfumate sunt la fel, iar posibilitatea de a le diferenția îți poate aduce o mulțime de avantaje. De aceea, ți-am pregătit în continuare un scurt ghid care să te ajute la identificarea lumânărilor, dar și să-ți explice care sunt motivele pentru care ar trebui să investești în lumânări sustenabile, fără substanțe toxice în compoziție.

 

Ce este ceara de parafină?

 

Ceara de parafină este o ceară derivată din petrol, cărbune sau ulei de șist. Din punct de vedere chimic, ea conține între 20 și 40 de atomi de carbon. Cu toate că are la bază doar resurse neregenerabile, la ora actuală, ea este cel mai folosit tip de ceară pentru crearea lumânărilor. Dar principalul motiv pentru care acest tip de ceară se utilizează atât de mult este punctul său de topire foarte scăzut, care îi permite să elibereze mai repede parfumul din interiorul său decât alte tipuri de ceară. Această ceară oferă cele mai bune performanțe în medii cu temperatură controlată.

 

Ce este ceara de palmier?

 

Ceara de palmieră, așa cum îi spune și numele, este o ceară fabricată din ulei de palmier. În comparație cu ceara de parafină, această ceară este sustenabilă, deoarece provine dintr-o resursă regenerabilă, care se reface rapid. Astfel, putem spune despre ceara de palmier că este mai potrivită pentru persoanele care doresc să trăiască mai ecologic. De asemenea, ceara de palmier absoarbe foarte bine aromele cu care este tratată și de aceea, lumânările parfumate fabricate din ea miros excepțional de frumos, parfumând aerul din încăpere oriunde ar fi folosite.

 

Cu alte cuvinte, atunci când folosești lumânări parfumate din ceară de palmier, te poți bucura din plin de aroma lor și de atmosfera pe care o creează,  dar fără să îți faci griji pentru bunăstarea mediului înconjurător.

 

Plantația de palmieri pentru producția uleiului de palmier se află într-o zonă din Asia de Sud-Est, unde plouă foarte mult și unde plantele nu au nevoie de sisteme de irigații pentru a se dezvolta. De asemenea, spre diferență de alte plante cu multiple utilizări, ca de exemplu soia, palmierii nu au nevoie de insecticide și alte chimicale pentru a crește armonios. De asemenea, ei produc de aproximativ 10 ori mai mult ulei pe hectar, decât alte plante din care se poate fabrica ulei.

 

Când vine vorba de lumânări parfumate, mai putem adăuga în legătură cu ceara din ulei de palmier faptul că ea se topește mai greu decât cea din ulei de parafină, făcând ca lumânările create din ea să dureze mai mult, dar și să arate mai aspectuos pentru mai mult timp.

 

Principalele avantaje ale lumânărilor din ceară de palmier

 

Fiecare producător de lumânări are o materie primă preferată, pe care o folosește mai mult decât altele în realizarea produselor sale. Mia Bella de exemplu, mizează întotdeauna pe lumânările din ceară de palmier, prietenoase cu mediul înconjurător, dar și cu sănătatea omului. Acesta este un prim avantaj enorm pe care îl oferă lumânările din ceară de palmier.

 

Pentru fabricarea acestui tip de ceară, nu este necesară tăierea palmierilor, sau orice altă acțiune care ar putea influența buna creștere a acestor plante. Ceara se produce din fructele de palmier, al căror cules nu influențează dezvoltarea copacilor.

 

Tot legat de avantajele lumânărilor din ceară de palmier, mai putem aminti și despre modul de ardere al acestora. Spre deosebire de alte lumânări, cele din ceară de palmier ard curat, lucru care se poate observa și după transparența și curățenia pereților vasului în care ele se află, dar și după mirosul proaspăt pe care îl emană indiferent de timpul de ardere. Din acest motiv, ele nu dăunează nici sănătății plămânilor, deoarece, prin ardere, nu elimină substanțe toxice.

 

Din punct de vedere estetic, putem spune că lumânările din ceară de palmier arată mai frumos decât alte lumânări datorită faptului că au un aspect cristalizat, păstrând fitilul la locului lui pe toată durata arderii.

 

Astfel, pentru toate avantajele sale, ceara de palmier este cel mai potrivit tip de ceară pentru niște lumânări ecologice, practice și elegante, lumânări potrivite pentru lumea în care trăim.