Ludovic Orban va participa la manifestările legate de Ziua Minerului la Hunedoara
Actualitate, Featured

Ludovic Orban va participa la manifestările legate de Ziua Minerului la Hunedoara

Premierul Ludovic Orban este aşteptat, joi, în Valea Jiului, împreună cu o echipă guvernamentală, pentru a participa la mai multe acţiuni organizate cu ocazia “Zilei Minerului”, a informat marţi Prefectura Hunedoara, potrivit Agerpres.

Potrivit autorităţilor judeţene, manifestările vor începe la ora 10,00, în oraşul Lupeni, unde vor fi depuse coroane de flori la Uzina Electrică din curtea Minei Lupeni şi la Monumentul “Lupeni 29”. O ceremonie similară va avea loc în parcul “Carol Schreter” din Petroşani, de la ora 12,30, după care va avea loc inaugurarea Muzeului Mineritului din localitate, obiectiv reabilitat în baza unui proiect finanţat din fonduri europene.

Ziua Minerului, marcată pe 6 august, comemorează greva minerilor de la Lupeni din 5-6 august 1929, considerată drept prima mare acţiune de protest colectivă a ortacilor din Valea Jiului. În urma acţiunilor violente desfăşurate de autorităţile de atunci pentru reprimarea grevei, 22 de mineri au murit.

De Ziua Minerului este asteptat si premierul Ludovic Orban la comemorarea din Valea Jiului  unde sunt comemoraţi şi ortacii care au murit în accidentele de muncă petrecute în subteranul minelor de cărbune.