Ludovic Orban
Actualitate, Featured

Ludovic Orban: Nu se impune carantinarea Bucureștiului acum. Decizia carantinării la nivel local poate fi luată și de la centru

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a afirmat, legat de nemulțumirea președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, față de impunerea carantinei în Timișoara prin ordinul semnat de șeful DSU, Raed Arafat, că această măsură poate fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), de CNSU sau prin ordinul comandantului acțiunii. Referitor la necesitatea carantinării Bucureștiului, liderul PNL a precizat că nu se impune acum, și că ar trebui luate în considerare și anumite date dinamice.

Ludovic Orban exact așa cum am prevăzut în reglementările în perioada care am condus Guvernul, fie la nivelul CJSU, fie la nivelul CNSU sau prin ordinul comandantului acțiunii.

Carantina nu se instituie într-o localitate numai pentru a reduce intrările și ieșirile. Se instituie și pentru a permite adoptarea în zona carantinată unor măsuri suplimentare de protecție sanitară, astfel încât să reduci rata de infectare, răspândirea virusului. Carantinarea simplă fără măsuri suplimentare nu a generat întotdeauna efectele cele mai bune. Acolo unde s-a adoptat măsuri bine țintite pe baza analizei factorilor care au determinat creșterea numărului de infectări…de la restaurante, mall-uri, școli etc s-au luat măsuri. Suceava e un exemplu de carantinare funcțională”, a declarat liderul PNL.

El consideră că măsura carantinării Capitalei nu se impune acum.

“Dar ține de o anumită dinamică, analiză obiectivă, nu doar datelor statistice, în funcție de riscuri. Decizia nu trebuie să fie cu caracter politic”, consideră Ludovic Orban.

„Spun ceea ce am spus un an de zile. Cu cât mai mulți români respectă regulile, cu atât sunt necesare mai puține restricții.

Noi n-am avut decât un mic lockdown în perioada stării de urgență și nici atunci n-am închis toate activitățile economice, așa cum au procedat alte țări”, a declarat Orban.

Acesta spune că susține sancționarea firmelor, restaurantelor, cluburilor care nu respectă restricțiile cu suspendarea autorizației de funcționare.

“Eu credeam că s-a depus la Senat amendament pe tema asta. În cazul în care la dezbaterea în Camera Deputaților voi vorbi cu colegii mei să se depună un amendament, dacă, se poate găsi o formulă astfel încât Guvernul să modifice”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.

Acesta a precizat că atunci când au fost permise, evenimente precum nunți, botezuri au dus la creșterea numărului de infectări acolo unde nu s-au respectat restricțiile.

“S-a dovedit că principala sursă de infectare atunci când erau permise nunțile botezurile erau aceste evenimente, nu s-au păstrat măsurile de distanțare, nu s-a respectat numărul de participanți”.

“Mai este o măsură. Sunt dezbateri la nivelul european privind modul în care se va permite unele activități pentru persoanele vaccinate”, a mai afirmat acesta.

Carantina în Timișora, prelungită 72 de ore de către șeful DSU, Raed Arafat
După ce decizia carantinării Timișoarei a fost amânată în weekend, Raed Arafat, șeful DSU, a semnat un ordin pentru a menține această măsură în oraș și comunele limitrofe, în urma consultărilor cu conducerea Ministerului Sănătății. Aceasta este valabilă pentru 72 de ore, începând de luni, urmând să fie găsite “soluții viabile la nivel județean sau național”, arată un comunicat al Grupului de Comunica Strategică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, că ordinul a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

Primarul Dominic Fritz a declarat, sâmbătă seara, după ce CJSU Timiş nu a mai prelungit carantina zonală, că DSP a avut propuneri diferite pentru aceste localităţi, „cu conotaţie politică”.

Edilul a susţinut, într-o postare pe Facebook, că DSP Timiş „a propus continuarea carantinei pentru unităţile administrativ-teritoriale (UAT) cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL”.


blank