Guvernul Orban intervine în forță în activitatea Avocatului Poporului. De fapt, mai degrabă faultează instituția, printr-un ordin care răstoarnă toate calculele făcute până acum.

Concret, Palatul Victoria cere Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor în care sunt internate persoane diagnosticate cu Covid-19 de a comunica informaţii şi documente justificative legate de modul în care sunt trataţi pacienţii şi de organizarea instituţiilor spitaliceşti.

Premierul Ludovic Orban este de părere că asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenţie este „o deformare a realităţii”.

Guvernul Orban acuză: „O deformare a realităţii”

Într-un comunicat de presă, Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care derivă din legislaţia naţională, precum şi din tratatele internaţionale la care România este parte. Dar, în același timp, se arată că asimilarea spitalelor cu închisorile reprezintă „o deformare a realităţii, o alăturare de rea credinţă a unor situaţii care nu au nimic în comun”.

Joi, 11 iunie, Avocatul Poporului a anunțat că monitorizează respectarea drepturilor pacienţilor din spitalele Covid-19, menţionând că persoanele internate nu au posibilitatea părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorităţi şi că instituţia „are obligaţia să supravegheze tratamentul aplicat oricărui cetăţean aflat în locuri de detenţie”.

Citeste si...
Franța la un pas de un masacru terorist. Unde voiau TERORIȘTII să atace cu BOMBE

AP informează că, în activitatea sa de monitorizare, a solicitat mai multe informaţii şi documente şi a cerut ca pacienţii să fie informaţi cu privire la desfăşurarea monitorizării spitalului de către Avocatul Poporului, dar şi cu privire la posibilitatea de a accesa şi completa online un chestionar întocmit de AP.

Ca de obicei, PNL dă vina pe PSD
Drept replică la demersul Avocatului Poporului, liberalii au solicitat demisia adjunctului instituției, Raluca Alexandru, susținută de PSD. PNL consideră „revoltătoare” campania împotriva personalului medical care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.

„Considerăm revoltătoare și dincolo de orice imaginație tentativa PSD de a declanșa o campanie împotriva personalului medical care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus, insinuând că ar fi posibil să săvârșească acte de tortură. Solicităm demiterea din funcție a Ecaterinei Raluca Alexandru, adjunct al Avocatului Poporului, persoană care a deținut calitatea de membru al PSD și a fost susținută în funcții publice de PSD, inclusiv pentru această poziție pe care o ocupă în prezent”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.