Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat joi, pe Liviu Dragnea, la 3 ANI ŞI 6 LUNI cu executare în Dosarul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, pentru INSTIGARE LA ABUZ ÎN SERVICIU. Decizia NU este definitivă.

Potrivit procurorilor, în 2006, pe când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, dar şi preşedinte al filialei judeţene a PSD, Liviu Dragnea le-a cerut şefelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman să angajeze două tinere, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. Desigur, deşi au figurat vreme de 6 ani şi jumătate pe statele de plată ale unei direcţii ferită de controale, cele două nu au fost nici măcar o zi la muncă dintr-un motiv foarte simplu: în aceeaşi perioadă munceau cu sârg pentru PSD Teleorman. Situaţia a fost cunoscută şi de soţia de atunci a liderului PSD, Bombonica Prodana, care însă a scăpat de proces plătind o treime din prejudiciul imputat în dosar.

“DNA, pentru mine, vrea închisoare pe viaţă. Pentru mine şi pentru alţi oameni politici, vrea pe viaţă,” a declarat Liviu Dragnea la ultimul termen al procesului. ”Se doreşte în continuare să se continue cu această serie de abuzuri, cu această justiţie cu probe contrafăcute, cu ameninţări şi cu înscenări, dar să nu fim foarte încruntaţi, până la urmă, instanţa decide. Eu nu vreau să influenţez justiţia. Niciodată nu mi-am permis să îmi dau cu părerea pe ce va face instanţa, dar toate afirmaţiile, toate acuzaţiile, toate protestele au un singur scop : să încerce să influenţeze decizia instanţei. (…) Am spus-o, noi cei care suntem târâţi în acest proces, pentru noi este o poveste de viaţă. Sunt oameni care au fost acolo în sală, care au vieţile distruse. Mă simt vinovat că de asta sunt aceşti oameni aici. Am afirmat cu tărie nevinovăţia mea, nu am comis absolut niciuna din faptele presupusele fapte pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu.”

Întrebat ce părere are că cele două femei şi-au recunoscut vinovăţia, Dragnea a replicat: “Ăsta era subiectul? Că au recunoscut acuzaţiile? Niciodată, cât am urmărit eu acuzaţiile, nu au spus că nu au fost. Eu am avut trei acuzaţii, care au fost demontate la şedinţa trecută chiar de către cele care m-au introdus în acest dosar. Doamna Alesu a spus că eu nu am făcut presiuni asupra dumneaei şi nu am determinat-o nici să le menţină în serviciu, mă rog, angajat-o, nici să falsifice documente, doamna Stoica a spus-o clar şi limpede că nu am determinat-o eu să se angajeze la Protecţia Copilului şi să nu meargă la serviciu. Acestea au fost cele trei acuzaţii ale DNA-ului care au fost demontate chiar de cele care le-au spus în faţa procurorilor.”

Anisa Stoica povesteşte cum lucra pentru PSD şi primea bani de la DGASPC Teleorman

Totuşi, într-un interviu pentru liberinteleorman.ro, Anisa Stoica oferă o variantă destul de plauzibilă a poveştii care s-a transformat într-un dosar penal atât de important. În 2006, pe când era dansatoare în Ansamblul Burnaşul şi începuse să scrie la un săptămânal local, a fost remarcată de Liviu Dragnea la un eveniment PSD la Camera Deputaţilor. 

Liviu Dragnea îi cunoştea pe toţi cei din presa locală. Pe mine nu mă ştia şi m-a întrebat de la ce ziar sunt şi care este numele meu,” povesteşte Anisa Stoica în interviu. ”În timpul evenimentului, la care luau parte şi membri PSD, a avut loc o dezbatere cu presa locală. Şi atunci el a început să pună nişte întrebări jurnaliştilor: “Voi cum vedeţi că poate partidul să crească?”, “Voi cum vedeţi relaţia partidului cu oamenii?” Şi fiecare a spus ce a vrut. M-a întrebat şi pe mine ce cred şi i-am spus că partidul ar avea nevoie de o comunicare mai bună. Oricum, eram pe aceeaşi lungime de undă cu el pe linia asta. Pur şi simplu, am discutat la nivel general, nu s-a pus problema de înfiinţarea vreunui birou de presă.

Şi, la finalul evenimentului, a fost o discuţie între mine, Dragnea, Adriana şi un coleg din presa locală. Şi atunci a spus Adriana Botorogeanu că eu sunt şi membru PSD. Era adevărat, fusesem membru PSD la început, dar nu îmi actualizasem adeziunea. Aşa că eu, cât am lucrat la PSD, nici nu aveam adeziune. Atunci i-a spus Adrianei Botorogeanu: “O iei pe Anisa şi vii cu ea la mine!” Şi colegul acela a zis atunci că şi el e membru PSD. Şi Dragnea a răspuns: “Pe Anisa o angajez de frumoasă, pe tine că eşti membru PSD”. A spus lucrul ăsta în glumă, evident. Dar chiar a insistat la Adriana să avem o altă discuţie. La un moment dat, am avut o întrevedere cu cineva de la un ziar local şi am mers cu persoana aceea să îi ia un interviu lui Dragnea. Am mers împreună cu acea persoană la Dragnea, la Consiliul judeţean. Ea a plecat şi eu am rămas să vorbesc cu Dragnea. Şi atunci el mi-a zis că îşi doreşte să facă un birou mare de presă la partid şi că vrea să ia nişte jurnalişti în acest sens. A fost o discuţie scurtă. Eu i-am spus că nu am făcut niciodată PR, că nu ştiu domeniul, dar că mi se pare interesant şi că pot să încerc. Atunci mi-a spus că vrea să fac o strategie de comunicare a partidului. Şi că vor mai veni şi alte persoane din presa locală şi chiar au venit alte persoane. Una a stat câteva săptămâni, cealalată a plecat după o zi.”

Anisa Stoica a lucrat trei luni pentru PSD fără să primească un ban. ”Nu am întrebat niciodată pe Dragnea sau pe altcineva eu cât stau acolo fără bani. Pur şi simplu îmi făceam treaba. Îmi intrasem deja în atribuţiuni, îşi aminteşte Anisa. ”După o şedinţă a partidului, eram foarte mulţi şi îl petreceam pe Dragnea aşa, cu alai, cum se făcea şi la un moment dat el s-a întors spre mine şi m-a întrebat: “Anisa, tu ţi-ai rezolvat problema cu angajarea?” Şi am spus că nu ştiu cum să rezolv eu. Şi atunci a strigat la Neagu şi l-a întrebat ceva de organigrama Direcţiei. Şi mi-a spus: “Te duci la Neagu şi rezolvaţi problema. Deocamdată aşa”. Şi eu am rămas uimită, pentru că nici măcar nu ştiam despre ce direcţie e vorba. Când am intrat iar în birou, eram foarte pusă pe gânduri şi am întrebat despre ce direcţie vorbeşte preşedintele? Şi mi s-a explicat că e vorba de Protecţia Copilului. Şi eu am întrebat ce să caut eu acolo. Şi mi s-a spus că rămân la partid, dar mă duc acolo, “că AŞA FACEM NOI AICI, ÎN PSD. Tu rămâi şi-ţi faci treaba aici.” Oricum, nimeni nu-mi dădea importanţă în cadrul discuţiei, aveau lucruri mai importante de discutat. M-am dus zilele următoare la Neagu, mi-a spus ce trebuie să învăţ, mi-a dat o bibliografie. Mi-a dat şi o dată de examen.”

După un simulacru de examen, Anisa Stoica a primit cea mai mare notă şi a fost angajată la DGASPC. Ea şi-a continuat însă munca la partid. ”Eu mă duceam unde mi s-a spus să mă duc,” explică ea. ”Salariul era virat pe card. La foarte scurt timp, ne-a chemat Floarea Alesu la Direcţie şi ne-a întrebat: “Dar cu voi ce e? Voi de ce nu veniţi la serviciu?” (…) Atunci Adriana a vorbit. Cert este că Adriana a insistat pe ideea că nu trebuie să se ştie că noi lucrăm acolo. Alesu a ieşit din birou, a lipsit 5-10 minute şi apoi s-a întors şi a zis: “Da, nu veniţi la Direcţie! Rămâneţi la partid şi să nu prea fiţi văzute pe aici! Deloc…” Adriana Botorogeanu era deja angajată în felul ăsta de dinaintea mea. Nu ştiu dacă mai erau şi alţii în aceeaşi situaţie, prin alte instituţii, dar de asta mi s-a răspuns atunci că “aşa facem noi aici”. Şi practica asta mi s-a aplicat şi mie.”

Ania Stoica nu se consideră victima lui Liviu Dragnea. ”A fost doar vina mea, eu nu m-am gândit că situaţia are caracter penal. Pur şi simplu, nu am ştiut şi îmi e ruşine că nu am ştiut. Încerc să păstrez o atitudine pozitivă faţă de Dragnea, chiar dacă uneori mi-e foarte greu, dar nu vreau să am resentimente. Eu mă bucur de procesul ăsta, pentru că aşa simt că MĂ ELIBEREZ DE DRAGNEA ŞI DE TRECUT. Vreau să-mi ispăşesc fapta, pentru că aşa simt că-mi pot uşura sufletul. Dacă o să rămân în libertate, o să-mi văd de copil şi o să-mi dezvolt proiectele culturale. Orice ar fi, nu mai vreau să ştiu, după experienţa asta, că există politică pe lume. (…) Atunci, când lucram pentru el, îmi era frică de Liviu Dragnea, pentru că era un om foarte sever. Acum îmi e frică de el, pentru că e un om foarte puternic…”

Doar Liviu Dragnea şi şefa direcţiei au primit pedepse du executare

Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă şi a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare. 

Magistraţii au anulat suspendarea pedepsei de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului şi l-au achitat pentru fals intelectual.

Totodată au constatat încetarea procesului penal în cazul fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana şi plata unei amenzi de 1.000 de lei.

Fosta şefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani şi 7 luni de închisoare cu executare în timp ce fostul director executiv al Direcţiei,Rodica Milos, a fost condamnată tot la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

În aceeaşi cauză, fostul director executiv adjunct DGASPC Teleorman, Olguţa Şefu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, iar Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Valentina Marica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, Claudiu Balaban a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu ani suspendare. Nicuşor Gheorghe a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Adriana Botorogeanu a fost condamnată şi ea la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Anisa Niculina Stoica a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

Instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de DGASPC Teleorman şi i-a obligat pe inculpaţi la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Stoica Anisa Niculina şi Botorogeanu Adriana), fiecare în solidar pentru perioadele menţionate în rechizitoriu.

“Constată că, din suma de 108.612 lei reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale cu care s-a constituit parte civilă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a fost achitată suma de 34.339 lei de către inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica”, se arată în decizia ÎCCJ.

În privinţa acţiunii civile, a fost înregistrată şi o opinie separată, în sensul lăsării nesoluţionate a acţiunii civile pentru inculpaţii în privinţa cărora s-a dispus achitarea cu referire la infracţiunea de abuz în serviciu în forma instigării, complicităţii şi autoratului. Totodată, inculpaţii au fost obligaţi de instanţă la plata sumei de 5.500 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia NU E DEFINITIVĂ.