Life

Lasă-te inspirată și inspiră: încrederea în tine te face de neoprit

 
Dacă ai crezut că doar marii scriitori, regizori, actori sau sportivi au puterea de a-i inspira pe ceilalți, mai gândește-te o dată. Nu ai nevoie de succese răsunătoare, o popularitate ieșită din comun sau un fizic impecabil ca să contezi pentru oamenii din jurul tău și ca să îi inspiri cu stilul tău de viață. 
 
Lucrurile se întâmplă pur și simplu, poate și fără voia ta: vecina ta alege aceeași mobilă nu pentru că vrea să te saboteze, ci pentru că îi place stilul tău; colega ta de la serviciu vrea să vă cunoașteți mai bine nu pentru că e iscoditoare, ci pentru că e autentic interesată de tine; fetița ta îți împrumută hainele pentru că tu ești prima și cea mai importantă sursă de inspirație pentru ea. Fie că e vorba de copilul tău, de tinerele fete pe care le întâlnești, cu care te interesectezi prin natura job-ului sau a interacțiunilor tale aleatorii, ești, în mod inevitabil, o potențială sursă de inspirație. Iar dacă acest rol e important pentru tine, atunci e bine să cunoști provocările celor mai tineri. Conform unui studiu Always*, începutul pubertății este momentul în care încrederea în sine a fetelor scade vertiginos.
Dacă te afli în tabăra fetelor pentru care adolescența a fost o perioadă plină de provocări, atunci știi exact despre ce vorbim: sentimentul de vulnerabilitate, disconfortul de a fi tu și, nu in ultimul rând, ideea indusă de cei din jur că nu poți face anumite lucruri doar pentru că ești fată. Uitându-te înapoi, nu îți dorești să fi avut pe cineva care să îți fie alături astfel încât să te poți bucura de fiecare schimbare minunată prin care treci? Gândește-te că 56% dintre fetele care au paricipat la studiu, cu vârste între 16 și 24 de ani, au declarat că își pierd încrederea în sine la pubertate, fără să o mai recapete vreodată, iar 72% dintre ele simt că societatea le impune limite, dictându-le ce ar trebui și n-ar trebui să facă. Într-o mare de restricții și presiuni sociale, tu poți face diferența! Alăturându-te mișcării globale Always, #CAOFATĂ DE NEOPRIT, poți deveni o sursă de inspirație și de încredere pentru tinerele femei din jurul tău. E important să știi un singur lucru: încrederea în sine nu e un atribut cu care ne naștem, ci unul pe care îl educăm cu responsabilitate și cu interacțiunile potrivite, la momentul oportun. Privește acest demers ca fiind unul care să te îmbogățească și pe tine, și pe cei din jurul tău. Iată câteva lucruri care pot fi de folos:
 
Fii deschisă cu experiența ta de viață. Te va ajuta și pe tine să îți aranjezi gândurile, sentimentele și amintirile din copilărie, dar le vei arăta fetelor din jurul tău că toată lumea trece prin aceleași dileme, senzații și disconforturi pe care, cu curaj și cu o atitudine pozitivă, le pot depăși. Evită să dai sfaturi și urmărește doar să împărtășești, de pe o poziție de egalitate;
Alege-ți cuvintele cu atenție. Părerile tale pot deveni și părerile lor, deci trebuie să vorbești cu responsabilitate și cu maturitate de față cu ele. A aprecia că femeile din reviste, de exemplu, sunt perfecte, sau a declara că vrei să arăți la fel ca ele, poate crea o sursă de stres și de presiune atât pentru tine, cât și pentru tinerele fete. Încurajează-le naturalețea, autenticul, o atitudine sănătoasă și corectă față de corpul lor și nu le impune un standard de frumusețe;
Fii încurajatoare și mai puțin critică, mai ales când e vorba de copiii tăi. Încurajează-i să se descopere, să exploreze, chiar dacă asta înseamnă să accepți activități care nu sunt neapărat pe placul tău. Pubertatea e o perioadă de căutare, descoperire și frământare, e bine să fii alături de copii, să ai încredere în ei și să le fii prietenă, mai degrabă decât să le critici fiecare mișcare. Cel mai bun lucru pe care îl poți face e să descoperi lumea împreună cu ei, dacă și lor le face plăcere;
Găsește inspirație în orice și împărtășește-o. Priviți împreună acest clip, realizat de Always, și discutați despre provocările pubertății, obstacolele, dilemele, dar și mijloacele de a preîntâmpina o adolescență privată de bucuriile specifice vârstei.
 
Să fii #CAOFATĂ e cel mai natural și mai simplu lucru din lume. Bucură-te de tine, de frumusețea și unicitatea ta, și inspiră și alte fete să fie la fel. Studiul Always Confidence & Puberty Wave II a fost derulat folosind panelul Research Now, la care au participat 1.800 de persoane americane (1.300 de femei americane cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani şi 500 de bărbați americani din aceeași categorie de vârstă). S-a utilizat un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.000 de femei şi 500 de bărbați, precum şi un eșantion adițional de 150 de femei afro-americaneşi 150 de femei hispanice. Sondajul a fost realizat în perioada 5 decembrie 2014 – 12 decembrie 2014.  Mișcarea Always #CAOFATĂ este susținută de milioanele de fete din întreaga lume care dau expresiei #CAOFATĂ sensuri uimitoare.
 
Campania Always lansată în iunie 2014 a fost inspirată de ideea că începutul pubertății şi prima menstruație marchează momentul în care fetele au cel mai scăzut nivel de încredere, precum şi de faptul că anumite cuvinte ofensatoare pot contribui la scăderea încrederii de sine. Campania a demonstrat efectu lprofund al expresiei „ca o fată” asupra încrederii de sine inspirând astfel crearea unei mișcări, care a început deja să schimbe percepția publică: după ce au vizionat filmul #CAOFATĂ, majoritatea persoanelor (76% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 şi 59% dintre bărbați) au declarat că videoclipul le-a schimbat percepția asupra expresiei „ca o fată”*, conform Studiului Always Puberty & Confidence Wave II. 
blank