Izolațiile cu spumă poliuretanică sunt unele din cele mai populare tipuri de izolații termice disponibile pe piață la ora actuală. Spuma poliuretanică este un material des utilizat în construcții nu doar pentru acoperirea golurilor formate în urma montării ușilor sau ferestrelor, ci și pentru a asigura un confort termic sporit.

 

Avantajele spumei poliuretanice

 

Unul din cele mai mari avantaje pe care le oferă o izolație spumă poliuretanică este faptul că în momentul prelucrării suprafeței cadru, nu se formează niciun fel de cusături sau fisuri care ar putea permite pătrunderea umezelii sau a aerului rece în interiorul imobilului.

De asemenea, dacă ne ghidăm după opiniile experților, dar și ale proprietarilor de clădiri izolate cu spumă poliuretanică putem trage concluzia că acest material oferă o izolare fonică extraordinară, fără să încarce în mod inutil pereții micșorând suprafața camerei sau îngreunând construcția per total.

Pentru cele mai multe case și apartamente, un strat de spumă de 50 de milimetri este mai mult decât suficient pentru realizarea unei izolații termice de înaltă calitate.

Un alt mare avantaj al spumei poliuretanice este faptul că ea poate fi folosită la temperaturi extreme, cuprinse între -150 și 220 de grade Celsius. De aceea, nu există niciun loc în întreaga lume sau perioadă a anului în care să nu se poată izola un imobil cu spumă poliuretanică. Datorită rezistenței sale la temperaturile extreme, dar și greutății sale foarte mici, spuma poliuretanică este des folosită de către ingineri și oamenii de știință în crearea tehnologiilor aerospațiale.

 

Mai mult, spuma poliuretanică este un material foarte eficient pentru crearea hidroizolațiilor. Ea are o impermeabilitate extrem de scăzută, motiv pentru care nu absoarbe și nici nu reține apa, fiind astfel ideală în combaterea condensului și mucegaiului.

 

Odată aplicată și acoperită corespunzător cu tencuială, izolația cu spumă poliuretanică are o durată de viață de cel puțin 50 de ani, ajutând în tot acest timp la încălzirea mai rapidă a clădirilor, dar și la păstrarea căldurii în interior pentru mai mult timp.

Dezavantajele spumei poliuretanice

Spuma poliuretanică nu este un material greu de manipulat, dar cu toate acestea, cele mai bune rezultate se obțin atunci când se apelează la o echipă cu experiență în termo și hidro izolații, când vine vorba de izolarea casei. Acest lucru nu este un dezavantaj în sine, ci doar un semnal de alarmă pentru persoanele care obișnuiesc să desfășoare proiecte DIY.

De asemenea, în ceea ce privește prețul unei astfel de izolații putem spune că spuma poliuretanică reprezintă o investiție considerabilă, mai ales dacă se ia în calcul și echipamentul special de pulverizare. Pentru pulverizarea spumei poliuretanice se folosește un echipament special, ca o armă, destul de scumpă, dar și grea ca masă. Dar și acest neajuns poate fi ușor trecut cu vederea atunci când se apelează la specialiști în domeniu, constructori foarte experimentați, care dispun de toate uneltele necesare pentru realizarea unei izolații profesionale.

În momentul pulverizării, spuma poliuretanică necesită utilizarea unor ochelari de protecție speciali, care să apare cea mai vulnerabilă parte a feței în momentul lucrului.

Singurul dezavantaj real al spumei poliuretanice este sensibilitatea ei la acțiunea razelor ultraviolet. Suprafețele acoperite cu spuma poliuretanică se degradează foarte rapid lăsate descoperite la soare și de aceea atunci când se optează pentru o astfel de izolație este necesar să se lucreze rapid și imediat după uscarea materialului să se aplice un strat de tencuială sau alte materiale de construcții care pot asigura o protecție optimă împotriva soarelui.

 

În concluzie

Dacă punem în balanță avantajele și dezavantajele spumei poliuretanice ajungem la concluzia că acest material este un material optim pentru realizarea unor izolații termice de calitate.

Este adevărat că spuma poliuretanică are și unele dezavantaje, dar acestea pot fi eliminate ușor de către niște specialiști cu experiență și în plus, impactul lor este mult mai mic în comparație cu impactul oferit de avantajele acestui material.

Cu alte cuvinte, utilizarea spumei poliuretanice pentru realizarea unei izolații termice optime este o soluție potrivită atât pentru proprietarii de case, cât și pentru cei care locuiesc în blocuri de apartamente.