Featured, International

Italia, în carantină totală și totuși, cazurile de coronavirus cresc

În timp ce un număr semnificativ de țări europene încearcă să aplice măsuri împotriva răspândirii noului coronavirus, în Italia numărul morților crește pe zi ce trece. Doar în ultimele 24 de ore, au murit peste 600 de oameni, iar medicii se tem că cifrele vor crește, în pofida faptului că țara se află în carantină totală de pe 9 martie.

Măsurile luate de autoritățile italiene nu au reușit să stopeze răspândirea coronavirusului. Numărul total al morților a ajuns la 4.032 de decese, depășind bilanțul din China, țara unde a apărut Covid-19. Specialiștii spun că măsurile luate de Italia au venit prea târziu. Cu toate acestea, a fost prima țară europeană care a declarat carantină totală, în urmă cu 12 zile, întreaga Italie devenind zonă roșie. Sunt măsuri nemaiîntâlnite pentru o țară democratică, luate pe timp de pace.

De ce nu scade numărul deceselor? În primul rând pentru că, nici acum în cea mai neagră perioadă, populația nu respectă măsurile stricte luate de autorități. Doar în Lombardia, zona cea mai afectată de coronavirus, în jur de 40% din oameni încalcă zilnic restricțiile impuse. Premierul Giuseppe Conte a anunțat că va extinde perioada de carantină totală, chiar și după 3 aprilie, data anunțată inițial.

Guvernatorul Lombardiei vrea măsuri draconice
Atillio Fontana, guvernatorul Lombardiei, este de părere că guvernul italian trebuie să schimbe foaia și să impună restricții și mai dure: „Dacă mesajul nu a fost înețeles, poate trebuie să fim mai agresivi.” Țările democratice au făcut apel la public, în speranța că cetățenii lor vor asculta sfaturile date de autorități, însă dacă ne luăm după cifrele actuale din Europa, oamenii nu au înțeles că se confruntă cu o problemă gravă care afectează toată planeta. Măsurile draconice pe care le pot lua țările cu regim autoritar, precum China, sunt greu de instaurat în statele democratice. Chiar și acum în Italia, oamenii continuă să încalce regulile și să iasă din case, deși spitalele fac cu greu față numărului de bolnavi, medicii fiind nevoiți să aleagă între ce pacienți au mai multe șanse să supraviețuiască, pe ceilalți lăsându-i să moară.

Specialiștii epidemiologi susțin că celelalte state europene ar trebui să urmeze exemplul Italiei și să declare carantină totală mai repede decât a făcut-o guvernul italian, pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. Aceștia sunt de părere că alte țări se află în urma Italiei cu doar câteva săptămâni și că nu vor scăpa de valul pandemic.

Guvernul italian ia în considerare înăsprirea măsurilor de carantină
Când ies afară, toți cetățenii italieni sunt obligați să completeze un formular în care să explice necesitatea pentru care se deplasează în afara reședinței. Cei care încalcă regulile impuse de guvern sunt amendați cu 206 euro. 40.000 de persoane au dosar penal din cauza încălcării regulii de carantină, iar numărul lor crește pe zi ce trece. Conte le-a spus italienilor că vor vedea rezultatele acestor măsuri în 14 zile, însă se află în a 11-a zi, iar cifrele au stârnit îngrijorare în toată Europa.

Potrivit The Independent, guvernul din italia se gândește să înăsprească și mai mult regulile și pedepsele pentru cei care le încalcă, având în vedere că bilanțul morților nu scade deloc, iar oamenii continuă să iasă din case.

 

blank