Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu ştie ce negociază PNL, USR PLUS şi UDMR în privinţa candidatului pentru mandatul de prim-ministru.

Șeful statului a făcut aceste declarații după ce a plantat un copac la Bolintin Vale, cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naţionale de împădurire “O pădure cât o ţară”.

Klaus Iohannis a spus că, dacă aceste partide se vor înţelege, va accepta propunerea pe care o vor face, indiferent care va fi această nominalizare: Ludovic Orban, Florin Cîțu sau altcineva.

“Este posibil să se înţeleagă în coaliţia de dreapta şi să vină cu o propunere, asta aştept eu, ca şi preşedinte, să se formeze o majoritate şi să propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere o voi accepta, că este Orban îl accept, că este Cîţu îl accept sau să fie altcineva. Nu ştiu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva. Este prima variantă şi sper să meargă repede mai departe. Să avem puţină răbdare, să urmărim aceste negocieri fără să încerce fiecare să se implice prin articole de presă sau prin intervenţii”, a spus președintele României.

Întrebat de jurnaliști dacă vom avea un Guvern instalat până la Crăciun, Klaus Iohannis a răspuns scurt: ”Nu”. Ulterior a revenit cu precizări, la insistențele presei.

”Optimal ar fi să fie instalat noul Guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile sunt negocieri, ele câteodată merg bine și rapid, pe urmă se opresc, iarăși pornesc.Nu cred că este bine să-i împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greșeile care s-au mai făcut în formarea coalițiilor, să nu se discute problemele sensibile și ele după un timp să ducă la ruperea coaliției. Prefer să discute problemele și cele sensibile să se găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România” – a spus președintele.

Președintele nu crede că negocierile durează de prea mult timp

Președintele Klaus Iohannis nu crede că negocierile politice pentru formarea unui nou Guvern durează de prea mult timp. El spune că este important să nu se repete greșelile din trecut, făcute de alte coaliții guvernamentale.

”Acum, cum suntem în pandemie, am început mai repede consultările, dar sunt lucruri care durează. Nu vreau să repetăm greşelile care s-au făcut în trecut, nu vreau să avem discuţii în contradictoriu şi dăunătoare după formarea Guvernului. Vreau toate aceste lucruri să fie clarificate înainte de formarea Guvernului. Partidele la noi sunt încă în etapa în care învaţă cum se negociază coaliții, cum se negociază portofolii, de ce să nu o spunem pe față, cum se negociază programe de guvernare și așa mai departe. Știți că am mai avut coaliţii şi nu putem spune că au guvernat extraordinar de bine. Deci aceste greșeli vreau să le evite partidele. De aceea nu m-am implicat în negociere. Ce să caute președintele într-o negociere concretă între partide?”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că deși ”partidele se luptă pentru guvernare”, ”aceasta e esenţa existenţei unui partid, să guverneze, să se lupte să ajungă la guvernare”.

”Dar, pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. Doar la început pare simplu, dar cum intri în negociere îţi dai seama că sunt viziuni diferite, sunt programe de guvernare diferite, sunt scheme de minister diferite. Şi atunci trebuie să avem suficientă răbdare să așteptăm ca partidele să negocieze aceste lucruri”, a afirmat şeful statului.