Administratie Locala, Featured

Primarul General, Gabriela Firea, întrevedere cu Mihhail Kõlvart, președintele Consiliului Municipal Tallinn

Primarul General, Gabriela Firea, a avut o întrevedere cu Mihhail Kõlvart, Președintele Consiliului Municipal Tallinn, în cadrul vizitei oficiale pe care edilul o efectuează în capitala Estoniei.

blank

Cei doi oficiali au purtat discuții privind stadiul reformei administrative în fiecare dintre cele două capitale, dar și despre modalități de îmbunătățire a colectării selective  a deșeurilor, proiecte in domeniul turismului și cel medical.

blank

Primarul General, Gabriela Firea: “La capitolul managementul deșeurilor, suntem în faza elaborării studiilor preliminare pentru o instalație de tratare termică a deșeurilor de mare capacitate, parte a unei strategii care urmărește diminuarea semnificativă a ponderii deșeurilor duse la groapa de gunoi. Ne interesează experiența estoniană în domeniul creșterii gradului de colectare a deșeurilor reciclabile, care este mixul optim de măsuri de constrângere și măsuri de stimulare, pentru că în România colectarea selectivă s-a făcut până acum doar pe bază de conformare voluntară”.

blank

Orașul Tallinn deține și administrează una dintre cele mai moderne stații de sortare și transfer deșeuri, la care întreaga țară aduce materiale recuperate, pentru ca, ulterior, acestea, în baza contractelor existente, să ajungă la diferite fabrici din Europa. Doar în cursul anului trecut, peste 1,3 milioane de estonieni au adunat circa 2,4 milioane de tone de astfel de deșeuri.

blank

Cu privire la reforma administrației publice, Primarul General al Municipiului București și-a arătat interesul pentru experiența gazdelor: “În Estonia, întreg sistemul unităţilor administrativ – teritoriale s-a reformat, prin reducerea de la 213 UAT-uri, la 79. Media numărului de locuitori într-un UAT a ajuns, astfel, de la 1887, la 7865 de cetăţeni. Vorbim de un proces care, în întregime, a durat 20 de ani. Esenţa acestei reforme a constat în reducerea cheltuielilor, debirocratizare, creşterea puterii financiare şi a eficienţei activităţii în administraţia publică. Suntem interesați de modul în care s-a ajuns la consens pentru o reformă de o asemenea amplitudine și de rezultatele procesului în sine.”   Gabriela Firea a arătat că există o preocupare pentru reformarea administrativă a Capitalei României, inclusiv prin abordarea unitară a serviciilor publice în București și zona adiacentă, făcând referire la un proiect de lege care ar fi necesar pentru a defini zona metropolitană și modul în care sunt gestionate resursele și proiectele de investiții și prestate serviciile publice în acest spațiu.

blank

Cei doi oficiali și-au exprimat, totodată, interesul privind cooperarea în domeniul turistic,  prin dezvoltarea de proiecte comune care să justifice înființarea unei linii aeriene directe București-Tallinn și de realizare a unui schimb de experiență între cele două instituții pentru valorificarea centrului istoric.

Un alt domeniu care a făcut obiectul discuției în cadrul întrevederii l-a reprezentat colaborare în domeniul medical între cele două instituții, în contextul derulării, la nivelul Municipiului București, a unei serii de proiecte care vizează dezvoltarea și modernizarea acestui sector.

blank