International, Stiri

Întreaga lume este în doliu după decesul lui Nelson Mandela!

David Cameron: „O mare lumină s-a stins!”. Barack Obama: „Nu îmi pot imagina viaţa mea fără exemplul lui”

Nelson Mandela 1

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au numărat printre primele personalităţi care au reacţionat la aflarea veştii că fostul conducător al Africii de Sud, Nelson Mandela, a murit la vârsta de 95 de ani.

Dalai Lama a declarat că a pierdut „un prieten drag”

Dalai Lama a declarat vineri că a pierdut „un prieten drag” şi a salutat în Mandela „un om curajos, cu principii şi o integritate incontestabilă”, într-un mesaj adresat familiei fostului preşedinte sud-african, relatează AFP.

Liderul spiritual tibetan în exil a apreciat că „cel mai bun omagiu pe care-l putem aduce este să facem tot ceea ce putem pentru a contribui la respectarea unităţii şi umanităţii şi să acţionăm pentru pace şi reconciliere aşa cum a făcut el”, în această scrisoare publicată pe site-ul său.

Mandela este laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989, iar Dalai Lama din 1993.

Odată cu dispariţia liderului sud-african, Dalai Lama „a pierdut personal un prieten drag, pe care a sperat să îl revadă şi faţă de care nutreşte o admiraţie şi un mare respect”.

„Odată cu moartea sa, lumea a pierdut un mare lider, a cărui hotărâre de nezdruncinat a jucat un rol-cheie în asigurarea păcii şi reconcilierii în procesul de tranziţie, în Africa de Sud, după (regimul de) apartheid”, a adăugat el. „Mă rog pentru el şi prezint condoleanţele mele sincere membrilor familiei voastre şi întregului popor sud-african”, adaugă Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama.

El l-a vizitat în august 1996 pe Mandela, pe când acesta era şeful statului sud-african. Cei doi s-au întâlnit a doua oară în 2004, la Johannesburg.

Lui Dalai Lama i-a fost refuzată viza în Africa de Sud, în 2011, unde urma să susţină o conferinţă cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani de către arhiepiscopul Desmond Tutu, alt erou al luptei împotriva apartheidului.

Liderul tibetan trăieşte în exil în India şi este acuzat de China că vrea să provoace tulburări pentru a obţine independenţa Tibetului.

Mahmoud Abbas: Mandela este un simbol al eliberării de colonialism

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a apreciat joi seara că Nelson Mandela este „un simbol al eliberării de colonialism şi de sub ocupaţie pentru toate popoarele care aspiră la libertate”.

„Aceasta este o mare pierdere pentru toae popoarele din lume şi pentru Palestina”, a afirmat Abbas, în legătură cu decesul fostului preşedinte sud-african, militant al luptei anti-apartheid, apreciind că Mandela a fost unul dintre „cei mai curajoşi şi mai importanţi oameni care ne-au susţinut”.

„Nu îl vom uita, iar poporul palestinian nu va uita cuvintele sale istorice, potrivit cărora revoluţia sud-africană nu-şi va atinge scopurile până când poporul palestinian nu-şi va obţine libertatea”, a subliniat el. „Numele lui Mandela va rămâne etern pentru întreaga Palestină şi pentru toţi palestinienii”, a adăugat Abbas.

Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a efectuat prima sa vizită în teritoriile palestiniene şi în Israel în octombrie 1999, la câteva luni după ce a plecat de la putere.

Într-un discurs în Consiliul Legislativ (Parlementul) palestinian, în Fâşia Gaza, în prezenţa Yasser Arafat, el i-a îndemnat pe palestinieni să nu se descurajeze în lupta lor pentru un stat.

Dilma Rousseff: Mandela îi va ghida pe cei care luptă pentru dreptate şi pace

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a deplâns joi decesul fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, al cărui „exemplu îi va ghida pe cei care luptă pentru dreptate şi pace în întreaga lume”.

„Exemplul acestui mare conducător îi va ghida pe cei care luptă pentru dreptate şi pace în întreaga lume”, a declarat preşedinta braziliană, citată într-un comunicat oficial.

„Guvernul şi poporul din Brazilia au primit această veste cu consternare”, a adăugat ea.

Dilma Rousseff a salutat memoria „celei mai importante personalităţi din secolul al XX-lea”, subliniind „pasiunea şi inteligenţa” de care a dat dovadă pentru a „reuşi într-unul dintre cele mai importante procese de emancipare a fiinţei umane în istoria contemporană, sfârşitul apartheidului în Africa de Sud”.

François Hollande: Mandela a fost un luptător magnific cu o rezistenţă excepţională

Nelson Mandela a dat dovadă de o „rezistenţă excepţională”, fiind un „luptător magnific”, care „a făcut istorie, atât în Africa de Sud, cât şi în întreaga lume”, a apreciat joi seara preşedintele francez François Hollande, ca reacţie la decesul fostului preşedinte sud-african, relatează AFP.

„Luptător neobosit împotriva apartheidului, el l-a învins prin curaj, persistenţă şi perseverenţă”, a declarat preşedintele francez, subliniind că, „în pofida dificultăţilor personale şi a umilinţelor interminabile din perioada detenţiei sale, care a durat 27 de ani, el a reuşit nu numai să înlăture vechiul regim, ci să obţină reconcilierea sud-africanilor şi prevalarea democraţiei”.

În opinia lui Hollande, „Nelson Mandela a fost în decursul acestor ani, întruchiparea Naţiunii sud-africane, cimentul unităţii acesteia şi mândria întregii Africi”.

Mesajul lui Mandela pentru pace „nu va dispărea, el va continua să-i inspire pe luptătorii pentru libertate şi să crească încrederea poporului în apărarea cauzelor juste şi a drepturilor universale”, a adăugat el.

„Nelson Mandela a dat dovadă de o rezistenţă excepţională şi a fost un luptător magnific”, a adăugat Hollande. El a afirmat că „Franţa se alătură tristeţii infinite a poporului sud-african”.

Bill Clinton: Nelson Mandela a fost un campion al demnităţii umane şi al libertăţii

Nelson Mandela a fost „un campion al demnităţii umane şi al libertăţii”, a apreciat joi seara fostul preşedinte american Bill Clinton, ca reacţie la decesul lui Mandela, relatează Reuters.

Fostul preşedinte sud-african a fost „un campion al demnităţii umane şi al libertăţii, al păcii şi reconcilierii”, a afirmat Clinton.

„Ne vom aminti de el ca despre un om cu har şi compasiune, pentru care renunţarea la amărăciune şi îmbrăţişarea adversarilor nu este numai o strategie politică, ci şi un mod de viaţă”, a adăugat Clinton.

Fostul preşedinte american George H.W. Bush, de asemenea, a apreciat că Mandela a avut „o capacitate remarcabilă de a-i ierta pe temnicerii săi, după 26 de ani de închisoare pe nedrept”.

Ultimul preşedinte al regimului de apartheid din Africa de Sud, Frederik De Klerk, care împreună cu Mandela a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în 1993, a afirmat că Nelson Mandela este „un mare unificator şi un om foarte special”.

„Accentul pus pe reconciliere este cea mai mare moştenire a sa”, a declarat De Klerk pentru postul de televiziune CNN.

David Cameron: „O mare lumină s-a stins”

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat, ca reacţie la moartea lui Neson Mandela, că „o mare lumină s-a stins”.

„O mare lumină s-a stins în lume”, a declarat David Cameron, conform BBC.

Barack Obama: Nu îmi pot imagina viaţa mea fără exemplul lui Nelson Mandela

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat joi, ca reacţie la decesul eroului luptei antiapartheid Nelson Mandela, că nu îşi poate imagina propria viaţă fără exemplul dat de liderul sud-african.

„Nelson Mandela a avut realizări mai mari decât ne-am fi aşteptat din partea oricărui om”, a spus Obama într-o declaraţie de presă făcută la Casa Albă. „Nu imi pot imagina propria viaţă fără a avea exemplul dat de Mandela”, a continuat Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.

„Astăzi, Nelson Mandela a plecat acasă. De acum, aparţine istoriei”, a continuat Obama. „Am pierdut una dintre cele mai influente, mai curajoase şi profunde fiinţe umane cu care am fost contemporani pe acest pământ. Nelson Mandela a lăsat ţării sale moştenirea libertăţii, iar lumii, moştenirea păcii”, a subliniat Obama.

„Să luăm o pauză şi să mulţumim pentru faptul că Nelson Mandela a trăit”, a adăugat preşedintele SUA, subliniind că se numără printre milioanele de oameni care s-au inspirat din exemplul lui Mandela.

Jose Manuel Barroso: Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei lumii

Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei Africii de Sud şi al lumii, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei poporului său, al ţării sale, al continentului Africa şi al lumii”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, aducând un omagiu eroului luptei împotriva apartheid.

Ban Ki-moon a apreciat că Nelson Mandela este o „sursă de inspiraţie”

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat în Nelson Mandela, decedat joi, „o sursă de inspiraţie” pentru întreaga lume, relatează AFP.

„Trebuie să ne inspirăm din înţelepciunea sa, din fermitatea şi din angajamentul său de a ne determina să facem lumea mai bună”, a declarat el, la sediul ONU.

„Multe persoane din întreaga lume au fost influenţate de lupta lui pentru demnitatea umană, egalitate şi libertate”, a adăugat secretarul general al ONU. Ban Ki-moon a subliniat că „forţa sa morală a fost decisivă pentru schimbarea sistemului” prin lupta anti-apartheid.

„Continuăm să ne inspirăm zi de zi din exemplul lui Nelson Mandela, pentru a încerca să construim o lume mai bună şi mai justă”, a adăugat el.

blank