Interviu

Interviu cu Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2

Nicolae Onţanu „Cel mai muncitor primar din ţară sunt eu!”

Interviu cu Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2

Interviu cu Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2
Interviu cu Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2

Domnule Nicolae Onţanu  sunteţi la al patrulea mandat de primar. Aş vrea să îmi spuneţi prin ce aţi convins oamenii din sectorul 2 că sunteţi cel mai potrivit primar pentru ei, de v-au votat.

Nicolae Onţanu : Cred că orice lider care se respectă trebuie să dovedească, în fiecare zi, că a meritat să primească votul oamenilor. Odată la patru ani, cetăţenii îşi dau votul pentru un primar, iar cel care câştigă trebuie ca, începând cu a doua zi, să se ocupe de proiectele care ţin de viaţa fiecăruia în parte. Eu cred că am făcut acest lucru. După alegeri, de fiecare dată, am simţit din partea oamenilor acea încredere că speranţa pe care ei şi-au pus-o în mine se va concretiza în următorii patru ani. Anii au trecut, am dat pentru a patra oară un asemenea examen în faţa cetăţenilor sectorului 2 şi nu mi-a fost teamă că l-aş putea pierde, am ştiut că-i am alături de mine, ceea ce s-a şi dovedit la vot. Ştiu ce asteptări au, ştiu ce probleme au şi permanent am încercat să le rezolv în mare parte. Am stat de vorbă cu tineri, pensionari, oameni de cultură, muncitori, cadre medicale, profesori. Faptul că mi-au acordat din nou încrederea pentru încă un mandat, este cel mai important lucru pentru mine, pentru că oamenii valorizează ceea ce am realizat şi până la urmă spun “Da’’ pentru un om care a făcut multe pentru ei. Am candidat şi am câştigat cel de-al patrulea mandat la Primăria Sectorului 2 pentru că vreau să continui proiectele începute în ultimii ani şi deoarece sunt convins că ştiu mai bine ca oricine realităţile şi nevoile acestui sector pe care îl iubesc şi căruia i-am dedicat ultimii 12 ani din viaţa mea. Fără îndoială, experienţa anilor petrecuţi în mijlocul oamenilor, ascultându-le problemele şi ideile, punând în practică ceea ce am gândit împreună, pentru ca lor să le fie din ce în ce mai bine în sectorul în care trăiesc au fost factorii esenţiali pentru care locuitorii sectorului 2 m-au votat pentru un nou mandat. Sunt convins că ceea ce noi, Primăria Sectorului 2, am realizat, se datorează în mare parte propunerilor şi sugestiilor locuitorilor sectorului 2, toate fiind puse în practică de colegii mei care s-au străduit să dea viaţă proiectelor iniţiate la sugestia cetăţenilor. Tocmai datorită acestei permanente legături dintre noi, au ieşit la suprafaţă lucruri spectaculoase ce au schimbat radical aspectul sectorului. Vă dau câteva exemple: reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, program la care sunt pe locul I pe ţară, atragerea fondurilor europene pentru finanţarea proiectelor destinate străzilor, zonelor verzi, infrastructurii şcolare, monitorizării video, construirea de grădiniţe, construirea de locuinţe noi pentru tineri, realizarea celor mai frumoase parcuri din Capitală, pieţe curate şi civilizate cu produse la cel mai mic preţ, străzi asfaltate şi canalizare pe toate străzile sectorului şi multe, multe altele. Toate acestea nu reprezintă numai interfaţa sectorului 2, ci chiar sufletul, inima şi plămânii săi.

Cum staţi la capitolul protecţie socială? Câţi beneficiari aveţi şi în ce constă ajutorul dat de primărie?

Nicolae Onţanu :Primăria Sectorului 2, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D..S.P.C.), realizează la nivelul local al sectorului 2 măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

Protecţie Sociala Persoane Adulte

În evidenţa Primăriei Sectorului 2 se află un număr de 100.000 de beneficiari ai serviciilor sociale. Principalele prestaţii sociale de care beneficiază locuitorii sectorului 2 sunt următoarele,

Alocaţii de stat pentru copii, alocaţia pentru susţinerea familiei, îndemnizaţie creştere copil şi stimulent, ajutor social, ajutor de urgenţă, ajutor pentru plata chiriei, ajutor pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, prestaţii acordate persoanelor cu handicap în conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Serviciile sociale dezvoltate in cadrul institutiei vizeaza: Asistenta persoanelor varstnice in (centre rezidentiale, centre de ingrijire, centre de recuperare, ingrijire paleativa, centre de zi, ingrijire la domiciliu, servicii de gazduire pentru persoanele fara adapost, ingrijire medicala la domiciliu prin intermediul proiectului Ambulanta Sociala. In vederea acoperirii cat mai complete a nevoilor persoanelor in varsta din sectorul 2, Primăria Sectorului 2 deruleaza parteneriate cu organizatii neguvernamentale si reprezentantii mediului de afaceri.

Asistenta persoanelor adulte cu handicap – Evaluarea complexa a persoanei cu handicap se realizeaza de catre Serviciul Secretariat al Comisiei de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap care acorda asistenta si efectueaza demersurile pentru incadrarea in grad de handicap a persoanelor adulte in conformitate cu prevederile legale in vigoare. De asemenea, in cadrul Primăriei Sectorului 2 functioneaza centre de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica, centre de ingrijire, centre de zi, centre de recuperare in ambulatoriu.

Asistenta persoanelor adulte pentru familiile in dificultate, Primăria Sectorului 2 ofera in parteneriat cu organizatii neguvernamentale acreditate, reprezentantii mediului de afaceri sprijin prin acordarea de tichete sociale, alimente, ajutoare exceptionale pentru recuperarea sanatatii etc. Un program de succes este cel realizat din fonduri europene, în baza căruia, prin intermediul Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 distribuite persoanelor din sector, aflate în situaţie de risc social, ajutoare alimentare constând în zahăr, făină, ulei, biscuiţi, făină etc.

Protectia Copilului – 2720 beneficiari

Primăria Sectorului 2 a dezvoltat si structurat un sistem de servicii specializate in vederea promovarii si respectarii dreptului superior al copilului.

Astfel, se asigura pentru un numar de aproximativ 500 copii protectia de tip rezidential in sistem clasic si de tip familial pentru copii cu si fara dizabilitati, in centre de plasament si case de tip familial. Asigura protectia de tip familial pentru aproximativ 200 copii aflati in plasament/tutela la familii/persoane si aproximativ 120 copii in cadrul retelei de asistenta maternala. De asemenea, asigura protectia copilului impotriva abuzului, neglijarii, traficului, exploatarii prin intermediul Biroului Telefonul Copilului cu functionare 24/24 ore si a Serviciului de Interventie in Situatii de Abuz Neglijare Trafic si Migratie. Un aspect deosebit al acestui serviciu vizeaza respectarea drepturilor fundamentale ale minorilor neinsotiti aflati pe teritoriul Romaniei solicitanti de azil, prin asigurarea reprezentarii juridice a serviciilor de gazduire, consiliere sociala, psihologica si integrare educationala. O preocupare permanenta a specialistilor din cadrul directiei, vizeaza identificarea, contactarea si oferirea de servicii pentru copiii strazii, activitate desfasurata de catre Biroul Asistenta Sociala Stradala, iar un numar de aproximativ 200 copii aflati in conflict cu legea dar care nu raspund penal, beneficiaza de asistenta juristilor din cadrul serviciului Protectia Copilului Delincvent. In cadrul strategiilor de asistenta a copiilor din sectorul 2 obiectivul primordial il reprezinta prevenirea separarii copilului de familie realizat prin activitatile de evaluare, asistenta si monitorizare a unui numar de aproximativ 550 copii in cadrul centrelor de zi, centrelor de consiliere si sprijin pentru parinti, centrelor maternale, si a programelor de prevenire a abandonului infantil derulate in parteneriat cu unitatile sanitare si spitalele de pediatrie din sectorul 2. De asemenea, in cadrul Primăriei Sectorului 2 functioneaza un numar de 2 crese care asigura servicii de ingrijire, supraveghere si educatie timpurie pentru un numar de 250 copii. Pentru copiii separati de familie sansa unei dezvoltari armonioase este asigurata prin demersurile efectuate de catre Serviciul Adoptii care evalueaza si atesta familii potentiale adoptive si monitorizeaza evolutia copiilor postadoptie.

Protectia speciala a copiilor prin instituirea masurilor de protectie si incadrarea in grad de handicap este facilitata prin organizarea si functionarea Comisiei pentru Protectia Copilului ca organ de specialitate a Consiliului Local Sector 2, in evidenta aflandu-se un numar de 900 copii cu handicap.

Servicii Comunitare.

În cadrul compartimentului de servicii comunitare se afla un numar de 6 centre de zi, 7 centre de tip before si afther school si un centru de recuperare si resurse pentru copii cu disabilitati multiple si familiile lor destinate comunitatii locale a sectorului 2 (copii, persoane adulte si persoane varstnice) cu aproximativ 12.300 beneficiari.

Astfel, in luna mai a anului 2012 am infiintat Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon”, care este cel mai mare si mai modern complex multifunctional de educatie si activitati recreative din tara. Acesta ocupa o suprafata de 14 000 mp si reuneste centre de zi de tip after school, Clubul profesorilor, Clubul Scolarului, Centru de Voluntariat, laboratoare de informatica, laboratoare de fonetica si limbi straine, săli de fizio si kineto-terapie si săli de dans, sală pentru arte vizuale, sala de arte martiale. Serviciile din cadrul centrului sunt gratuite si pot fi accesate de toti locuitorii sectorului 2. Pana in prezent de serviciile mentionate anterior au beneficiat un numar de peste 9.200 de persoane din care peste 2000 copii. Complexul „Sfântul Pantelimon” reprezinta viziunea integrata a autoritatii locale in ceea ce priveste bunastarea copiilor si familiilor acestora in contextul inplicarii tuturor institutiilor din comunitate (autoritatea locală, scoala, politie, biserica, cluburi sportive, medici de familie) si al parteneriatului activ cu parintii, organizatiile neguvernamentale si societatea civila in general.

Aveţi în plan să mai construiţi ceva locuinţe pentru tineri? Dar pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate?

Nicolae Onţanu :Am în planul din acest an finalizarea demersurilor cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în scopul demarării lucrărilor pentru construirea blocurile de locuinţe ANL din zonele: Strada Dimitrie Pompeiu numărul 4 – 1.400 de apartamente,Strada Aurului – 48 de apartamente,Oraşul Pantelimon – 2.100 de apartamente.Pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate am decis să alocăm un număr de 140 de apartamente în vederea atriburii lor către aceştia.

Că vorbim despre blocuri… Cum staţi cu reabilitarea termică la blocurile din sector?   

Nicolae Onţanu :Stăm cel mai bine dintre toate primăriile din ţară la programul de reabilitare termică a blocurilor. Anul acesta vom finaliza reabilitarea termică a 514 blocuri aflate deja în diverse stadii de execuţie şi vom include un nou pachet de 601 imobile care urmează să intre în execuţie în semestrul II al acestui an. De asemenea, avem în verificare documentele de la alte 430 de blocuri care vor intra şi ele în reabilitare termică. Reabilitarea termică a 50 de blocuri din cartierele: Pantelimon, Iancului şi Chişinău – lucrări realizate din fonduri europene pentru care vor fi depuse cererile de finanţare în luna februarie a.c.

Cum staţi cu proiectul extinderii monitorizării video stradale şi creşterea siguranţei sociale a cetăţenilor? 

Nicolae Onţanu : Pentru creşterea siguranţei cetăţeanului am montat deja, începând din 2009, un prim sistem de monitorizare video cu ajutorul a 90 de camere amplasate în 31 dintre intersecţiile principale ale sectorului 2. Ulterior, cu fonduri europene, am continuat amplasarea a încă două sisiteme de monitorizare cu 95 de camere video în cartierele Baicului şi Creangă, fapt care a dus la scăderea cu 42 % a infractionalităţii stradale în cele 2 cartiere bucureştene.Cu proiectul de monitorizare video în cartierul Baicului ne-am înscris în Concursul naţional de proiecte din administraţie publică locală, ediţia 2012, obţinând nominalizarea pentru titlul de “Cel mai bun proiect în domeniul ordine publică din România”.Pentru anul în curs voi continua programul de instalare a sistemului de monitorizare video prin montarea a altor 480 de camere pe raza sectorului 2, lucrări care vor fi realizate din bugetul local.Totodată, voi monta un sistem de supraveghere video în cartierul Steaua Roşie – Petricani – lucrări ce se vor realiza cu fonduri europene.

În ce stadiu sunteţi cu programul de asigurare a reţelei de apă-canalizare pe ultimele străzi din sector?

Nicolae Onţanu : Anul acesta voi finaliza programul de introducere a reţelelor de apă şi canalizare pe ultimele 18 străzi din sectorul 2, astfel încât vom deveni primul sector din Capitală care are apă şi canalizare pe toate străzile, iar arterele de circulaţie vor fi asfaltate în totalitate.

Aveţi în plan să mai deschideţi vreo piaţă în sectorul pe care îl conduceţi?

Nicolae Onţanu : Pentru aprovizionarea populaţiei cu legume şi fructe de calitate, dar şi pentru carne, preparate din carne şi lactate la preţuri de producători am în plan pentru anul acesta deschiderea a trei noi pieţe agroalimentare în trei cartiere şi anume: Cernăuţi, Colentina, Aghireş.

Piaţa Cernăuţi

Noua piaţă agroalimentară este situată pe strada Cernăuţi numărul 29 A, unde pe un teren în suprafaţă de 1021 m.p. va fi ridicată o clădire de 400 m.p. cu regimul de înălţime de parter şi etaj. Aici vor fi amenajate tarabe pentru comercializarea legumelor şi fructelor, precum şi magazine ce vor oferi condiţii optime pentru vânzarea de carne şi preparate din carne, ouă, lapte şi lactate. De asemenea, producătorii, precum şi cumpărătorii vor avea la dispoziţie o zonă marcată special pentru parcarea în siguranţă a autovehiculelor proprietate personală pe timpul în care se vor afla în piaţă.

Piaţa Colentina

Piaţa din cartierul Colentina va fi situată pe şoseaua cu acelaşi nume la numărul 6 A, va avea o suprafaţă de 650 m.p. şi un regim de înălţime format din parter şi un etaj.

La fel ca şi piaţa din Strada Cernăuţi şi noua piaţă din Colentina va avea la parter tarabe pentru legume şi fructe, iar la etaj magazine alimentare şi nealimentare.

Piaţa Aghireş

În acest an, locuitorii cartierului Floreasca vor avea o piaţă agroalimentară nouă şi modernă, piaţa Aghireş, situată la intersecţia străzilor Aghireş şi Ceaikovski. Subsolul va servi drept loc de parcare pentru 11 autoturisme; parterul va fi destinat în exclusivitate funcţiunii principale, aceea de piaţă agricolă, la tarabe urmând a se comercializa legume şi fructe; etajul 1 va fi destinat comercializării produselor de origine animală: carne, produse lactate, ouă, peşte; etajul 2 va fi destinat spaţiilor pentru alimentaţia publică; etajele 3 şi 4 vor fi destinate spaţiilor pentru birouri şi comerţ nealimentar.

Ştiu că aveţi, ca să zic aşa, în colecţie, mai multe medalii, diplome şi distincţii. Care e cea care înseamnă cel mai mult pt dvs şi în context aţi primit-o?

Nicolae Onţanu : Cel mai mult mă bucură distincţiile pe care le-am obţinut pentru primul loc pe ţară la programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Prin acest program venim în sprijinul comunităţii prin scăderea cu pană la 50 % a facturilor la încălzirea locuinţelor pe timpul iernii, îmbunătăţirea imaginii Bucureştiului prin realizarea unei palete vii de culori a imobilelor şi în acest fel asigurăm şi salariile pentru forţa de muncă angrenată în aceste operaţiuni de reabilitare termică. Ca o recunoaştere a meritelor deosebite pe care le are Primăria Sectorului 2 în derularea Programului Naţional de Reabilitare Termică, Comisia Auditorilor Energetici pentru clădiri (A.I.I.R) din cadrul Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii (în colaborare cu Facultatea de Instalaţii din cadrul UTC Bucureşti şi cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei) mi-a conferit „Premiul de excelenţă, pentru cel mai activ primar în domeniul reabilitării termice a clădirilor”, în cadrul festivităţii care a avut loc cu ocazia desfăşurării lucrărilor Conferinţei Naţionale „Auditorul Energetic Profesionist în slujba eficienţei energetice a clădirilor”, eveniment la care au luat parte peste 200 de auditori energetici din toată ţara. Rezultatele excepţionale obţinute în dezvoltarea constantă a zonelor verzi au adus, pentru al doilea an consecutiv, „Diploma de onoare” a concursului naţional „Capitala verde a României”, concurs organizat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, fiind considerat de membrii juriului drept „un model demn de urmat pentru toate celelalte oraşe din România”, aşa cum stă înscris pe placheta de onoare a concursului. Pe de altă parte, creşterea gradului de securitate a cetăţenilor din arealul Baicului a impresionat pe membrii juriului Concursului Naţional de Proiecte din administraţie publică locală “Cele bune să se-adune”, ediţia 2012, care ne-a acordat premiul de “Cel mai bun proiect în domeniul ordine publică din România”. Primăria Sectorului 2 a fost singura care a obţinut marele premiu la un concurs naţional cu o miză importantă şi o concurenţă pe măsură, fiind depuse peste 700 de proiecte de către primăriile şi consiliile judeţene din ţară la cele 12 secţiuni ale concursului. Primăria Sectorului 2 este singura instituţie a administraţiei publice din Bucureşti care a obţinut două distincţii în cadrul aceleaşi ediţii a Conferinţei “Inovaţie şi calitate în sectorul public” organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Asociaţia “Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă” – Agenda 21. În cadrul unei competiţii acerbe, la care instituţii ale administraţiei publice locale din toată ţara au prezentat o serie de proiecte de mare valoare care vizează creşterea calităţii serviciilor oferite comunităţilor pe care le reprezintă, Primăria Sectorului 2 s-a evidenţiat prin cele două proiecte unicat depuse, respectiv „Ambulanţa Socială” şi „Grupul Consilierilor Obşteşti”, specialiştii desemnaţi să analizeze proiectele prezentate declarându-se încântaţi de valoarea şi eficienţa celor două programe implementate cu succes, începând din 2003, de către administraţia publică locală în beneficiul locuitorilor capitalei. Alte distincţii pe care le-am primit sunt următoarele:

2011 – ORDINUL NAŢIONAL „SERVICIUL CREDINCIOS”, în grad de „OFIŢER” din partea PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, Excelenţa Sa Domnul TRAIAN BĂSESCU „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţii care i-au încredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”.

05 decembrie 2007 – ORDINUL NAŢIONAL „SERVICIUL CREDINCIOS” ÎN GRAD DE „CAVALER” conferit de PREŞEDINTELE ROMÂNIEI domnul TRAIAN BĂSESCU, „în semn de apreciere deosebită pentru devotamentul pus în slujba cetăţenilor, pentru contribuţia personală la revigorarea culturală şi spirituală a Capitalei, prin acţiunile organizate pentru ca istoria noastră să se păstreze  vie în sufletele  bucureştenilor”, 30 august 2009 – ORDINUL „SANCTUS STEPHANUS MAGNUS” conferit de Patriarhia Română, 24 aprilie 2008 – Medalie acordată de Uniunea Scriitorilor cu ocazia aniversării centenarului, „pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti” 19 decembrie 2007 –  „MERITUL ACADEMIC” conferit de ACADEMIA ROMÂNA, „pentru merite deosebite în promovarea si sprijinirea culturii” 19 mai 2008 – DIPLOMA DE ONOARE conferită de Prea Fericitul Părinte Daniel, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, „pentru merite deosebite în păstrarea credinţei şi promovarea culturii creştine”. 06 mai 2008 – Diploma de MEMBRU DE ONOARE conferită domnului colonel (r) Neculai Onţanu de ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ŞI ÎN RETRAGERE

„ALEXANDRU IOAN CUZA”, „pentru sprijinul permanent acordat Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Apărării”. 01 Februarie 2004 – DIPLOMA DE EXCELENŢĂ- conferită de ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI  „pentru sprijinul deosebit acordat veteranilor de război din Filiala A.N.V.R. sector 2 Bucureşti”

Care e proiectul prioritar în 2013?

Nicolae Onţanu : Am trei proiecte care sunt prioritare pentru mine anul acesta şi anume: reabilitarea termică a blocurilor, construcţia de noi locuinţe pentru tineri şi pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate, finalizarea programului de introducere a reţelelor de apă şi canalizare şi reabilitarea rutieră pe toate străzile din sectorul 2 .

Aţi fost la Cercul Militar pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu? Şi, pentru că tot e această isterie legată de numele lui, ce credeţi, a fost un patriot, a făcut filme bune?

Nicolae Onţanu : În mod cert domnul Sergiu Nicolaescu este o somitate în materie şi un titan care a contribuit foarte mult pentru cinematografia şi cultura românească prin operele sale care au dovedit că are un real talent.Pierderea sa este o mare lovitură pentru poporul român, iar dispariţia domnului Sergiu Nicolaescu nu va putea fi înlocuită de altcineva. Filmele sale, adevărate capodopere istorice fac parte din averea ţării noastre şi sunt puse la loc de cinste ca mărturie vie a omului genial care le-a regizat. Am o amintire absolut specială legată de marele regizor Sergiu Nicolaescu. Fiind militar la UM 01217 din Slatina, judeţul Olt, am fost trimis cu unitatea militară la Călugăreni unde am participat la turnarea filmului “Mihai Viteazul”. Ceea ce am remarcat atunci, atât la regizorul principal Sergiu Nicolaescu, cât şi la regizorul secund, Doru Năstase, au fost exigenţa, rigoarea, disciplina şi o imaginaţie excelentă în realizarea scenelor. Este evident că astăzi, un asemenea film, o astfel de capodoperă, de o asemenea anvergură nu se mai poate realiza.

În opinia domniei voastre, cine e cel mai tare şi mai tare primar din Bucureşti? Dar din afară?

Nicolae Onţanu : Cel mai muncitor primar din ţară sunt eu, fără falsă modestie şi dovadă sunt proiectele prioritare pe care le am:primul loc pe ţară la numărul mare de blocuri cuprinse în programul de reabilitare termică,prima primărie care finalizează programul de introducere a reţelelor edilitare de apă şi canalizare pe toate străzile şi asfaltarea lor,cel mai mare număr de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, 125 în total, care sunt modernizate şi oferă condiţii deosebite pentru educaţia tinerilor şi sunt singurul primar care am construit 8 grădiniţe noi într-un singur an,

cel mai mare complex de servicii sociale şi recreative din ţară, peste 14.000 m.p. în cartierul Pantelimon unde se oferă gratuit tratamente medicale, cursuri de dans, karate, limbi străine, respectiv engleză, chineză şi arabă pentru peste 9000 membri, singura primărie din Bucureşti cu cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor europene (cele mai multe proiecte depuse şi aprobate spre finanţare din fonduri europene), singura primărie din Bucureşti care a obţinut pentru al doilea an consecutiv, „Diploma de onoare” a concursului naţional „Capitala verde a României” pentru programele de mediu.

Povestiţi-ne despre Proiectul Ambulanţei Sociale.

Nicolae Onţanu : Este un proiect unicat la nivelul României, care a dus la creşterea calităţii vieţii şi reducerea costurilor îngrijirilor medicale, fiind bazat pe principiul parteneriatului social. Ambulanţa Socială, reprezintă soluţia optimă pentru acordarea de servicii socio – medicale complete şi complexe ce se adresează categoriilor sociale defavorizate (persoanelor vârstnice cu dizabilităţi, cu venituri reduse), fiind un proiect care s-a dovedit de un real folos pentru toţi cei cărora i-a fost destinat. În prezent, „Ambulanţa Socială” utilizează un număr de 6 autosanitare dotate cu echipamente de ultimă generaţie: patru ambulanţe, tip B, destinate intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, prevăzute cu aparatură electromedicală, sistem centralizat de oxigen – terapie şi truse medicale de urgenţă şi resuscitare conform standardelor, prevăzute cu analizoare portabile pentru efectuarea la faţa locului a unor analize medicale ce permit o diagnosticarea mai rapidă şi mai sigură şi două ambulanţe de transport tip A, dotate cu sistem centralizat de oxigen – terapie şi truse medicale de urgenţă.

Autosanitarele sunt deservite de echipe mobile de intervenţie multidisciplinare (medic, asistent social, asistent medical şi psiholog), personal pregătit pentru a asigura asistenta medico-sociala şi pentru a putea răspunde cu promptitudine şi profesionalism solicitărilor specifice programului şi persoanelor fara adapost, femeilor supuse abuzurilor, comunitatilor cu venituri reduse, neasigurate medical. Numărul de urgenţă 9862 este apelabil non-stop, făcând posibilă rezolvarea situaţiilor de risc social major, persoanelor care solicită ajutor şi necesită intervenţie imediată pentru prevenirea degradării fizice şi sociale sau pentru evitarea riscului la care sunt expuşi.

Succesul acestui program este garantat deopotrivă de parteneriatele încheiate cu o serie de spitale bucureştene, organizaţii nonguvernamentale şi societăţi private. Aceste parteneriate, permit finalizarea acţiunilor realizate de către membrii echipei mobile, oferind soluţii după rezolvarea urgenţei sociale concretizate în: reducerea numărului de zile de spitalizare şi implicit a cheltuielilor aferente spitalizării, întoarcerea la domiciliu cu asigurarea de îngrijiri socio – medicale după caz, cazarea temporară într-un adăpost pentru persoanele fără adăpost,

înscrierea în programele existente ale fundaţiilor sau instituţiilor de stat a beneficiarilor serviciilor medico-sanitare, identificarea unei soluţii de reintegrare socială. În baza unui amplu program de responsabilizare socială corporatistă, pe care instituţia noastră îl promovează în ultimii ani, a fost posibilă dotarea echipajelor de lucru ale Ambulanţelor sociale, cu telefoane mobile ale căror costuri sunt suportate, de către unul dintre parteneri, comunicarea fiind asigurată permanent, oferind un grad mare de operativitate. De asemenea, costurile legate de consumul de combustibil al celor şase autosanitare este suportat de către o companie importantă, partener de bază al acestui proiect, consumul fiind nelimitat, nerestricţionat. Totodată, medicamentele şi produsele alimentare acordate persoanelor asistate sunt asigurate de o organizaţie neguvernamentală.

Vă rog să acceptaţi să facem un exerciţiu de imaginaţie. Presupunem că Rasputin, cel care a prezis că se sfârşeste lumea pe 23 august, anul acesta, are dreptate. Şi vine Apocalipsa. Care e ultimul lucru pe care îl faceţi?

Nicolae Onţanu : Numai Dumnezeu ştie când va veni sfârşitul lumii, iar cei care l-au prezis până acum, şi nu au fost, din păcate puţini, s-au înşelat, aşa că voi continua proiectele pe care le am în derulare pentru binele comunităţii pe care o reprezint. De asemenea, împreună cu echipa de specialişti ai Primăriei Sectorului 2 vom continua realizarea programelor destinate reabilitării termice a blocurilor, înfiinţarea de noi zone verzi şi parcuri pentru bucureşteni, construirea de pieţe agroalimentare şi exemplele pot continua, deoarece şi aşteptările oamenilor de la edilul lor cresc de la un an la altul.

Nu vreau să închei fără să vă mai adresez o întrebare. Există un caz, o situaţie, un om care v-a impresionat f. mult de când sunteţi primar? Şi de ce?

Nicolae Onţanu :Nu vă ascund faptul că în activitatea mea de primar al sectorului 2, mai bine 13 ani, am văzut multe grozăvii care s-au petrecut, de la explozii ale reţelelor edilitare soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, la accidente de muncă cu acelaşi rezultat tragic, incendii devastatoare etc. Cel mai mult mă cutremură aruncarea pe străzi a unor copii, mame cu copii şi chiar a unor persoane vârstnice. Asemenea gesturi ale unor aşa zişi semeni de-ai noştri nu am să pot să le înţeleg niciodată şi nici nu le voi ierta vreodată. De la cei mai mici, abia născuţi de câteva zile, până la cei ajunşi la vârste venerabile am avut o serie de cazuri care m-au îndurerat nespus. Atunci când intervenim de urgenţă în aceste situaţii cu ajutorul specialiştilor de la Ambulanţa Socială, simt o mare bucurie şi uşurare că am putut salva de la moarte o fiinţă nevinovată. Este de notorietate cazul celor două copile gemene, poreclite de presă “Cocolinele”

care au fost abandonate, imediat după naştere de mama lor în Parcul Naţional. Câinii de pe stradă au preluat imediat rolul de mamă şi le-au păzit până când au fost găsite de un tânar care a anunţat autorităţile. Le-am preluat de urgenţă, şi după ce ne-am asigurat de toate cele necesare pentru creşterea şi educarea lor în sistemul propriu de protecţie al copilului, am ţinut în mod deosebit să le creştinesc. Nu vă pot transmite bucuria pe care am avut-o anul acesta, când, la împlinirea frumoasei vârste de 10 ani, mi-au făcut o vizită la Primăria Sectorului 2 pentru a le admira cât sunt de frumoase şi deştepte.

Dacă ar fi să îmi adresaţi şi dvs mie o întrebare, care ar fi aceea?

Nicolae Onţanu : Ca reprezentant al presei aş dori să vă întreb dacă în momentul în care se realizează ştirile există un echilibru între ştirile negative în care sunt prezentate fapte de violenţă şi informaţiile despre proiectele de succes care pot fi preluate de o serie de instituiţii publice spre binele comunităţilor pe care le reprezintă. Asemenea informaţii ar fi benefice pentru noi toţi şi ar dovedi, inclusiv celor din străinătate, că suntem un popor muncitor şi harnic care are iniţiative lăudabile, transformând astfel imaginea României ca fiind o ţară liberă, cu oameni harnici, deştepţi, muncitori şi patrioţi.A declarat Nicolae Onţanu pentru expresspress.ro

blank